Primaria Capitalei pregateste 19 firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spatii publicitate, parcari si taxi

Gabriela Firea

Primaria Capitalei vrea sa infiinteze 19 firme proprii pentru energie, iluminat public, publicitate, paza, parcari, spitale si dispecerat de taxi.

Primaria Capitalei vrea sa infiinteze 19 societati comerciale proprii care sa se ocupe de furnizarea energiei electrice si termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive si terenuri de sport, promovarea orasului, administrarea parcurilor, paza, consolidarea cladirilor cu risc seismic, administrarea spatiilor publicitare, dar si un dispecerat de taxi, potrivit unor proiecte de hotarare care vor fi supuse aprobarii in sedinta de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Proiectele de hotarare pentru infiintarea celor 19 societati comerciale sunt prezentate sumar si fara explicatii privind functionarea si atributiile acestora. Toate societatile comerciale vor avea ca unic actionar Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Astfel, Primaria Capitalei isi propune sa infiinteze o societate comerciala proprie avand ca obiect de activitate dispecerizarea activitatii de transport de persoane in regim de taxi.

In expunerea de motive se arata ca, in urma unui raport al Consiliului Concurentei s-a constatat ca ar putea exista o intelegere de impartire a pietei in ceea ce priveste rutele de la sau catre Aeroportul “Henri Coanda”. De asemenea, inspectorii au mai constatat ca tariful de transport a fost acelasi pentru cea mai mare parte a firmelor de taxi, dar acesta s-a schimbat in ultimii ani, intr-un interval scurt sau simultan.

Dispecerizarea activitatii de transport de persoane in regim de taxi se desfasoara, in prezent, in 37 de dispecerate cu tarife unice stabilite la nivelul acestora, tarife cuprinsa intre 1,39 si 3,5 lei pe kilometru. Potrivit proiectului, societatea comerciala isi propune sa “promoveze concurenta” intre operatorii de transport.

Citește și
Gabriela Firea
Ce poza a publicat Gabriela Firea, duminica, in timp ce zeci de mii de oameni protestau. Primarul Capitalei a sters postarea
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

O alta societate comerciala propusa este pentru producerea si furnizarea energiei electrice si termice, servicii energetice si de mentenanta. In proiectul de hotarare se arata ca obiectivul societatii este „asigurarea, la nivelul municipiului Bucuresti, a unui serviciu de furnizare a energiei electrice si termice adecvat necesitatilor de confort individual si colectiv”.

O firma ce ar putea fi infiintata daca proiectul de hotarare va fi aprobat este cea care se va ocupa de iluminatul public din Capitala. Primaria Bucurestiului precizeaza ca la sfarsitul anului se va finaliza contractul serviciului de iluminat cu firma SC Luxten Lighting Company S.A. care se ocupa, in prezent, de iluminatul stradal, dar si ca, pentru asigurarea serviciilor publice catre populatie, „este necesara initierea demersurilor pentru asigurarea organizarii serviciului de iluminat”.

Municipalitatea mai propune infiintarea unei societati comerciale care sa se ocupe de administrarea si dezvoltarea infrastructurii spitalicesti. Potrivit proiectului de hotarare, noua firma si Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) ar urma sa imparta atributiile in ceea ce priveste unitatile sanitare aflate in administrarea municipalitatii. Astfel, ASSMB ar urma sa aiba in continuare atributiile in ceea ce priveste asistenta medicala comunitara si cea desfasurata in unitatile de invatamant, asistenta medicala acordata unitatilor sanitare ale municipalitatii, precum si celelalte atributii normative din domeniu, iar noua structura sa asigure, printre altele, administrarea si functionarea unitatilor sanitare, finantarea de bunuri si servicii, investitii, reparatii, consolidari si extinderi, precum si dotari cu echipamente medicale.

O alta firma s-ar putea ocupa de servicii in tehnologia informatiilor, una dintre atributiile sale fiind „asigurarea cadrului necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes local”. "Asigurarea consolidarii infrastructurii IT si comunicatii si centralizarea serviciilor in tehnologia informatiilor utilizate de administratia locala a Municipiului Bucuresti este obligatorie in vederea imbunatatirii calitatii informatiilor si serviciilor electronice oferite cetatenilor”, se arata in proiectul de hotarare.

In expunerea de motive a proiectului de hotarare privind infiintarea unei societati comerciale care sa aiba ca obiect de activitate constructia, dezvoltarea si administrarea de baze sportive si terenuri de sport se arata ca "asigurarea unei infrastructuri prin care miscarea sa devina parte a vietii oricarui cetatean al orasului trebuie sa reprezinte o prioritate pentru adminsitratia publica locala”, intrucat gradul de obezitate infantila a crescut alarmant, iar constructia acestei firme reprezinta “o necesitate” pentru Bucuresti.

O alta societate comerciala propusa pentru infiintare va avea ca obiect de activitate promovarea Bucurestiului ca destinatie turistica. Potrivit proiectului de hotarare, Capitala se afla printre cele mai vizitate destinatii turistice din Romania, insa nu a existat o abordare pentru punerea in valoare a obiectivelor turistice existente sau potentiale ori pentru promovarea directa a orasului ca destinatie turistica.

Scopul acestei societati va fi introducerea in circuitul turistic, printr-un program, a tuturor obiectivelor turistice din Bucuresti si organizarea unor campanii de comunicare si evenimente care sa constituie oportunitati pentru turisti de a vizita Romania. Primaria Capitalei mai vrea infiintarea unei societati comerciale care sa administreze parcurile si gradinile publice, lacurile si strandurile din Bucuresti, intrucat „prin aceasta activitate se realizeaza protectia, refacerea mediului, conservarea, restaurarea parcurilor si gradinilor publice si intretinerea luciului de apa”. In proiectul de hotarare se arata ca firma nou infiintata va avea ca scop amenajarea si intretinerea spatiilor verzi de pe domeniul public si privat al municipiului Bucuresti.

Municipalitatea isi propune, de asemenea, infiintatea unei societati comerciale care sa administreze reteaua de agrement a Capitalei. "Acest proiect raspunde nevoii bucurestenilor si vizitatorilor de a petrece timpul in aer liber, cu posibilitatea desfasurarii unor activitati placute de agrement, iar in acest sens este necesar sa punem in valoare potentialul natural si de agrement al parcurilor si gradinilor publice, a lacurilor de interior din Capitala, salba de lacuri de pe raul Colentina, precum si al raului Dambovita. Acestora li se adauga obiective cu un potential instructive-educational, asa cum sunt Parcul Natural Vacaresti, Gradina Zoologica, padurea Baneasa”, scrie in proiectul de hotarare.

O alta societate comerciala propusa pentru constituire ar urma sa se ocupe de administrarea spatiilor publicitare de pe domeniul public al Bucurestiului. Potrivit proiectului de hotarare, societatea va asigura respectarea prevederilor legislatiei in domeniu la nivelul Capitalei, astfel incat publicitatea stradala sa nu afecteze spatiul urban sau aspectul orasului. In proiect se mai arata ca dinamica fenomenului de publicitate stradala face imposibil controlul amplasarii ilegale de panouri care afecteaza imaginea orasului sau chiar traficul rutier.

Primaria mai vrea infiintarea unei societati comerciale cu scopul intretinerii arborilor situati pe spatiile verzi publice din Capitala, argumentand propunerea prin ideea ca acestia sunt intr-un proces de degradare cauzat atat de imbatranire, cat si de „incoerenta executarii lucrarilor de intretinere”.
In expunerea de motive se arata ca spatiile verzi au un rol important in imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor, iar autoritatile publice locale au obligatia de a proteja si conserva spatiile verzi pentru mentinerea biodiversitatii.

O noua firma infiintata s-ar putea ocupa de paza obiectivelor care apartin Primariei Municipiului Bucuresti. Potrivit proiectului de hotarare, Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, care se ocupa in prezent de paza si protectie, nu poate asigura paza tuturor obiectivelor din subordinea Primariei, executand paza doar la 20 dintre acestea, din cauza numarului mic de efective.

O alta societate comerciala ar urma sa aiba ca obiect de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic. In expunerea de motive se arata ca exista un risc iminent de prabusire a unor cladiri din Bucuresti, 350 dintre ele fiind incadrate in clasa I de risc seismic si alte 330 fiind incadrate in clasa II de risc seismic. Primaria Capitalei aminteste ca in Bucuresti sunt si cladiri abandonate, care prezinta un pericol real pentru cetateni si pentru persoanele fara adapost.

Municipialitate mentioneaza ca infiintarea acestei firme reprezinta un avantaj si din punctul de vedere al crearii locurilor de munca si evitarea intarzierilor si costurilor suplimentare cu care se confrunta in prezent autoritatile locale. De asemenea, primaria aminteste ca in Bucuresti sunt derulate doua proiecte de consolidare incepute in perioada 2008-2009, gradul de executie fiind de aproximatic 30%.

In proiect se mai arata ca, daca firme din exterior s-ar ocupa de lucrarile de reabilitare a cladirilor cu risc seismic, ar fi implicate costuri mai mari. Una dintre cele 19 societati comerciale propuse consilierilor generali, pentru a-si da acordul de principiu, s-ar putea ocupa de coordonarea si consultanta proiectelor de infrastructura mare ale Capitalei in Planul de Mobilitate Urbana si Dezvoltare, in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Bucuresti si in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.

Pentru ca la nivelul municipiului Bucuresti nu exista o administrare si gestionare unitara a fondului locativ si a spatiilor cu alta destinati decat aceea de locuinta aflate in administrarea si propritatea Capitalei, primaria propune infiintarea unei societati comerciale proprii care sa gestioneze fondul imobiliar al orasului.

Mai mult, consilierilor generali li se cere acordul de principiu pentru infiintarea unei firme care sa administreze drumurile. Primaria Capitalei motiveaza propunerea prin faptul ca masurile aprobate prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila, complementar Planului Urbanistic General elaborat pentru Bucuresti, „nu pot fi puse in aplicare fara asigurarea unei administrari eficiente a drumurilor”.

In acelasi timp, o alta societate comerciala ar putea avea ca principal obiect de activitate administrarea parcarilor publice. In expunerea de motive se precizeaza ca, potrivit unor studii, numarul de locuri de parcare existente nu sunt suficiente, fapt ce duce la parcarea neregulamentara a masinilor.
"Totodata, HCGMB nr. 124/2008 privind aprobarea Strategiei de Parcare pe teritoriul municipiului Bucuresti prevede infiintarea unei Unitati de Parcare, entitate care va prelua toate atributiile privind infiintarea si construirea de noi locuri de parcare, intretinere, modernizarea si exploatarea eficienta a parcarilor publice din municipiul Bucuresti, precum si asigurarea suportului tehnic pentru sanctionarea complementara a opririlor si stationarilor neregulamentare”, se mai arata in proiectul de hotarare.

Cea de-a nouasprezecea societate comerciala pe care primarul Capitalei doreste sa o infiinteze ar putea avea ca obiect de activitate manamentul sistemele integrate de trafic, informarea calatorilor si managementul flotei transportului public. Toate proiectele de hotarare privind acordul de principiu pentru infiintarea celor 19 societati comerciale al caror unic actionar ar fi CGMB se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului General. Daca proiectele de hotarare vor fi aprobate in sedinta CGMB, primarul Capitalei, Gabriela Firea, va fi mandatata sa infiinteze aceste societati.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Scandalul spitalul Colentina. PNL: Firea are obligatia sa prezinte public criteriile care au stat la baza numirii managerului
Scandalul spitalul Colentina. PNL: Firea are obligatia sa prezinte public criteriile care au stat la baza numirii managerului

Prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi ii cere edilului general Gabriela Firea sa prezinte criteriile care au stat la baza desemnarii lui Silvi Ifrim in functia de manager al Spitalului Colentina.

Ce poza a publicat Gabriela Firea, duminica, in timp ce zeci de mii de oameni protestau. Primarul Capitalei a sters postarea
Ce poza a publicat Gabriela Firea, duminica, in timp ce zeci de mii de oameni protestau. Primarul Capitalei a sters postarea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook duminica, o imagine cu "tricolorul uman" de la protestele din Piata Victoriei, realizata de fotograful Octav Dragan.

Gabriela Firea anunta ca Bucurestiul se alatura
Gabriela Firea anunta ca Bucurestiul se alatura "marilor capitale". Internet gratuit in RATB si aplicatie de monitorizare

Primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a anuntat ca Regia Autonoma de Transport Bucuresti va instala in toate mijloacele sale de transport dispozitive pentru accesarea gratuita a internetului wireless.

Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum:
Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum: "Doi ani de zile ce a facut? Pentru ca nu a facut nimic"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, considera ca initiativa presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificarii legislatiei in materie penala este un "demers ipocrit".

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.