EurActiv: Victor Ponta este vizat de o ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol. Reactia fostului premier

Victor Ponta - Agerpres

Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol, scrie EurActiv.ro.

VEZI reactia fostului premier

Conform unor surse guvernamentale citate de EurActiv.ro, procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, relateaza news.ro. Dosarul a fost deschis in 2015, cand procurorii au inceput urmarirea penala in rem pentru trafic de influenta si luare de mita, iar surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro ca Victor Ponta este printre cei vizati in dosar. Ponta a semnat, in ianuarie 2014, o hotarare de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de intelegere cu kazahii care au cumparat Rompetrol, dupa ce Curtea Constitutionala s-a opus validarii prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat. Aceleasi surse guvernamentale sustin ca multe dintre pretentiile kazahilor se regasesc in memorandum, de-aici plecand, de fapt, ancheta procurorilor.

Chiar vicepresedintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat in mai 2016 ca exista posibilitatea ca procurorii sa investigheze acest memorandum. “Exista aceasta posibilitate ca ei (n.red.- procurorii) sa investigheze situatia. Insa, in perioada in care a fost semnat memorandumul era o conducere, iar acum este alta. Intelegerea era cu statul roman, s-au schimbat cativa ministri, dar nu a existat nicio premisa ca aceste intelegeri au fost frauduloase. Ne-am exprimat intentia de a plati 200 de milioane de euro, cu conditia de a constitui fondul de investitii (...) Schimbarile de ministri nu au ajutat acest lucru”, a declarat atunci Azamat Zhangulov.

Procurorii considera suspecte vizitele dese ale lui Ponta in Turcia dupa semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar si faptul ca fostul premier folosea, in timpul acestor vizite, o cartela telefonica turceasca pentru convorbiri private, iar DNA incearca practic sa stabileasca daca termenii memorandumului au fost negociati in strainatate. Sursele judiciare citate afirma ca, intr-una dintre vizitele facute de Ponta in Turcia in contextul unei operatii la genunchi, acesta ar fi fost invitat de presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.

Citește și
Victor Ponta
Cand i-ar putea fi retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Seful comisiei CNATDCU: "Este cea mai mare crima morala"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit acelorasi surse, in acest dosar DNA a solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica miscarile unor sume de bani ale unor terti care ar fi jucat rolul de intermediari intre KazMunayGaz si oficiali ai statului roman, iar procurorii DNA au facut mai multe cereri pentru comisii rogatorii in acest sens.  Fostul premier Victor Ponta a infiintat oficial fundatia “Black Sea Regional Projects 2020” in luna februarie, dar despre aceasta idee se discuta inca din 2015. “Foarte multi oameni de buna credinta sunt alaturi de noi, unii mi-au si zis sa am grija cu banii pe care i-am primit deja in fundatie. Am zis ca am grija, avand in vedere ca nu avem cont inca", a declarat Victor Ponta, in februarie 2016, la evenimentul de lansare a organizatiei neguvernamentale.

O datorie rostogolita de multi ani, de la Adrian Nastase incoace

Intre 2003 si 2010, datoria istorica de aproape 600 de milioane de dolari a rafinariei Petromidia a fost rostogolita practic de Guvernul Nastase, iar posibilele fapte penale din acea vreme sunt anchetate de DIICOT in dosarul Rompetrol II, care vizeaza privatizarea rafinariei Petromidia intre 1999-2000 si ordonanta Guvernului Nastase din 2003. In anul 2000, grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, a cumparat rafinaria Petromidia cu 50 de milioane de dolari, dupa ce privatizarea catre compania turceasca Akmaya a esuat.

Rompetrol s-a angajat in schimb ca va plati datoria istorica de aproximativ 600 de milioane de dolari. Trei ani mai tarziu, in octombrie 2003, Guvernul Nastase a transformat restantele bugetare ale Rompetrol, in valoare de 603 milioane de dolari, in obligatiuni cu maturitate de sapte ani. Ordonanta 118/2003, semnata de premierul Adrian Nastase si contrasemnata de fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu si fostul ministrul al Economiei, Dan Ioan Popescu, a stabilit regimul juridic al creantelor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere, datorate si neachitate de catre Rompetrol la data de 30 septembrie 2003.

Fostul premier Adrian Nastase s-a aparat intotdeauna spunand ca legea de aprobare a ordonantei 118/2003 a fost promulgata in 2005 de noul presedinte Traian Basescu. In 2007, Dinu Patriciu a vandut Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, pentru o suma ce este si astazi o enigma: intre 1,6 miliarde si trei miliarde de dolari.
In 2010, obligatiunile statului au ajuns la maturitate, iar Rompetrol nu rascumparase datoriile decat intr-o mica masura. Astfel, statul a redevenit actionar. Pe 15 februarie 2013, Guvernul USL Ponta II a incheiat memorandumul cu grupul kazah KazMunayGaz. Acesta prevedea ca statul roman accepta o plata de 200 de milioane de dolari contra unui pachet de 26 la suta din actiunile statului. Restul de 400 de milioane de dolari urma sa fie inclus intr-un presupus fond mutual de investitii de un milliard de euro.

Trei luni mai tarziu, in mai 2013, Guvernul Ponta a incercat sa legitimeze acest contract de stat prin lege adoptata de majoritatea USL din Parlament. Presedintele de atunci, Traian Basescu, a atacat legea la Curtea Constitutionala, care a decis ca adoptarea memorandumului prin lege nu respecta Constitutia. In aceste conditii, guvernul condus de Victor Ponta s-a vazut nevoit sa adopte memorandumul prin hotarare de guvern, iar legalitatea acestui act este astazi cercetata de procurorii anticoruptie. Hotararea de guvern a fost adoptata pe 22 ianuarie 2014.  In primavara anului trecut, datoria kazahilor nu era platita. Nici cele 200 de milioane de dolari catre stat, nici fondul de investitii de 400 de milioane de dolari. In plus, kazahii de la KazMunayGaz au depus o cerere de intrare in insolventa, cerere respinsa, insa, de Tribunalul Bucuresti.

Ponta: Miza nu sunt eu, ci faptul ca CEFC a vrut sa cumpere KazMunayGas si sa investeasca in amarata noastra de Romanica

Fostul premier Victor Ponta a comentat, miercuri seara, informatiile aparute in presa privind stergerea datoriilor Rompetrol, mentionand ca miza nu este el, ci faptul ca o companie privata din China a vrut sa cumpere KazMunayGas si sa investeasca in Romania.

"M-am tot intrebat azi de ce toata Propaganda Securitatii a reincalzit brusc ciorba cu mine cercetat pentru stergerea datoriilor Rompetrol? Sunt eu atat de important ca sa inventezi lucruri care evident sunt complet idioate - cum ar fi ca noi am sters vreo datorie desi scrie clar si in lege si in HG ca e vorba de vanzarea de actiuni ale statului; sau ca eu negociam in Turcia in 2015 dupa operatie memorandumul semnat in 2013; sau ca Guvernul Ponta a sters datoriile care nu mai exista din 2010 - motiv pentru care DIICOT a si inculpat niste fosti ministri. Cel mai comic e cu 'Ranch-ul' lui Erdogan la care am fost eu, de parca era vorba de George Bush Jr., iar Turcia si Texas (sau Ankara si Astana) sunt acelasi lucru)!", a scris Ponta, miercuri seara, pe Facebook.

El a subliniat ca 'miza' o reprezinta in acest caz faptul ca CEFC a vrut sa investeasca in Romania. "Nu - de data asta miza nu sunt eu, ci faptul ca CEFC (cea mai mare companie privata din China cu investitii de zeci de miliarde in toata lumea) a vrut sa cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) si sa investeasca in amarata noastra de Romanica peste 2 miliarde facand aici un hub energetic regional! Iar Securitatea (prin Propaganda lor descoperita) nu vrea sa se faca in tara noastra alte investitii decat cele controlate total de ei! Deci e vorba despre bani si politica! Iar de pierdut o sa piarda iar... Romania!", a spus Ponta.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, a fost intrebat miercuri daca Guvernul a primit de la DNA o solicitare legata de informatii privind Memorandumul cu KazMunayGas semnat de fostul premier Victor Ponta, acesta afirmand ca Guvernul raspunde cu promptitudine solicitarilor venite dinspre Parchete.

"Nu putem comenta cazuri punctuale, dar Guvernul, ca practica generala, raspunde solicitarilor venite de la Parchete cu promptitudine. Nu e o chestiune politica sa o detaliez aici, e o chestiune tehnica intre institutii. (...) La orice solicitare, Secretariatul General al Guvernului raspunde. (...) E o chestiune tehnica intre SGG si Parchete", a afirmat Iolu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Rectorul care a constatat plagiatul lui Ponta, propus la Educatie. Cine sunt cei patru noi ministri propusi de Ciolos
Rectorul care a constatat plagiatul lui Ponta, propus la Educatie. Cine sunt cei patru noi ministri propusi de Ciolos

Dacian Ciolos a anuntat, marti, ca patru ministri vor fi inlocuiti: Adrian Curaj (Educatie), Marius Bostan (Comunicatii), Dan Stoenescu (Romanii de Pretutindeni) si Dan Costescu (Transporturi).

Cand i-ar putea fi retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Seful comisiei CNATDCU:
Cand i-ar putea fi retras titlul de doctor lui Victor Ponta. Seful comisiei CNATDCU: "Este cea mai mare crima morala"

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.