O profesoara din Galati a declansat un focar de tuberculoza la scoala, iar 360 de elevi vor fi testati. Ce au decis parintii

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Vineri 18 Noiembrie 2016 17:43
Categorie: Actualitate

Situatie ingrijoratoare la Galati, unde o profesoara de biologie a declansat un focar de tuberculoza in cea mai buna scoala generala din oras.

Starea de sanatate a femeii este grava, iar parintilor li s-a cerut acordul pentru ca toti cei 360 de elevi care au intrat in contact cu ea sa fie testati.

Medicii atrag atentia ca procedura obligatorie prin care toti profesorii faceau analize amanuntite la inceputul fiecarui an scolar a fost eliminata, fiind inlocuita cu un examen clinic banal, care, de multe ori, este facut doar pe hartie.

Dupa ce au aflat despre existenta focarului de tuberculoza, multi parinti au refuzat sa isi mai trimita astazi copiii la scoala. Cadrele diactice au luat masuri urgente si au inceput sa dezinfecteze salile de clase iar copiii au fost trimisi sa isi faca toate analizele.

Profesoara in varsta de 35 de ani, de la care a pornit totul, se simtea rau de mai multa vreme. Chiar si unii colegi de cancelarie i-au recomandat sa mearga la doctor, cand au vazut ca tuseste pana cand se sufoca. Dar s-a prezentat la control cand se simtea foarte rau.

Doctor Marta Lefter, coordonator al programului judetean de TBC
: "Starea generala a doamnei profesor este destul de grava. Este o forma de tuberculoza cazeo-scavitara, intr-adevar, dar evolutia, sub tratament va fi buna."

Nu este primul caz de tuberculoza depistata la un cadru didactic, in acest an, in judetul Galati. Frecventa este ingrijoratoare.

Profesor Oana Enache, purt de cuvant Inspectoratul Scolar Galati
: "Estimativ, sa spun asa, cam un caz, doua, din ceea ce stim noi, pe an, pe judetul Galati. Au fost si cazuri in care elevi au fost diagnosticati cu aceasta boala."

Lucrurile ar fi stat altfel, spun medicii de familie, daca nu ar fi fost modificata legislatia si ar fi fost pastrate toate masurile profilactice, in cazul profesorilor.

O Hotarare de Guvern data in 2007 a eliminat, insa, obligatia de a face un set complet de analize, la inceputul fiecarui an scolar.

Doctor Valentin Boldea, medic de familie: "Romania a eliminat din examenul medical periodic radioscopia pulmonara, conditie impusa de Uniunea Europeana, lucru care, la momentul respectiv, a fost criticat de partea medicala tocmai prin faptul ca suntem o tara endemica in ceea ce priveste incidenta tuberculozeii.

Evolutia bolii arata ca profesoara de biologie a luat tuberculoza in urma cu cel putin doua luni.

Medicii vor sti saptamana viitoare, cand vor fi gata primele investigatii, daca a imbolnavit si alte persoane, elevi sau cadre didactice.
 

tren

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Comentarii în lanț, după ce Euronews și-a pus la cover pe Facebook o fotografie de la protestele de sâmbătă

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități