Marturiile salvatorilor din Muntenegru: "E ceva ce niciun om nu isi poate imagina si nu poate uita"

×
Codul embed a fost copiat

29 de romani au ramas printre noi pentru ca intr-o tara cat doua judete Arges traiesc oameni uriasi.

Ei toti, intr-un efort emotionant, s-au aruncat fara sa ezite, in rapa din canionul Morace. Au actionat spontan, gandindu-se ca semeni de-ai lor, a caror limba nici macar nu o inteleg erau in mare pericol.

Ce a urmat am vazut cu totii la televizor. Barbati pe care poate ii asteptau copiii acasa au coborat pe funii in prapastie si au improvizat targi pentru victime.

Apoi au intrat in scena salvatorii profesionisti, medicii care au renuntat la concedii si persoane obisnuite, care au donat sange. Tuturor, le multumim.

"Este ceva ce niciun om nu isi poate imagina si nu poate uita. Am auzit tipete in limba romana. Nu stiam de unde vin. Nu puteam sa ajungem la autobuz. Teribil. Pe unii oameni nu i-am putut scoate pentru ca peste ei cazuse o bucata de stanca. I-am vazut, dar nu am putut sa ajungem la ei. Cu totii am ajutat, impreuna cu politia si ambulanta, dar erau foarte multi oameni si terenul era inaccesibil.", a declarat Suljo Mustafic, vicepresedintele Parlamentului din Muntenegru.

Citește și
sicriu
Victimele accidentului din Muntenegru au fost primite cu lacrimi si ploaie la intoarcerea acasa
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Autobuzul era la vreo 150 de metri, in apropierea raului. Erau totusi putini oameni si nu s-a putut organiza o coloana care sa preia ranitii si sa-i duca din "mana in mana", asa ca a trebuit sa improvizam. Am mai chemat oameni. "

Zeci de localnici, politisti, salvamontisti si medici au fost umar la umar in rapa adanca de 30 de metri, ajutand ranitii sa iasa din haul mortii.

"Toti cei care au fost acolo, au depus un efort supraomenesc ca sa-i recupereze si sa-i transporte pe raniti. Macar sa traiasca cat mai multi!"

"Stiam ca fiecare minut, fiecare secunda, putea insemna enorm. Toti cei prezenti, tineri, oameni in toata firea, copii, politisti, au facut eforturi extraordinare sa salveze vieti. A fost si un strain printre cei care ne-au ajutat. Un alpinist ceh care ni s-a alaturat si a dat tot din el."

Este marturia unuia dintre salvatorii turistilor romani. Omul, care calatorea cu familia, a oprit pur si simplu pe marginea drumului si a coborat in prapasite ca sa ajute. La fel ca el au procedat eci de muntenegreni. Dupa trei ore de lupta Suljo Mustafic s-a intors la masina lui.

"M-am intors la masina, la sotie si la fiica mea. Nu am scos nici un cuvant pana la Podgorica. De-abia dupa o jumatate de ora am inceput sa vorbim. Imi veneau in minte scenele din canion, tipetele inca imi sunau in urechi. "

Aceasta solidaritate a zecilor de sarbi si muntenegreni care au sarit sa isi ajute semenii a parut pentru multi dintre romani un fapt exceptional. Unii dintre localnici au incercat sa explice care au fost motivele unei reactii atat de solidare.

"Condoleantele mele familiilor indoliate si le doresc celor raniti sa se recupereze cat mai repede. Vreau sa va aduc la cunostinta ca si voi ne-ati ajutat la cutremurul teribil din anul 1979. Poporul vostru si tara voastra au construit atunci Casa Sanatatii, in localitatea Ulcinj, ca ajutor dupa acel teribil cutremur. Si astazi exista acolo un inscris care aminteste ca acea cladire a fost construita cu ajutorul vostru"

"Sunt mandru ca sunt muntenegrean! In aceste momente grele pentru poporul vostru, natzia mea a fost la dispozitia voastra. Imi pare rau ca acest lucru a trebuit sa il arate in aceste momente dureroase."

Iar sarbii si muntenegrenii nu au incetat sa arate ca sunt mai intai de toate oameni. Sa nu uitam ca aproape o suta de oameni s-au strans la spitalul din Podgorice unde fusesera dusi ranitii ca sa doneze sange. Iar pentru toate aceastea noi le multumim.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Tabloul sfasietor de pe Otopeni:
Tabloul sfasietor de pe Otopeni: "De la catastrofa de la Balotesti nu am mai vazut asa ceva"

Este zi de doliu national. Un doliu pe care il pastram din respect pentru toti cei care s-au prapadit in Muntenegru, dar si pentru copiii, fratii si surorile lor, vecini si prieteni, oameni care de zeci de ore traiesc un cosmar.

Victimele accidentului din Muntenegru au fost primite cu lacrimi si ploaie la intoarcerea acasa
Victimele accidentului din Muntenegru au fost primite cu lacrimi si ploaie la intoarcerea acasa

Clopotele au anuntat moartea si au batut innebunitor la Curtea de Arges. Peste o mie de oameni au asteptat cu decenta intoarcerea acasa, pentru totdeauna, a celor care s-au prapadit in Muntenegru.

George Ciobanu, soferul autocarului din Muntenegru, condus pe ultimul drum de familie si colegi
George Ciobanu, soferul autocarului din Muntenegru, condus pe ultimul drum de familie si colegi

Colegi, prieteni, dar mai ales sotia si baiatul si-au luat ramas bun de la subofiterului George Ciobanu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.