Premierul Tudose, in prima sa vizita oficiala in Republica Moldova. Ce spune despre schimbarea sistemului electoral

Mihai Tudose
Inquam

Mihai Tudose face prima sa vizita oficiala in Republica Moldova pentru discutii cu premierul Pavel Filip.

Mihai Tudose face, vineri, o vizita oficiala in Moldova, unde va avea convorbiri cu primul-ministru Pavel Filip si presedintele Parlamentului, Andrian Candu. In programul oficial al vizitei premierului nu este trecuta o intrevedere cu presedintele Igor Dodon.

Cei doi sefi de Guvern se vor intalni la ora 10:00, la sediul Guvernului din Chisinau, pentru discutii tete-a-tete, urmate de convorbiri in plenul celor doua delegatii guvernamentale. La ora 11:25, Mihai Tudose si Pavel Filip vor sustine o conferinta de presa comuna, apoi Tudose va participa la ceremonia de donare a 96 de microbuze scolare acordate de Guvernul Romaniei autoritatilor din Republica Moldova.

La ora 13:00, premierii roman si moldovean vor fi prezenti la un dejun de lucru, dupa care Tudose se intalneste, de la ora 15.00, cu presedintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu. Tudose nu are programata o intrevedere cu presedintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon.

Citește și
Mihai Tudose
Premierul blocheaza angajarile la stat. Tudose a certat un secretar de stat in timpul sedintei de Guvern

Intalnirea dintre premierii celor doua tari a fost convenita imediat dupa ce Mihai Tudose a devenit prim-ministru. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a purtat o prima discutie telefonica cu noul prim-ministru de la Bucuresti pe 30 iunie, iar cei doi oficiali au stabilit sa aiba o intrevedere ”in timpul apropiat”, relata Deschide.md.

Premierul moldovean l-a felicitat pe Mihai Tudose cu prilejul investirii si a tinut sa-i ureze succes. "Sunt sigur ca si pe viitor vom mentine un dialog activ si ne vom bucura de tot suportul Romaniei si al dvs. personal in realizarea prioritatilor agendei bilaterale si a obiectivelor majore de modernizare si integrare europeana a Republicii Moldova”, se arata intr-un mesaj semnat de premierul de la Chisinau.

Pavel Filip a apreciat ritmul ascendent al relatiilor moldo-romane si intensificarea colaborarii bilaterale dupa instituirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

In ziua de dinaintea vizitei la Chisinau, premierul Mihai Tudose a discutat la telefon cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre Republica Moldova si i-a transmis liderului european ca Romania isi continua rolul de cel mai implicat stat membru in atragerea Moldovei pe calea europeana.

”Romania continua programele de asistenta cu Republica Moldova. Sprijinim traseul proeuropean al Moldovei si Romania isi continua rolul european si pe cel de cel mai implicat stat membru in atragerea Moldovei pe calea europeana”, au afirmat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

Tudose, despre schimbarea sistemului electoral in Moldova: „Nimic iesit din comun”

Premierul Mihai Tudose a afirmat, vineri, la Chisinau, ca adoptarea unui nou sistem electoral in Moldova nu afecteaza procesul democratic, primul-ministru apreciind ca declaratiile critice la adresa modificarilor survenind dupa ”o distorsionare a realitatii de neprieteni”.

”Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe tari in lume care au acest sistem, deci nu este nimic iesit din comun. Ce este iesit din comun - si va spun sincer ca si Romania a cazut in asa ceva - este distorsionarea realitatii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles intors complet. Eu am incredere in institutiile democratice din Moldova”, a apreciat Mihai Tudose raspunzand unei intrebari legate de modul cum vede decizia Parlamentului din Moldova.

Tudose a mentionat ca si Romania a avut schimbari ale sistemului electoral, fara ca acest lucru sa afecteze democratia in Romania.

”Poporul din Moldova, prin reprezentantii in Parlament, decide ce sistem de vot este mai potrivit in acest moment. Indiferent cum sunt alesi, indiferent de ce tip de guvern sustin, ce este important este continuuitatea in proiect. Cit timp este un proces democratic care alege un Parlament functional care genereaza un guvern stabil, iar Moldova este in continuare pe un parcurs european, lucrurile sunt in regula”, a conchis Mihai Tudose.

La randul sau, Pavel Filip a afirmat ca declaratiile critice facute de la Bruxelles reprezinta ”exportarea” unei dispute politice interne din Moldova. ”Aceste declaratii au fost facute de catre o familie politica, nu de catre oficialii de la Bruxelles. Cu parere de rau, s-a reusit exportarea polemicii politice de la Chisinau pe platforma Uniunii Europene. Subscriu celor spuse de catre primul-ministru Mihai Tudose: nu conteaza care sistem electoral este, este foarte important ca acesta sa nu incalce normele democratice si sa nu permita abuzuri in alegeri sau in campania electorala, iar de acest lucru eu va asigur cu certitudine ca va fi respectat in Republica Moldova”, a spus Filip.

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat joi, pe Facebook, ca a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

“Felicit toti cetatenii Republicii Moldova cu aceasta ocazie. Consider ca incepe o noua fila in istoria moderna a Republicii Moldova. Vom munci in continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anuntate. Moldova are viitor!”, a scris el.

Sute de oameni, mii potrivit organizatorilor, au protestat joi, timp de peste patru ore, in fata Parlamentului de la Chisinau, fata de sistemul mixt de vot, relateaza Unimedia. Manifestatia a fost marcata de o serie de imbranceli intre protestatari si fortele de ordine.

 

Sedinta de Guvern comuna, la Chisinau

Premierul Mihai Tudose a anuntat, vineri, la Chisinau, ca urma discutiilor avute cu omologul moldovean, Pavel Filip, s-a stabilit organizarea, in toamna, a unei sedinte de guvern comuna, aceasta urmand sa aiba loc in capitala Republicii Moldova.

”Am stabilit cu domnul prim-ministru o sedinta comuna de guvern in toamna la Chisinau si pana atunci intalniri lunare la nivel de echipe de ministri pentru a impusiona proiectele comune”, a anuntat premierul Mihai Tudose.

Seful Executivului a punctat ca Romania ramane un sustinator al Republicii Moldova pentru a-si contina parcursul european si i-a multumit fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, din Guvernul Boc, pentru ca este ”un avocat bun la intereselor Moldovei”.

”Ramanem in continuare un avocat, sau un sustinator frecvent al Modovei pe plan international. (...) La Chisinau sunt patru inalti oficiali europeni care sunt romani, unii fosti ministri, si care sunt avocatii buni ai intereselor Moldovei si le multumim. Chiar ma uit la unul dintre domniile lor, fostul ministru Funeriu”, a sustinut Tudose.

El a subliniat ca este un efort comun al celor doua state pentru sustinerea Republicii Moldova de a-si continua parcursul european, dar este nevoie de stabilitate si continuitate, precizand ca daca nu va exista o finalitate in cativa ani toate eforturile facute de cele doua guverne au fost in zadar.

”Este nevoie de stabilitate si continuitate, fiindca altfel toate eforturile facute de catre guvernul din Moldova si de catre guvernul din Bucuresti pentru a ajuta, daca nu au si o finalitate - in cativa ani sa parcurgem cat mai repede drumul catre Uniunea Europeana pe care era inscris Moldova, este pacat sa fi fost eforturi inutile”, a precizat seful Executivului.

Totodata, Tudose a anuntat ca saptamana viitoare sau cel tarziu peste doua saptamani va avea loc o intalnire intre ministrii de Interne ai Romaniei si Republicii Moldova pentru a discuta despre traficul de frontiera si problemele legate de cetatenie.

La randul sau, premierul moldovean a tinut sa sublinieze importanta relatiei dintre cele doua state, precizand ca este ”o relatie de suflet”, pentru ca in ambele state se vorbeste aceeasi limba, exista aceeasi cultura si o istorie comuna.

”Vreau sa va multumesc pentru faptul ca ati decis sa faceti aceasta vizita de lucru la Chisinau in mai putin de o luna de cand v-ati asumat responsabilitatea de a conduce guvernul de la Bucuresti (...). Acest lucru vorbeste si despre atitudinea pe care o are Romania fata de Republica Moldova, acest lucru vorbeste si despre relatia speciala pe care o are Republica Moldova cu Romania, pentru ca nu este o simpla relatie bilaterala intre doua state, nu este o simpla relatie intre doua state vecine, dar este o relatie mult mai profunda, o relatie de suflet, pentru ca vorbim aceeasi limba, pentru ca avem aceeasi cultura, pentru ca avem aceeasi istorie”, afirmat premierul Republicii Moldova Pavel Filip.

 


 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Gheorghe Piperea a fost numit consilier onorific al premierului Tudose pe fiscalitate, piata de capital si insolventa
Gheorghe Piperea a fost numit consilier onorific al premierului Tudose pe fiscalitate, piata de capital si insolventa

Primul-ministru Mihai Tudose l-a numit pe avocatul Gheorghe Piperea consilierul sau onorific pe chestiuni de fiscalitate, banking, piata de capital si insolventa.

Premierul blocheaza angajarile la stat. Tudose a certat un secretar de stat in timpul sedintei de Guvern
Premierul blocheaza angajarile la stat. Tudose a certat un secretar de stat in timpul sedintei de Guvern

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi, la inceputul sedintei Executivului, pe tema Ordonantei privind suspendarea ocuparii posturilor, ca nu va fi nimeni dat afara din administratia centrala. Seful guvernului a certat un secretar de stat in sedinta.

Mihai Tudose, discutie la telefon cu Jean-Claude Juncker, la o saptamana dupa ce s-au intalnit la Bruxelles
Mihai Tudose, discutie la telefon cu Jean-Claude Juncker, la o saptamana dupa ce s-au intalnit la Bruxelles

Mihai Tudose va avea o convorbire telefonica, joi, cu Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, discutia fiind trecuta in programul oficial al primului-ministru.

Premierul Tudose are o noua viziune despre strategia ANAF:
Premierul Tudose are o noua viziune despre strategia ANAF: "Nu mai vreau sa vad mascati alergand dupa batranele cu patrunjel"

Premierul Mihai Tudose a declarat ca fostul sef al Fiscului, Bogdan Stan a fost demis pentru ca nu a facut ceea ce i-a cerut, respectiv nu a luat masuri pentru o ”disciplina financiar-fiscala” si nu a facut ”curatenie pana la capat”.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.