O profesoara din Galati a declansat un focar de tuberculoza la scoala, iar 360 de elevi vor fi testati. Ce au decis parintii

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Vineri 18 Noiembrie 2016 17:43
Categorie: Actualitate

Situatie ingrijoratoare la Galati, unde o profesoara de biologie a declansat un focar de tuberculoza in cea mai buna scoala generala din oras.

Starea de sanatate a femeii este grava, iar parintilor li s-a cerut acordul pentru ca toti cei 360 de elevi care au intrat in contact cu ea sa fie testati.

Medicii atrag atentia ca procedura obligatorie prin care toti profesorii faceau analize amanuntite la inceputul fiecarui an scolar a fost eliminata, fiind inlocuita cu un examen clinic banal, care, de multe ori, este facut doar pe hartie.

Dupa ce au aflat despre existenta focarului de tuberculoza, multi parinti au refuzat sa isi mai trimita astazi copiii la scoala. Cadrele diactice au luat masuri urgente si au inceput sa dezinfecteze salile de clase iar copiii au fost trimisi sa isi faca toate analizele.

Profesoara in varsta de 35 de ani, de la care a pornit totul, se simtea rau de mai multa vreme. Chiar si unii colegi de cancelarie i-au recomandat sa mearga la doctor, cand au vazut ca tuseste pana cand se sufoca. Dar s-a prezentat la control cand se simtea foarte rau.

Doctor Marta Lefter, coordonator al programului judetean de TBC
: "Starea generala a doamnei profesor este destul de grava. Este o forma de tuberculoza cazeo-scavitara, intr-adevar, dar evolutia, sub tratament va fi buna."

Nu este primul caz de tuberculoza depistata la un cadru didactic, in acest an, in judetul Galati. Frecventa este ingrijoratoare.

Profesor Oana Enache, purt de cuvant Inspectoratul Scolar Galati
: "Estimativ, sa spun asa, cam un caz, doua, din ceea ce stim noi, pe an, pe judetul Galati. Au fost si cazuri in care elevi au fost diagnosticati cu aceasta boala."

Lucrurile ar fi stat altfel, spun medicii de familie, daca nu ar fi fost modificata legislatia si ar fi fost pastrate toate masurile profilactice, in cazul profesorilor.

O Hotarare de Guvern data in 2007 a eliminat, insa, obligatia de a face un set complet de analize, la inceputul fiecarui an scolar.

Doctor Valentin Boldea, medic de familie: "Romania a eliminat din examenul medical periodic radioscopia pulmonara, conditie impusa de Uniunea Europeana, lucru care, la momentul respectiv, a fost criticat de partea medicala tocmai prin faptul ca suntem o tara endemica in ceea ce priveste incidenta tuberculozeii.

Evolutia bolii arata ca profesoara de biologie a luat tuberculoza in urma cu cel putin doua luni.

Medicii vor sti saptamana viitoare, cand vor fi gata primele investigatii, daca a imbolnavit si alte persoane, elevi sau cadre didactice.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO
elevi zapada
Şcolile din România unde nu se vor face cursuri joi şi vineri, din cauza ninsorii
El Chapo l-ar fi mituit pe fostul preşedinte mexican Pena Nieto. Mărturia unui asociat
Măsura inedită luată pentru șoferii care fac drifturi: "Ne enervam mereu"
Accident grav pe Valea Oltului. 2 TIR-uri şi 2 maşini s-au ciocnit, trafic blocat total
Oamenii fără adăpost din Galați refuză să meargă în centrele sociale
O adolescentă a născut după indicațiile medicilor, prin telefon. De ce nu a ajuns ambulanța
ccr
Secţia de investigare a magistraţilor, pe agenda CCR. De ce ar fi neconstituţională
CCR ar putea decide legalitatea protocoalelor cu SRI. Sesizarea, depusă de Florin Iordache
Stenograme din dosarul agențiilor de turism amendate. ”Să facem o regulă ca la mafie”
Episod de vreme severă în Capitală. Șoferii au răbufnit în trafic: ”A fost teroare”
România, amenințată de un lider UE cu Articolul 7. ”Nu sunteți departe de asta”
Greva minerilor din Oltenia ia amploare. ”Laudele nu țin de foame și cald”