Dosarul Revolutiei: Senatul refuza sa-i ajute cu documente pe procurori. "Am mai avut o solicitare, am raspuns la fel"

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 14 Martie 2016 15:18
Categorie: Actualitate
senat

Documentele comisiei senatoriale de ancheta asupra Revolutiei din Decembrie 1989 nu pot fi trimise Parchetului, care incearca sa faca lumina in cazul acestor evenimente.

Biroul permanent al Senatului nu poate inainta Parchetului General copii ale documentelor cu audierile din comisiile care au cercetat evenimentele din decembrie 1989 pentru ca sunt clasificate si invita reprezentantii Parchetului, care detin autorizatii de acces la astfel de informatii, sa studieze orice document cu acest regim, a declarat luni Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului.

Citeste si: CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri in Dosarul Revolutiei din cauza ca ancheta a fost ineficienta

"Biroul permanent a luat act de scrisoarea domnului Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, prin care solicita ca pana la 21 martie sa se transmita copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele doua comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din '89. Noi am mai avut o solicitare in urma cu cativa ani, am raspuns si atunci in acelasi mod, documentele solicitate au regim clasificat, ele se incadreaza in prevederile Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. Am invitat si atunci, invitam si acum reprezentantii Parchetului care au nevoie de asemenea informatii si care au acces pentru acest lucru, respectiv detinatoare de autorizatii de acces la informatii clasificate pentru a studia orice document din dosarele de atunci de la Revolutie. Conform legii, ele avand acest regim, nu le putem inainta, sa facem aceasta corespondenta cu Parchetul General", a precizat, luni, Ioan Chelaru, dupa sedinta Biroului permanent.

Scrisoarea lui Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost trimisa luni Biroului permanent al Senatului.

"In vederea solutionarii dosarului nr. 11/P/2104, ce are ca obiect evenimentele din decembrie 1989, va rugam ca pana la data de 21 martie 2016 sa ne trimiteti copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele doua comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (1990 - 1992, sub conducerea domnului Sergiu Nicolaescu si 1992 - 1996, sub conducerea domnului Constantin Ticu Dumitrescu si, ulterior, a domnului Valentin Gabrielescu), precum si copii de pe eventuale documente care au stat la baza elaborarii Raportului final al comisiei senatoriale privind evenimentele din decembrie 1989", se arata in scrisoarea adresata Biroului permanent.
 

senat Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Corpul de control al premierului a descoperit un revolutionar de 5 ani.

Corpul de control al premierului a descoperit un revolutionar de 5 ani. "Mentionez ca eram in bratele bunicii"

Accident Vâlcea, Câineni

Traficul feroviar, blocat în Vâlcea, în urma unui accident

Românii pot vota logo-ul preferat, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire

Osemintele a trei luptători anticomuniști, exhumate

Motociclist Bran

Motociclistul urmărit si lovit de o mașină de poliție este și el polițist

Pomohaci contestă decizia de caterisire

Șofer de TIR român, considerat erou în Elveția