Nepasarea, ilegala in noul Cod Penal. Ce risca un tanar care si-a lasat amicul sa moara pe marginea drumului

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 19:21
Categorie: Actualitate

Dupa ce si-a abandonat prietenul plin de sange, la marginea drumului, fara sa ii pese ca acesta isi traieste ultimele clipe, un tanar de 27 de ani din Prahova poate avea probleme mari.

Pentru gestul sau, risca inchisoarea, potrivit noului cod penal, care catalogheaza drept infractiune lasarea fara ajutor a unei persoane aflata in dificultate.

Era trecut de miezul noptii cand, dupa mai multe pahare baute impreuna, cei doi prieteni au plecat catre casa. In apropierea unui parau, unul dintre ei a cazut de pe un podet si s-a lovit la cap.

Tanarul l-a ridicat pe prietenul sau, l-a tarat cativa metri insa apoi l-a abandonat. Abia la ivirea zorilor un trecator a dat de bietul om. Murise.

Asa ca tanarul s-a trezit cu politia la poarta. Anchetatorii vor sa afle de ce acesta nu a suflat o vorba despre cele petrecute. Fiind baut, este posibil sa nu fi avut un discernamant insa, daca ar fi chemat ambulanta colegul lui poate traia.

Final de cariera pentru scriitorii din puscarii. Cand ar putea fi abrogat articolul de lege privind lucrarile stiintifice

Raluca Dragan, procuror Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte: "Se efectueaza cercetari pentru a stabili daca persoana care insotea victima ar putea fi responsabila de lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate."

Infractiunea este prevazuta in noul Cod Penal: "Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate: omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Fapta nu constituie infractiune daca, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala sau sanatatea sa."

Infractiunea de lasare fara ajutor este rara si asta nu pentru ca nu exista cazuri ci pentru ca anchetatorilor le este greu sa demonstreze ca acela care a observat victima a realizat ca persoana respectiva se afla in mare pericol.

In cazul unui om al strazii care cere ajutor si nu il primeste, nu se considera infractiune daca pericolul nu este iminent.

Vladimir Ciolacu, avocat: "Atata vreme cat persoana se misca, vorbeste, rationeaza, nu se afla intr-un pericol iminent pentru ca s-ar putea duce oricand la un spital. Daca vedem pe cineva cazut in parc sau la marginea parcului, la minus 20-25 de grade si aproape nemiscat, eventual geme sau chestiuni de genul acesta, atunci sigur ca avem obligatia si ne paste si raspunderea penala de a sesiza autoritatile."

Exceptie de la lege este situatia in care este pusa in pericol viata salvatorului.
 

Cine plateste pentru trecatorii raniti de bucatile desprinse din cladiri nerenovate. O noua lege prevede sanctiuni dure

Cine plateste pentru trecatorii raniti de bucatile desprinse din cladiri nerenovate. O noua lege prevede sanctiuni dure

sofer

Un român s-a filmat în timp ce conduce fără permis, în Londra. "Am 100, la mișto"

Aglomerație la Registrul Auto. Șoferii cu mașini aduse din străinătate se tem de un nou impozit

Ion Dumitru, fostul director general al Romsilva, cere statului despăgubiri de jumătate de milion de lei

Drumurile din țară, nesigure în cazul unui viscol. Perdelele forestiere trebuiau înființate încă din 1998

Mai mulți bucureșteni, păcăliți de falși inspectori ISU

Doi recuperatori olandezi au căutat fără succes o bicicletă furată, în Bacău

justitie UE

APCE trage România de urechi, pentru că nu își rezolvă problemele din justiție

Doi bărbați, cercetați de autorități. Ei au agresat polițiștii care i-au prins urinând pe o mașină

Cimitir vandalizat de către mai mulţi tineri. " "De 27 de ani suntem aici şi nicioadata nu s-a întâmplată aşa ceva"

O femeie și un biciclist, spulberați de 2 cai nesupravegheați

Din cauza căldurii, şerpii veninoşi au ieşit din adăpost în Banat

Bărbatul din Neamț convertit la islamism, adus în fața judecătorilor. Vrea să fie eliberat