DNA a pus sechestru pe averea deputatului Constantin Nita
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au comunicat, vineri dimineata, deputatului Constantin Nita ca i s-a pus sechestru pe avere.
Decizia a fost luata intr-un dosar de trafic de influenta in care este acuzat ca ar fi primit de la un om de afaceri 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul unui municipiu pentru incheierea unui contract, pe vremea cand era ministru al Energiei.
Deputatul Constantin Nita a venit, vineri dimineata, la sediul DNA, pentru a i se comunica decizia procurorilor, de instituire a sechestrului pe avere, potrivit unor judiciare.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Pe 25 aprilie, Nita a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 150.000 de lei, intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta dupa ce, in perioada in care a fost ministru al Energiei, ar fi primit de la un om de afaceri, intr-un restaurant libanez, 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul unui municipiu pentru incheierea unui contract. Nita ar fi cerut ca banii sa fie folositi la cheltuieli ale organizatiei judetene a partidului, potrivit DNA.
Potrivit procurorilor, in 2013, deputatul Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.
“Comisionul a fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
Potrivit intelegerii, suma reprezentand 5% din valoarea contractului, de aproximativ 3,4 milioane de lei, trebuia sa ii fie remisa lui Nita in doua forme: cash si printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.
Procurorii sustin ca, in 21 iulie 2013, Nita ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, intr-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti.
De asemenea, la solicitarea lui Nita, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 de euro plus TVA, pe luna, iar acesta a si fost semnat, in 2 mai 2013.
"In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014. Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei", au precizat procurorii.
Anchetatorii sustin ca aceste sume au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita.