Site-uri din România, ”sparte” de hackeri pentru a mina criptomonede
Mai multe pagini de Internet din România au fost infectate cu un virus care le-a permis infractorilor să se folosească de calculatoarele utilizatorilor pentru a genera monede virtuale de tipul Bitcoin, Ethereum şi Monero.
Hackerii au câştigat zeci de mii de dolari. Utilizatorii care au fost afectaţi au observat o scădere a vitezei de procesare a calculatoarelor şi o creştere a consumului de energie. Atacurile au venit pe fondul creşterii monedelor virtuale.
Cu o medie de 300 de utilizatori pe zi, pagina de Internet a Aeroportului din Craiova a fost atacată anul acesta de trei ori de hackeri. Ei au infectat site-ul cu un virus care le-a permis apoi să utilizeze calculatoarele vizitatorilor ca să creeze monede virtuale de tip „Monero" - al căror preţ se apropie de 400 de dolari pe unitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Dumitru, director Aeroportul Craiova: „Singurul efect asupra utilizatorilor site-ului a fost viteza extrem de scăzută la încărcarea paginilor."
Cazurile de acest fel s-au înmulţit în ultima vreme. Tot mai multe site-uri au fost deturnate de hackeri pentru minare de monede virtuale, folosind calculatoarele vizitatorilor. Infractorii cibernetici recurg la această metodă pentru că aparatura necesarea pentru generarea de Bitcoin, Monero sau Ethereum este extrem de scumpă.
„Site-ul acesta este infectat de un hacker, a intrat, a uploadat acest script pe el. Atâta vreme cât stau pe acest site, calculatorul merge foarte prost şi îmi consuma resurse. După cum vedeţi, procesul de la Chrome ocupa în acest moment de la 80-90 la sută."
Calculatoarele de care hackerii se folosesc ca să genereze monede virtuale ajung să ruleze lent pentru că puterea procesorului e utilizată în acest scop. Procedura se numeşte minare. În plus, acestor calculatoare le creşte consumul de energie - susţin specialiştii în IT. Problema este că puţini utilizatori îşi dau seama.
Reporter: „Vi s-a întâmplat să accesaţi anumite site-uri şi să meargă mai greu?”
Utilizator: „Am zis probabil din cauza net-ului că nu era Internetul cum trebuie, am dat vina pe Internet."
De la un singur calculator care este folosit pentru minare de monede virtuale, hackerii câştigă 2,5 cenţi pe secundă.
Răzvan Cioarga, șef lucrări Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara: „Dacă aceştia au infectat un site popular, pot să facă zeci - sute de dolari pe zi folosind vizitatori site-ului care nu ştiu despre ce e vorba că să le calculeze lor moneda virtuală."
În România, un bitcoin se cumpără cu peste 55 de mii de lei. În mai multe oraşe au apărut bancomate pentru monedele virtuale - care au ajuns să fie folosite şi la noi, de pildă, în tranzacţiile imobiliare.