Problema dublului standard la produsele alimentare, confirmată din nou. ”Singura șmecherie care se face numai în România”

×
Codul embed a fost copiat

Problema dublului standard la produsele alimentare este confirmată din nou de specialiștii europeni. Comisia Europeană a publicat date suplimentare despre calitatea produselor comercializate în țările uniunii.

 

Acestea arată că peste o treime aveau o compoziție diferită de la o țară la alta. Rezultatele nu includ România, pentru că autoritățile de la noi nu au trimis mostre pentru a fi testate.

În analiză au fost folosite 1.400 de mostre din 128 de produse diferite: de la dulciuri, lactate, băuturi, până la cafea, chipsuri sau lapte praf.

Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Europeană, aproape 30% dintre acestea aveau o compoziție diferită deși ambalajul era similar, în timp ce 9% aveau ambalaj identic, dar cu compoziție diferită.

Citește și
grafica dublu standard
UE pregăteşte o "listă neagră" şi amenzi uriaşe pentru producătorii cu standarde duble
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Analiza a continuat până anul acesta, când specialiștii au făcut și o cercetare asupra gustului respectivelor alimente.

Paul Anghel, director ANPC: ”Sunt diferențe senzoriale, dar și diferențe de compoziție. Unele aveau mai multe grăsimi, unele aveau zahăr sau zaharuri mai multe decât alte produse, inclusiv la băuturile carbogazoase, sucul dintr-un anumit fruct era într-o pondere mai mare față de cele din anumite piețe din UE. Inclusiv posibilitatea de avea alt gust, aici ne referim inclusiv la gustul specific fiecărei zone dacă vreți sau fiecărui areal geografic european”.

De exemplu, pentru același pachet de cafea comercializat în Germania, Bulgaria, Estonia, Ungaria sau Croația, compoziția este diferită, la fel și conținutul de zahăr. De aici și diferențele de gust. Puterea și aroma cafelei sunt mai intense pentru estonieni și ungari decât pentru nemți.

La fel se întâmplă și în cazul conservelor de pește. În Cehia, Ungaria și Slovacia aceastea conțin 58% carne, dar ajung la 65% în Germania și Olanda.

Mihai este bucătar și spune că tocmai conținutul alimentului este și cel care da gustul.

Mihai Toader, bucătar: ”La un cârnat țărănesc, de exemplu, dacă îi pui un procent de 20% grăsime va avea alt gust față de cel cu 10 sau 5 % grăsime, pentru că grăsimea, în momentul în care gătești o supui termic, grăsimea se topește, frăgezește foarte bine carnea, iar gustul devine mult mai plăcut și mult mai bun”.

 

România nu a trimis probe, deși a reclamat situația

 

19 state membre au participat la studiul început în urmă cu 3 ani, însă România nu a trimis produse pentru analiză, deși autoritățile au recunoscut public că ne confruntăm cu această problema. Ci au făcut un studiu local care a confirmat diferențele de gust și compoziție.

La polul opus, patronatele spun că gusturile diferă de la o țară la alta în funcție de specificul culinar.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: ”Eu nu îl consider dublu standard. Este o singură șmecherie care se face numai în România, în clipa în care lansezi un produs private level, te duci cu cea mai bună calitate, iar apoi dai o calitate mai slabă”.

Cu toate acestea, un studiu realizat de specialiștii de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați arată diferențele de exemplu dintre alimentele din Germania și corespondenți similari din România.

Gabriela Iordăchescu, specialist în analiză organoleptică: ”Din punct de vedere al brânzeturilor, brânză tartinabilă, proba care a venit din Germania a avut o aromă mai intensă și gustul mai pronunțat, mai plăcut, a fost mai… Pieptul de pui feliat destinat celor din Est era foarte subțire, transparent”.

Autoritățile de la Bruxelles abia în toamnă vor adopta directiva europeană prin care prducatorii vor fi obligați să respecte aceeași rețetă pentru produse indiferent de țară sau să precizeze pe etichete diferențele.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un raport CE confirmă dublul standard. România nu a trimis produse pentru a fi testate
Un raport CE confirmă dublul standard. România nu a trimis produse pentru a fi testate

Comisia Europeană a publicat, luni, rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care confirmă existența unui dublu standard de calitate pentru produsele comercializate în țări din UE.

UE pregăteşte o
UE pregăteşte o "listă neagră" şi amenzi uriaşe pentru producătorii cu standarde duble

Oficialii europeni pregătesc amenzi de milioane de euro pentru producătorii din Uniune care practică un dublu standard pentru marfa lor.

"Standardul pentru est", recunoscut oficial de Parlamentul European. Se va crea o listă neagră

După luni întregi de tergiversări, teste şi acuzaţii, Parlamentul European a recunoscut oficial, că există un dublu standard, în ţările Uniunii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.