Kovesi a primit Legiunea de Onoare cu lacrimi in ochi: Sunt mandra ca sunt inconjurata de oameni ce doresc sa schimbe Romania
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a dedicat, marti seara, distinctia oferita de Republica Franceza, familiei sale si tuturor colegilor, precizand ca este “o zi a Directiei Nationale Anticoruptie”.
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, i-a conferit marti Laurei Codruta Kovesi insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. "Cred ca nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul sef al DNA, cred ca este o zi a Directiei Nationale Anticoruptie, este o zi a noastra, a tuturor, a celor care lucram in fiecare zi in DNA. Cred ca aceasta medalie este a tuturor colegilor. (...) Sunt foarte emotionata (...). Doresc sa dedic aceasta distinctie familiei mele care intotdeauna m-a sustinut si la bine, dar mai ales la greu, si tuturor colegilor care ati fost alaturi de mine si sunteti alaturi de mine", a afirmat Kovesi, cu lacrimi in ochi, la ceremonia desfasurata la Ambasada Frantei si la care au participat parintii, fratele si cumnata acesteia, dar si colegii din DNA.
In debutul discursului, Kovesi s-a adresat in limba franceza, subliniind ca este o mare onoare sa primeasca insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. "Multumesc Frantei pentru onoarea de a-mi acorda aceasta medalie si pentru sprijinul oferit in consolidarea DNA ca institutie activa si eficace. (...) Aceasta inalta distinctie imi este oferita de o tara ce practica de secole democratia si statul de drept in acelasi timp cu justitia, ce este fundament pentru acestea doua. Franta a fost si este mereu pentru mine un partener fidel in dezvoltarea justitiei independente si impartiale dar si in consolidarea institutiilor judiciare fiabile", a afirmat ea.
Kovesi a precizat ca distinctia reprezinta pentru DNA un semn ca este pe drumul cel bun. "Chiar daca in urma cu trei ani am ales un drum destul de greu pentru noi, iata ca am reusit sa parcurgem mare parte din el, indiferent de provocari, de greutatile prin care am trecut, de presiunile la care am fost supusi, de piedicile care ni s-au aratat, printr-un efort comun, consecvent si profesionist, dar in special prin curaj si printr-o determinare care vine din dorinta noastra de a schimba ceva din Romania. Nu am fost singuri in aceasta lupta, pe langa partenerii institutionali cu care lucram, cred ca un suport si un aliat extrem de important a venit din partea oamenilor, din partea cetatenilor. Sunt mii si mii de oameni cinstiti in Romania care ne sustin activitatea, care isi doresc o schimbare si care au fost alaturi de noi si de lupta anticoruptie", a adaugat sefa DNA.
Ea a tinut sa multumeasca si familiilor colegilor sai din DNA pentru intelegere si pentru faptul ca le-au fost alaturi. "Dragi colegi, stiu ca multi dintre dumneavoastra faceti un efort in fiecare zi, pe multi dintre dumneavoastra va vad sambata, duminica, la ore tarzii sau la primele ore ale diminetii in DNA, cu toate ca aveti familii, cu toate ca aveti probleme personale, de fiecare data ati reusit si am reusit impreuna sa trecem peste ele. (...) Sper ca impreuna sa continuam acest drum si sa reusim sa indeplinim cumva asteptarile a mii de oameni care spera ca DNA reuseste sa schimbe mentalitati in tara asta, sa schimbe lucrurile si sa traim intr-o tara mai curata", a afirmat Kovesi.
Kovesi: Statul de drept nu este un moft
Statul de drept nu este un moft, iar primirea insemnelor de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare recompenseaza si lupta pentru pastrarea si consolidarea acestuia, a declarat marti procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. "Lupta cu coruptia face parte din pastrarea si din apararea statului de drept. Aceasta distinctie recompenseaza si lupta pentru pastrarea si consolidarea statului de drept. Statul de drept nu este un moft, nu putem sa ne jucam prin decizii care tin de alte chestiuni si nu de cele care sunt legate de stat. (...) Vom continua acest drum in masura in care stabilitatea institutionala si competentele investigative ale DNA vor fi pastrate", a afirmat Kovesi, careia ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, i-a conferit insemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare.
Ea a spus ca distinctia primita arata ca cei din DNA trebuie sa continue drumul pe care au pornit. "Sunt mandra ca sunt inconjurata de oameni curajosi, de oameni activi care doresc sa schimbe Romania, care doresc sa traiasca intr-o tara fara coruptie, de oameni care stiu ca legea se aplica in mod egal, de oameni care nu s-au lasat intimidati de persoane cu averi impresionante sau de persoane care au detinut functii importante in stat, oameni care pur si simplu au aplicat legea si au fost profesionisti in ceea ce au facut. Cred ca si colegii mei si eu simtim in acest moment ca suntem pe un drum pe care o sa-l putem continua doar daca vom fi lasati sa-l continuam", a mai precizat sefa DNA.
Ambasadorul Frantei: Sefa DNA reprezinta un simbol al profesionalismului, al integritatii si al datoriei
Ambasadorul francez a spus ca sefa DNA reprezinta un simbol al profesionalismului, al integritatii si al datoriei, el prezentand si parcursul profesional si nu numai al acesteia. "Tanara sportiva talentata, ati fost selectionata in echipa nationala de junioare de baschet feminin a Romaniei, cu care ati castigat titlul de vicecampioana europeana in 1989. Aceasta perioada sportiva intensa nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastra. (...) Aveati 33 de ani cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, v-a numit, in 2006, procuror general (...) Anul 2006, care preceda aderarii efective a tarii dumneavoastra la Uniunea Europeana, reprezinta debutul unei extraordinare provocari!
De fapt, ati fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al Romaniei si, totodata, cea mai tanara", a spus Francois Saint-Paul.
El a afirmat ca rezultatele DNA sunt cu adevarat impresionante, lucru confirmat si de un raport al UE, care plaseaza acest Parchet printre primele cinci institutii anticoruptie din Europa. "Astazi putem sa apreciem lungul drum parcurs si transformarea puternica si durabila a unui sistem care va datoreaza multe, deoarece datorita dumneavoastra si numerosilor dumneavoastra colegi devotati cauzei, DNA se bucura de o mare popularitate. De altfel, renumele sau depaseste astazi frontierele tarii dumneavoastra, devenind un model de urmat la nivel european", a spus ambasadorul.
El a aratat ca aceasta distinctie a fost oferita pentru devotamentul in lupta impotriva coruptiei, pentru simtul datoriei cetatenesti indeplinite pentru a contribui la constructia societatii romane, dar si pentru "extraordinarul curaj" in aceasta lupta. "Da, gratie determinarii dumneavoastra neclintite, imaginea justitiei in Romania se schimba de la o zi la alta. Doresc sa va asigur stimata doamna, de intreaga sustinere pe care Franta o acorda dintotdeauna misiunii dumneavoastra, fie ca este vorba de punerea la dispozitie a expertilor pentru a ajuta la crearea unei agentii destinate recuperarii eficiente a prejudiciilor cauzate statului, in valoare de 431 de milioane de euro, fie ca este vorba despre formarea procurorilor in Franta in domeniul luptei anticoruptie sau al investigatiilor financiare", a mai sustinut Francois Saint-Paul.