Inundatii in Moldova. Sinistratii ii acuza pe primari ca isi impart preferential ajutoarele din tara

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce au devastat judetul Galati, apele s-au mai retras, dar in urma lor au ramas munti de noroi si de suferinta.

Aveti fotografii sau inregistrari video cu inundatiile din Moldova?

 Trimiteti prin aplicatia "Fii reporter!"

Bilantul inundatiilor este unul dureros: aproape sapte mii de oameni au fost evacuati, zeci de sate sunt una cu pamantul, iar in curand vin ploile reci de toamna. Peste toate aceste rele, localnicii sunt necajiti ca nu primesc ajutoare pe care primarii le impart preferential, spun ei.

"Becali a adus 20 de TIR-uri a luat primarul, la oameni pe-aici n-a dat nimic, saltele, saci de cartofi, alimente, apa, nimic n-a dat primarul! Le-a descarcat la camin, acolo, acolo le-a lasat pe toate! A dat unde avea relatii si atat!", spune un satean.

Citește și
Inundatii
Sinistratii din Galati, ajutati de militari care au luptat in Afganistan. Cum arata zonele inundate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"S-au impartit la oameni tot de-aia bogatii, nu s-au dat la astia saracii! Ia uitati-va cei aici, oameni nenorociti, au muncit o viata intreaga sa faca ceva, sa munceasca si ei sa aiba, nu?", a declarat un alt satean.

Primarul localitatii Slobozia Conachi, acolo unde s-au revoltat oamenii neaga acuzatiile dar nici nu da detalii despre felul in care a distribuit ajutoarele.

"Eu i-am promis verisorului sau ce era, al lui Becali ca o sa fie un model la nivel de tara. Un model, asa, vreau sa spun infinitzimal, avem niste criterii foarte clare.", a declarat Ion Neculau, primar Slobozia Conachi.

In toate localitatile devastate de ape, casele sunt acum pline de mal.

Tabloul este unul dezolant, aproape nu tit vine sa crezi ca inainte aici erau locuintele unor gospodari. Peretii sunt crapati, mobila este umflata, sobele au fost spulberate.

In ajutorul sinistratilor au venit zeci de detinuti de la penitenciarele din Galati si Braila.

Apa care a adus atatea nenorociri s-a adunat acum intr-un lac imens, intr-o vale dintre doua localitati. Dintr-o ferma de animale, de exemplu, se mai vede doar acoperisul.

Comitetul pt situatii de urgenta a hotarit sa se faca o bresa in acest dig, astfel incat apa pe care o vedeti atat de involburata si care a inundat in jur de 20 de localitati din jud Galati - sa se retraga in albia paraului Geru si de aici in Siret.

Sunt doua milioane si jumatate de metri cubi de apa- pe o intindere cat 5, 6 terenuri de fotbal. In acest moment, drumul DN 25- Galati - Tecuci este blocat.

FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 16 SEPTEMBRIE

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate si aproape 1.800 de case au fost afectate de inundatiile produse in 39 de localitati din judetul Galati, releva un nou bilant provizoriu prezentat la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Apele s-au mai retras la Galati, dar au ramas in urma noroaie si suferinta.

Bilantul este dureros: aproape sapte mii de oameni au fost evacuati, si zeci de localitati au fost inundate. Drumul national 25, intre Galati si Tecuci, este blocat inca de miercuri. De asemenea, traficul feroviar spre Vaslui este inchis pe traseul Galati, Targu Bujor- Barlad, din cauza terasamentului nesigur.

Ca sa rezolve situatia mai repede, intr-un dig strategic s-a facut astazi o bresa, pentru ca apele sa se retraga spre albia Siretului.

Intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu s-a format un lac imens, din apele scurse de pe versanti. Dintr-o ferma de animale, de exemplu, nu se mai vede decat acoperisul.

Comitetul pt situatii de urgenta a hotarit sa se faca o bresa in acest dig, astfel incat apa pe care o vedeti atat de involburata si care a inundat in jur de 20 de localitati din jud Galati - sa se retraga in albia paraului Geru si de aici in Siret.

Sunt doua milioane si jumatate de metri cubi de apa- pe o intindere de 5, 6 terenuri de fotbal.

Inspectoratul pentru situatii de urgenta sustine ca, daca s-ar folosi pompe pentru evacuarea apei, lucrarile ar dura doua saptamani si ar costa 250 de mii de lei. Dar cu aceasta bresa- situatia s-ar putea rezolva in cel mult doua zile si refacerea digului va costa mult mai putin: 15 mii de lei.

Apa blocheaza acum DN 25 Galati - Tecuci, si abia dupa ce se va retrage se va vedea cat de distrusa este soseaua. Este posibil ca pe acest traseu sa fie impuse restrictii de greutate vehiculelor de peste 3 tone si jumatate.

Duminica, 15 septembrie

Potrivit acestui bilant provizoriu al inundatiilor puternice produse in ultimele zile in judetul Galati, in timpul carora noua persoane, intre care si o fetita de opt ani, si-au pierdut viata, au fost afectate 39 de loalitati, 6.091 de persoane au fost evacuate si 1.735 de locuinte au fost inundate, iar 35 au fost distruse complet de viitura.

Acelasi raport arata ca in continuare Drumul national 25 este blocat in zona localitatii Vames, 11 drumuri judetene si 463 de poduri si podete au fost afectate de inundatii, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate. Inspectorul sef al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ioan Burlui, a declarat, in cadrul unei sedinte care a avut loc, duminica dimineata, la Prefectura Galati ca in localitatile afectate actioneaza 1.400 de oameni care fac parte din fortele de interventie al MAI si MApN si ca in momentul de fata trebuie sa se intervina pentru scoaterea apei din aproximativ 1.200 de locuinte din satele lovite de viitura.

Potrivit acestuia, in prezent nu este nevoie de suplimentarea fortelor care intervin in zonele afectate de inundatii. Noua persoane, intre care o fetita de opt ani, si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, in noaptea de miercuri spre joi, in judetul Galati. Mai multe institutii publice si societati comerciale au inceput colectarea de alimente, imbracaminte si medicamente pentru sinistratii din localitatile galatene afectate grav de inundatii.

De asemenea, traficul rutier este in continuare blocat pe doua drumuri nationale din judetul Galati, in urma inundatiilor puternice, iar circulatia trenurilor ramane suspendata pe ruta Galati - Barlad, dupa ce un tren a deraiat din cauza depunerilor de aluviuni pe linia ferata.

Sambata, 14 septembrie

ora 16:37 Potrivit raportului de bilant provizoriu, in 24 din cele 34 de localitati afectate de inudatiile de la sfarsitul acestei saptamani problemele aparute sunt grave, au informat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati.

Conform bilantului respectiv, din datele centralizate pana in prezent reiese ca in urma inundatiilor produse in judetul Galati au fost evacuate 3.630 de persoane si au fost inundate 1.858 de case, din care 21 au fost complet distruse.

Raportul mai arata ca 50 de persoane au fost salvate in timpul viiturilor, iar apele au compromis culturile agricole de pe 1.066 de hectare. Noua persoane, intre care o fetita de opt ani, si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, in noaptea de miercuri spre joi, in judetul Galati.

Vineri, autoritatile locale prezentasera un bilant provizoriu al inundatiilor din ultimele 48 de ore, potrivit caruia au fost afectate 22 de localitati, fiind evacuate din locuinte 2.434 de persoane si afectate de viituri 1.374 de case, din care 11 locuinte au fost distruse complet.

In noaptea de vineri spre sambata, alte aproximativ 350 de case din Slobozoia Conachi si Cuza Voda au fost inundate, dupa ce a fost facuta o deversare controlata a apelor acumulate intr-un iaz piscicol pentru a se evita inundarea mai multor sate, localnicii fiind evacuati din locuinte inca din cursul zilei de vineri. Mai multe institutii publice si societati comerciale au inceput colectarea de alimente, imbracaminte si medicamente pentru sinistratii din localitatile galatene afectate grav de inundatii.

De asemenea, traficul rutier este in continuare blocat pe doua drumuri nationale din judetul Galati, in urma inundatiilor puternice, iar circulatia trenurilor ramane suspendata pe ruta Galati - Barlad, dupa ce un tren a deraiat din cauza depunerilor de aluviuni pe linia ferata.

ora 10.30 Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, si secretarul de stat Catalin Chiper merg, sambata, in zonele inundate din judetul Galati, pentru a vedea cum sunt distribuite ajutoarele persoanelor afectate in urma ploilor din ultimele zile.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, ministrul Radu Stroe si secretarul de stat Catalin Chiper, coordonator al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, se vor interesa de situatia oamenilor din zonele afectate de inundatii, precum si de stadiul activitatii de distribuire a ajutoarelor.

Peste 600 de pompieri, jandarmi si politisti ajuta oamenii din localitatile galatene Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Voda, Cudalbi, Costache Negri si Cuca sa scoata apa si noroiul din locuinte si curti.

Urgia apelor

Oamenii nu au fost crutati de ape nici in nordul Moldovei: la Suceava si Vaslui zeci de gospodarii sunt inundate dupa ce a plouat ca la sfarsitul lumii. Iar meteorologii anunta ca abia sambata cerul se va mai limpezi si sinistratii isi pot curata casele de noroi, daca au ramas in picioare, si nu le-au daramat suvoaiele.

La Vaslui, in Zorleni, apele raului Barladul Vechi s-au umflat si au navalit in curti, beciuri si case. Grav este ca aici, situatia se repeta dupa fiecare ploaie mai serioasa: este a patra inundatie, numai in acest an. Practic, toata apa de pe dealuri se scurge direct in gradinile oamenilor.

Zeci de pompieri si voluntari au venit in ajutorul oamenilor, sa le scoata apa din curti cu motopompele.

Si la marginea Iasiului, intr-o zona rezidentiala, viitura venita de pe deal a distrus un magazin si a inundat gradinile. Totul... pentru ca in zona nu exista canalizare. Pagubele vor fi evaluate de inspectorii primariei, care spun ca vor rezolva, candva, si problema canalizarii.

A plouat abundent si la Suceava, iar apa a acoperit mai multe strazi din oras. In fata Garii s-a format un lac de peste jumatate de metru adancime.

Culmea e ca, in aceasta situatie, angajatii ISU nu au intervenit, intrucat ... vineri a fost Ziua Pompierilor si o buna parte dintre ei participau la festivitati. In Bucuresti, insa, desi erau programate ceremonii speciale, din cauza situatiei dificile din tara, manifestarile au fost anulate.

CITITI SI:

-► Sinistratii din Galati, ajutati de militari care au luptat in Afganistan. Cum arata zonele inundate

-► Imaginile dezastrului din Tulcea. Suvoaiele au transformat masinile in capcane pentru localnici

-► Acoperisuri luate de vant si sute de locuinte ramase fara curent, dupa o furtuna puternica in Dolj

INUNDATII IN MOLDOVA. LIVE UPDATE VINERI, 13 SEPTEMBRIE:

ora 16:15 Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Galati, unde mai multe comune au fost grav afectate de inundatii, ca doreste ca pana la sedinta de Guvern sa fie facuta rapid o evaluare pentru sprijinirea sinistratilor, inclusiv a familiilor care trebuie sa-si inmormanteze rudele.

"Vreau ca pana la sedinta de Guvern de miercuri sa facem o evaluare pentru acorda sprijin sinistratilor", a declarat premierul Victor Ponta, la Galati, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ponta a precizat ca doreste sa le spuna chiar astazi (n.r. - vineri) oamenilor din zonele afectate ca Guvernul ii va ajuta sa-si repare casele si ca aceasta evaluare este necesara rapid.

"Vreau sa ajutam familiile oamenilor care au murit si sa nu asteptam pana la sedinta de Guvern de miercuri sa facem asta", a mai spus Ponta.

Premierul a mai declarat la sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati ca este mai bine sa se previna situatiile catastrofale prin evacuarea persoanelor expuse la inundatii.

"Mai bine sa ne injure oamenii acum ca-i evacuam decat sa se intample alte necazuri", a mai spus premierul in cadrul sedintei la care au mai participat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, si ministrul Ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga.

ora 13:08 Din pacate, de la meteorologi vin tot vesti rele: un cod portocaliu de ploi in Braila, Tulcea, Galati, intra in vigoare la 9 seara. Urmeaza asadar inca o noapte de spaima.

Norii negri nu se lasa dusi din zona judetului Galati. Ploua in reprize, iar apa continua sa creasca. Zeci de militari au venit sa ajute oamenii sa isi curete casele pline de mal. In total, 700 de case din 17 localitati au fost afectate de ape.

Batranii neputinciosi au fost luati pe brate de militari si dusi la adapost. In orice clipa sirenele de la primarie pot da alarma unei noi viituri.

Oamenii din zonele afectate au primit apa pentru ca in urma inundatiilor fantanile sunt acum pline de mal.

ora 11.45 Premierul Victor Ponta va merge, vineri, in judetul Galati, unde mai multe comune au fost afectate de inundatii, noua persoane pierzandu-si viata, sustin surse guvernamentale, citate de Mediafax. Astfel, Ponta va ajunge in jurul orei 14.30, la Prefectura Galati.

ora 11.30 Sute de persoane din patru comune din judetul Galati au fost evacuate din locuinte vineri dimineata, intrucat este asteptata o noua viitura, dupa ce un iaz s-a revarsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore. Primarul din comuna galateana Suhurlui, Gigi Tutu, a declarat ca spera ca viitura sa fie oprita de un baraj construit in apropierea comunei, inainte de 1989, care nu a fost insa finalizat si dat in folosinta.

Conform sursei citate, avertizari de evacuare au primit si primarii din comunele Baleniu, Rediu si Pechea, localnicii fiind, de asemenea, evacuati.

ora 11.00 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a dispus, vineri dimineata, ca circa patru tone de apa imbuteliata sa fie transportate de la Bucuresti in localitatile afectate de inundatiile din judetul Galati, informeaza MApN. Cantitatea de apa va fi impartita localnicilor din localitatea Cudalbi.

La randul lor, militarii Statului Major al Fortelor Navale au donat doua tone de apa localnicilor afectati de inundatii din Valea Marului.

ora 10.30 Un utilizator al StirileProTV.ro, Aurel Ichim, ne-a trimis imagini filmate in Tulcea vineri dimineata. In inregistrare se vede cum orasul este afectat de ape, in conditiile in care in municipiu ploua in continuu de la primele ore ale diminetii.

Conform meteorologilor, intre 9.45 si 10.45, in nordul judetului Tulcea, inclusiv municipiul Tulcea se vor semnala intensificari de scurta durata ale vantului, averse ce pot atinge si depasi 25 litri pe metru patrat, descarcari electrice, posibil grindina.

UPDATE 09:30 Un numar de 15 locuinte si 50 de gospodarii din localitate vasluiana Zorleni au fost inundate, vineri dimineata, in urma unei viituri, zeci de pompieri si voluntari intervenind pentru evacuarea apei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O viitura puternica s-a produs, vineri dimineata, pe paraul din localitatea Zorleni, 15 locuinte si 50 de gospodarii fiind inundate.

La solicitarea autoritatilor locale, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui a mobilizat in zona inundata mai multe echipaje de pompieri pentru evacuarea apei.

"Se actioneaza in zona afectata de inundatii cu 35 de pompieri militari, doua autocamioane si cinci motopompe pentru evacuarea apei, in primul rand, din locuintele inundate. Echipajelor noastre de interventie sunt sprijinite de zeci de localnici ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Zorleni, care folosesc alte trei motopompe", a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al ISU Vaslui, Alina Poiana.

Autoritatile din Zorleni nu au putut preciza daca se impune evacuarea populatiei din locuintele inundate.
 

UPDATE 08:30 Alte 400 de persoane din judetul Galati au fost evacuate din locuinte, in noaptea de joi spre vineri, in urma unei noi viituri, un nou bilant aratand ca in total au fost afectate 16 comune, dar si orasul Tecuci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Galati, cele 400 de persoane evacuate sunt din localitatea Valea Marului.

De asemenea, un drum national si un drum judetean care fac legatura intre localitatile afectate de inundatii sunt blocate.

"Inca 400 de persoane au fost evacuate de la Valea Marului in aceasta noapte din cauza unei viituri pe paraul Geru, debite mari inregistrandu-se si pe afluentii acestuia. Sunt blocate DN 25 intre Vames si Tudor Vladimirescu si DJ 253, intre Baleni si Cudalbi din cauza avarierii unui pod", a declarat Petrica Patilea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Potrivit unui nou bilant, 16 comune si mai multe sate au fost afectate de ploile puternice din ultimele doua zile, pagube importante inregistrandu-se si in orasul Tecuci.

Autoritatile galatene au dispus suplimentarea numarului fortelor de interventie, astfel ca in prezent in zonele afectate se afla aproape o mie de lucratori.

"Au intervenit 437 de angajati ai MAI si 530 alte structuri (MApN si forte locale). In prezent se lucreaza la evacuarea apei si aluviunilor din casele si curtile afectate din Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Voda, Cudalbi, Costache Negri, Cuca", a mai spus reprezentantul Prefecturii.

Totodata, a inceput distributia ajutoarelor pentru persoanele sinistrate, acestea primind 22.000 de litri de apa, 550 de paturi, peste 10.000 de kilograme de conserve de carne si pateu, 300 de litri de ulei si 500 de kilograme de faina.

La ora trasmiterii acestei stiri, in judetul Galati continua sa ploua.

Judetul Galati se afla sub cod portocaliu de ploi, cantitatile de apa putand atinge si depasi 30-35 de litri pe metru patrat.

Noua persoane si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, in noapea de miercuri spre joi, in judetul Galati, in timp ce peste 700 de case din 17 localitati din judet au fost inundate. Un numar de 519 persoaneau fost evacuate din calea apelor.

Potrivit unor date furnizate Prefectura Galati, doua femei de 82 si 74 de ani si un barbat de 65 de ani au decedat in localitatea Cuca, alti doi barbati de 40 si 78 de ani si o femeie de 81 de ani au decedat in localitatea Costache Megri, iar o batrana de 83 de ani si o fetita de opt ani din au murit la Cudalbi.

In doua dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a inecului, ci au suferit un infarct.

Cele mai grave pagube s-au inregistrat in comuna Cudalbi, unde 500 de case si tot atatea curti si gradini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri, se arata in raportarea Prefecturii.

In localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusa, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate dupa ce au fost surprinse de inundatii. Tot in aceasta localitate, doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate si in localitatea Costache Negri, aceleasi pagube inregistrandu-se si la Maciseni. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.

Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situatii de urgenta, dupa inundatiile din Galati, in timp ce ministrii Gabriel Oprea si Dan Nica au mers in zonele inundate.

FILMUL EVENIMENTELOR DE JOI, 12 SEPTEMBRIE:

UPDATE 18:37  Forta incredibila a apei a izbit casele, a daramat grajdurile si a distrus totul in locuinte. Gospodarii sunt devastati: nu mai au nici apa, nici mancare si mai mult decat atat au aflat ca la noapte va fi potop iar.

A rasunat alarma azi-noapte in zeci de sate din Galati, iar oamenii au iesit ingroziti din case. A turnat in cateva ore cat in doua luni. Cei in putere au sarit sa-i ajute pe batrani, iar parintii disperati si-au luat copiii si au fugit la adapost.

La Cuca, Pechea, Costache Negri si Cudalbi a fost dezastru: noua oameni au pierit aici. Alte 14 localitati au fost inundate.

Speriati, panicati, oamenii s-au urcat in podurile caselor ca sa se salveze. Peste 500 de oameni au fost evacuati de urgenta, iar in case si gradini, apa era mai mare de un metru. Sute de animale au pierit inecate.

Neputinciosi, proprietarii vitelor si-au privit animalele prinse in suvoaie si multe au fost doborate de forta apelor.

Fenomenul extrem petrecut in Galati, pe dealurile Covurluiului, este explicat de hidrologi: dupa o ploaie atat de puternica, cu peste 110 litri pe metru patrat, s-au format suvoaie care s-au pornit, in cascada, pe versanti.

La lumina zilei se vede cat de violenta a fost viitura: la Cuca, unde au murit 3 oameni, casele de paianta zac in mal, pana la ferestre, iar masini de peste o tona greutate au fost tarate sute de metri si s-au oprit in locuinte ori in trunchiuri de pomi.

Oamenii se plang ca nimeni nu i-a ajutat si s-au mobilizat ca in vreme de razboi. Toata zona in care erau fantanile satului este acum o mlastina.

Meteorologii au anuntat in toata regiunea cod galben de ploi, si pentru la noapte.

NOUA OAMENI SI-AU PIERDUT VIATA

Apele ucigase au furat pe vecie 8 oameni mari si o fetita. Bianca avea 8 ani si a fost smulsa cu o forta uriasa chiar din bratele tatalui ei. Dupa 14 ore de cautari trupul copilei a fost gasit la doi kilometri distanta intr-o curte.

La fel neputincioasa a fost si o bunica de 83 de ani. Apele i-au surpat soba care s-a pravalit peste ea.

Cateva locuinte mai incolo, o alta drama. O vecina a fost luata cu tot cu sicriu din casa in care rudele s-au strans la priveghi.

Din localitatea vecina, Cuca, s-au prapadit doi barbati si o femeie.

Unul dintre cei ucisi de ape avea 63 de ani si nu avea picioare. Sotia lui a incercat sa il scoata din casa plina de apa insa nu a reusit. Omul a murit inecat, desi ea a facut tot posibilul sa il tina la suprafata.

O alta femeie a facut infarct cand s-a vazut inconjurata de un rau urias. In schimb, neajutorat si singur vecinul ei un batran in varsta de 90 de ani n-a stiut sa inoate.

UPDATE 16:48  Bilantul deceselor a crescut, dupa ce o fetita data disparuta a fost gasita. A turnat cu galeata, in torente ce depaseau 100 de litri pe metrul patrat, iar suvoaiele scurse de pe versanti au intalnit doua cursuri de apa si au facut prapad. In total, 17 localitati au fost inecate.

Avem stare de alerta in acea zona, iar armata intervine. Si, din nefericire, pericolul nu a disparut - un cod galben de ploi vizeaza zona.

Furtuna violenta, dezlantuita la Galati, a semanat panica in nordul judetului. Bilantul victimelor este dureros: opt morti in localitatile Cuca, Costache Negri si Cudalbi - patru barbati, 3 femei, dar si o fetita de numai 8 ani, pe care viitura a purtat-o la doi kilometri de casa.

In comuna Costache Negri, oamenii au apucat sa se dezmeticeasca si sa se refugieze in podurile caselor: femei, copii si batrani au fugit ingroziti in zonele mai inalte ale satelor. Oamenii in putere au sarit sa-i ajute pe cei bolnavi si neputinciosi.

In localitatile inundate au ajuns astazi si viceprim-ministrul Gabriel Oprea si ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, alaturi de alti oficiali din Guvern.

Astazi, peste 500 de pompieri, jandarmi si politisti ii ajuta pe oamenii afectati de viitura, carora le vor duce si mancare si apa potabila.
 

UPDATE 13:17  A turnat cu galeata, in torente ce depaseau 100 de litri pe metrul patrat, iar suvoaiele scurse de pe versanti au intalnit doua cursuri de apa si au facut prapad. In total, 17 localitati au fost inecate. Este stare de alerta in acea zona, iar armata intervine.

UPDATE 13:15 Presedintele CJ Galati, Nicolae Bacalbasa, spune ca autoritatile judetene au primit alerta de cod portocaliu cand "fenomenul era in plina desfasurare", el spunand ca situatia impunea, de fapt, avertizare de cod rosu.

"Au functionat foarte bine sistemele de alarmare din comune, sirenele. Din pacate, noi am primit cod galben. Portocaliu a fost emis cand fenomenul de fapt era in plina desfasurare. Fara indoiala ca meteorologia este o stiinta pana la un punct exacta, dar situatia era de cod rosu", a spus Bacalbasa in videoconferinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta convocat la Guvern.

Presedintele CJ Galati le-a relatat celor prezenti despre cantitatea mare de precipitatii care a cazut in localitatile afectate, intr-un interval mic de timp.

"Forta de impact a fost extrem de mare. La Cuca, unde avem trei morti, e o chiuveta naturala pe care au venit torente, sunt automobile urcate in copaci. Nu a fost o zona extrem de mare, albiile majore ale raurilor nu au fost afectate, ci este numai un fenomen de torentialitate in conditiile unui debit de ploaie de pana la 150 de litri pe metru patrat", a spus Bacalbasa.

El a mai precizat ca au fost suvoaie care au venit "ca lama de buldozer" si au ras totul in cale.

Totodata, presedintele CJ Galati a cerut Guvernului sa-i aloce de urgenta motorina pentru utilajele care actioneaza in zona afectata si apa, pentru ca in rest se "descurca", el precizand ca s-au improvizat spatii de cazare in caminele culturale.

Opt persoane si-au pierdut viata, iar o alta este data disparuta, dupa ce au fost luate de viituri, in noapea de miercuri spre joi, in judetul Galati, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern.

"Se pare ca sunt opt morti - sase persoane inecate si doua persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoana este data disparuta", a spus presedintele CJ Galati in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern si condusa de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

El a precizat ca echipele de pompieri, jandarmi si politisti merg din casa in casa in zonele inundate, pentru a cauta eventuale victime ale viiturilor.

"Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni batrani. Este posibil ca cifra de pierderi umane sa creasca", a spus Bacalbasa.

UPDATE 13:04 Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat, joi, la Galati, ca in zonele inundate din judet intervin, pe langa pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, 50 de jandarmi si 100 de militari si, daca va fi necesar, se poate ajunge pana la mobilizarea a 1.000 de oameni.

Vicepremierul Gabriel Oprea, care a participat la sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, care a avut loc la Prefectura Galati, a spus ca 50 de jandarmi si 100 de militari intervin in ajutorul sinistratilor, iar daca va fi necesar "se poate ajunge pana la mobilizarea a 1.000 de oameni".

El a spus ca trebuie intervenit rapid cu motopompe de mare capacitate in zona localitatii Piscu, unde s-a format o acumulare de apa si ca o alta prioritate o reprezinta vaccinarea oamenilor.

Gabriel Oprea a mai spus ca vor fi aduse in zonele afectate de viituri locuintele modulare care au fost folosite la Tecuci in 2007, cand orasul a fost acoperit aproape in intregime de ape.

UPDATE 12:42 Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor produse in judetul Galati a ajuns la opt, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern.

"Se pare ca sunt opt morti - sase persoane inecate si doua persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoana este data disparuta", a spus presedintele CJ Galati in sedinta comandamentului pentru situatii de urgenta convocata la Guvern si condusa de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

UPDATE 12:12 Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat, joi, la Galati, ca persoanele evacuate din case in urma inundatiilor vor primi alimente si apa din rezervele de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, joi, la intrarea in Prefectura Galati, unde participa la o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, ca a survolat cu elicopterul trei dintre localitatile afectate de viituri.

El a spus ca pericolul a trecut, dar ca zonele sunt colmatate, fiind acoperite cu aluviuni.

Oprea a anuntat ca sinistratii vor primi din rezervele de stat 56.000 de litri de apa imbuteliata, sase tone de conserve de carne, sase tone de conserve de ficat, 30 de tone de ulei, 20 de tone de motorina si 500 de tone de faina.

UPDATE 12:00 ANM emite o atentionare cod galben pentru toate judetele din Moldova, unde pana vineri dimineata se vor inregistra precipitatii care pot ajunge la 25 de litri pe metru patrat si izolat la 50-60 l/mp, cele mai mari cantitati fiind asteptate in nordul Moldovei si in zonele de deal si munte.

UPDATE 11:55 Cele aproximativ 500 de persoane din judetul Galati evacuate din case in urma inundatiilor vor fi cazate temporar in camine culturale si in scoli din localitatile afectate, urmand ca pentru cazarea acestora pe o perioada mai lunga sa fie aduse locuinte modulare, a declarat seful ISU Galati

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati, Vasile Balaban, a declarat ca oamenii ale caror case au fost inundate vor fi cazati la camine culturale si scoli, pana cand va fi gasita o solutie pentru cazare pe o perioada mai lunga, respectiv locuinte modulare.

Seful ISU Galati a spus ca unde de viitura nu a trecut, fiind in continuare suvoie de apa care se scurg de pe versanti, dar ca acestea nu sunt insa cele mai grave inundatii din judet, o situatie critica fiind in 2007, cand orasul Tecuci a fost inundat aproape complet.

El a facut aceste declaratii la intrarea in Prefectura Galati, unde urmeaza sa aiba loc o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la care la ora transmiterii acestei stiri au ajuns ministrii Gabriel Oprea si Dan Nica si Catalin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

UPDATE 11:40 Liviu Dragnea a declarat la comandamentul de urgenta: "Am discutat cu Ponta si Stroe in aceasta dimineata. Gabriel Oprea si Dan Nica au plecat la Galati pentru a sprijini toate actiunile."

"Din datele pe care le avem pana acum, sunt 7 oameni morti, 5 sunt inecati, doua persoane au murit de infarct. O fetita de 8 ani a fost declarata decedata, dar este in realitate disparuta si as vrea sa ne spuneti ce faceti in acest caz."

"Sunt sute de gospodarii inundate, sa aflam daca mai pot locui acolo in siguranta. La nivel central, domnul Stroe m-a informat ca rezervele de stat sunt pregatite cu apa, alimente, paturi si tot ce este nevoie, dar trebuie sa anuntati foarte rapid, pentru a asigura in zona cu ce este necesar."

"De azi noapte sunt prezente peste 800 de efective, din care 500 din partea MAI, 6 din partea aviatiei, doua elicoptere, unul pentru survolare si pentru a da informatii. MAI a informat ca are pregatite doua elicoptere, daca e nevoie. Sunt 100 de efective din partea MApN. Sunt dispuse in zona 79 de mijloace tehnice, de la politie, jandarmerie."

UPDATE 10:32 Secretarul de stat Catalin Chiper merge, joi, cu un elicopter MAI, in judetul Galati, unde sapte persoane si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, o alta este data disparuta si sute de oameni au fost evacuati.

Catalin Chiper, coordonatorul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, va fi insotit de seful IGSU, Ion Burlui, se arata intr-un comunicat de presa al MAI.

UPDATE 10:29 Ultimul bilant al inundatiilor produse in noaptea de miercuri spre joi in judetul Galati arata ca sapte persoane si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, iar o alta este data disparuta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit raportarilor furnizate de autoritatile judetene, pana la ora transmiterii acestei stiri exista informatii certe legate de decesul a sapte persoane care au fost luate de viituri. De asemenea, o alta persoana este data disparuta.

In urma viiturilor si-au pierdut viata doi barbati si o femeie din localitatea Cuca, un barbat si o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi si un barbat din comuna Pechea. Persoana disparuta este o fetita de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care initial reprezentantii Prefecturii si ai ISU informasera ca ar fi decedata.

UPDATE 10:20 Ultimul bilant al inundatiilor produse in noaptea de miercuri spre joi in judetul Galati arata ca sapte persoane si-au pierdut viata dupa ce au fost luate de viituri, iar o alta este data disparuta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 10:00 Petrica Patilea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, a declarat intr-o interventie telefonica pentru Stirile ProTV ca inca o femeie, de aproximativ 70 de ani, a fost gasita decedata in casa. In acest moment sunt cinci persoane decedate.

"Sunt cele 5 persoane decedate si mai avem o persoana disparuta in localitatea Grivita. Un alt element de noutate este ca pe DN 25, intre Vames si Tudor Vladimirescu, apa atinge un metru pe carosabil si continua sa creasca."

"In acest moment nu mai ploua, doar inainteaza viitura."

"Avem peste 700 de case inundate, la o prima evaluare. Peste o ora, doua, numarul va fi mai mare. O casa a fost distrusa in localitatea Cuca."

"In sedinta extraordinara a comitetului judetean pentru situatii de urgenta prioritatea a fost salvarea oamenilor si asigurarea conditiilor minime de trai, apa, mancare si adapost."

"Peste 520 de curti si gradini au fost inundate, iar 45 de persoane au fost salvate, iar 339 au fost evacuate. Vom avea un numar serios de sinistrati de care trebuie sa avem grija", a declarat Petrica Patilea.

UPDATE 09:45 La ora 11:30 este anuntat un comandament de urgenta la Guvern pe tema inundatiilor.

In unele zone din judet, cantitatile de precipitatii au fost de 110 l/mp, formandu-se viituri pe versanti.

"Au fost cantitati foarte mari de precipitatii (110 l/mp la Grivita, 96 l/mp la Vladesti) si scurgeri importante de apa pe versanti, fapt ce a dus la cresterea rapida si semnificativa a debitelor paraielorSuhu si Geru.

Viiturile au facut patru victime. In localitatea Cuca, doi barbati cu varste de 62, respectiv 85 de ani au murit inecati, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil in urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetita de opt ani a fost luata de viitura. De asemenea, o persoana este data disparuta in localitatea Grivita", a declarat, joi dimineata, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea.

Potrivit acesteia, au fost inundate peste 700 de case si peste 500 de curti si gradini.

Conform raportarilor de la Prefectura Galati, cele mai mari pagube sunt in comuna Cudalbi, unde 500 case si tot atatea curti si gradini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. In localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusa, 87 persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate dupa ce au fost surprinse de inundatii. In aceasta localitate doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afcectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate si in localitatea Costache Negri, aceleasi pagube inregistrandu-se si la Maciseni. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati Eugen Chirita a declarat, la randul sau, ca in urma ploilor torentiale circulatia a fost partial blocata pe DN 26, intre localitatile Vladesti si Oancea, dar si pe DJ242, intre localitatile Chiraftei si Viile.

Traficul feroviar pe ruta Galati-Barlad a fost blocat temporar intre Mastacani si Fartanesti din cauza terasamentul caii ferate, afectat de aluviuni pe o portiune de aproximativ un kilometru.

In actiunea de salvare a oamenilor ale caror gospodarii au fost inundate au fost implicati 80 de pompieri 90 militari si 26 jandarmi din judetul Galati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Acoperisuri luate de vant si sute de locuinte ramase fara curent, dupa o furtuna puternica in Dolj
Acoperisuri luate de vant si sute de locuinte ramase fara curent, dupa o furtuna puternica in Dolj

Acoperisurile unor case au fost luate de vant, iar culturile de legume au fost distruse, vineri seara, in urma unei furtuni violente care s-a abatut asupra unor localitati din judetul Dolj.

Sinistratii din Galati, ajutati de militari care au luptat in Afganistan. Cum arata zonele inundate
Sinistratii din Galati, ajutati de militari care au luptat in Afganistan. Cum arata zonele inundate

Sleiti de puteri, dupa zeci de ore de lupta cu apele, mii de oameni din judetul Galati s-au trezit vineri ca trebuie sa fuga din calea puhoaielor de nestavilit.

Sat din Tulcea, maturat de o tornada. Acoperisurile caselor au fost aruncate zeci de metri prin aer
Sat din Tulcea, maturat de o tornada. Acoperisurile caselor au fost aruncate zeci de metri prin aer

Ploaia torentiala si inundatiile au fost urmate, pentru locuitorii din Cataloi, judetul Tulcea, de un nou pericol. Satul lor a fost lovit de o tornada, care a smuls acoperisurile de pe zeci de case si a scos copacii din radacini.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.