Produsele tradiționale care au adus România în "Atlasul Gustului"

×
Codul embed a fost copiat

Diverse produse și preparate tradiționale din anumite zone au pus România pe harta celor mai delicioase mâncăruri din toată lumea, denumită "Atlasul Gustului".

Toate au fost alese de peste 40.000 de experți culinari și, dintre ele, amintim varza a la Cluj, mititeii sau ciorba de pește din Dobrogea.

"Atlasul gustului" a fost lansat in aceasta toamnă si este o enciclopedie a produselor și preparatelor locale din toata lumea.

Potrivit experţilor internaţionali, dar şi a clienţilor străini care au vizitat litoralul nostru, borşul de peşte este produsul local care trebuie neapărat încercat. Administratorii de cherhanale spun că pe listă ar trebui să fie inclus şi storceagul, o ciorbă din care nu ar trebui să lipsească bucăţi de morun, nisetru sau păstruga.

Bucătăreasa: "Prima dată punem legumele, după care mergem cu mai multe feluri de pește: crap, fito, avem pește mai mărunt, barbun, stavrid, hamsie, când este sezonul punem şi somn."

Citește și
Diplomat român, acuzat de implicare într-un transport ilegal de 1,5 milioane € de solzi de pangolin
Diplomat român, acuzat de implicare într-un transport ilegal de 1,5 milioane € de solzi de pangolin
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Borşul de peşte este în topul comenzilor la cherhanalele de pe litoral şi de acum este inclus şi în atlas.

Client: "Borşul de peşte este delicios! Este un pic acrişor. Aici este reţeta originală, cu produsul făcut după vechea reţeta. Reprezintă sută la sută Dobrogea. "

Şi Bucureştiul apare pe harta gustului cu mititei. Sunt zeci de locuri în care turiştii străini îi pot încerca. În atlas găsim şi cârnaţii de plescoi din judeţul Buzău.

Carmen Petru, bucătar: "Îndeosebi străinii încearcă, încearcă preparatele româneşti tradiţionale. În general , ei consuma carne de vită şi cârnaţii sunt din carne de oaie şi li se pare extraordinar de bun."

Experţii culinari, dar şi turiştii care au vizitat ţara noastră, au completat enciclopedia gusturilor româneşti cu tochitura moldovenească.

Simona Drilea: "Aici este afumătura, făcută bio, cârnaţi din carne proaspătă, ficat de porc care înainte de ceaun este pus în lapte. Prima dată se pune în ceaun untura în care se va prăji carnea."

Şi "varza a la Cluj", un preparat autentic din Transilvania, apare în atlas.

Anca Stir, eprezentant restaurant tradiţional Cluj: "Ne distingem prin mâncărurile puţin mai grele, săţioase, şi probabil din cauza aceasta sunt apreciate, poate în locul salatelor sau mediteranene."

Bogdan Ciocian, organizator târg de turism: "Sunt unii care caută destinaţii în funcţie de acest subiect. În general lucrurile pe care le apreciază în România, în top 3, este mâncarea diversitatea ei şi gustul mâncării."

În atlasul gustului, România mai este reprezentată de Salamul de Sibiu, brânză de Ibăneşti şi de burduf, dar şi de magiunul de prune de la Topoloveni.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
EURO 2020 ne prinde nepregătiţi. Din cele 4 stadioane, unul a fost demolat
EURO 2020 ne prinde nepregătiţi. Din cele 4 stadioane, unul a fost demolat

Mai este doar o jumatate de an până la începerea campionatului de fotbal Euro 2020, iar țara noastră nu va avea niciun stadion complet modernizat din cele patru promise pentru antrenamentele competiției.

Diplomat român, acuzat de implicare într-un transport ilegal de 1,5 milioane € de solzi de pangolin
Diplomat român, acuzat de implicare într-un transport ilegal de 1,5 milioane € de solzi de pangolin

Autoritățile române anchetează posibila implicare a unui diplomat român, dintr-o țară africană, într-un caz de trafic cu solzi de pangolin.

Primele măsuri luate după cazul ursului lăsat să agonizeze 17 ore pe şosea
Primele măsuri luate după cazul ursului lăsat să agonizeze 17 ore pe şosea

Prefectul judeţului Harghita a fost demis, după ce autoritățile locale au lăsat un urs să agonizeze 17 ore, pe un drum național.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.