Constructia autostrazii Lugoj-Deva a fost deblocata. Ce se va intampla cu liliecii descoperiti in timpul lucrarilor
A fost deblocata constructia autostrazii Lugoj-Deva, care a ramas fara acord de mediu dupa ce pe santier s-a descoperit o pestera plina de lilieci.
Muncitorii isi vor putea continua munca la soseaua de mare viteza abia dupa ce mamiferele protejate prin lege vor fi mutate intr-un asa numit hotel destinat lor. Masura ne va costa 1 milion de lei. Daca ar fi fost schimbat traseul, autostrada ar fi costat cu 80 de milioane de euro mai mult.
Locul preferat de lilieci a fost descoperit in 2014. Abia dupa 2 ani autoritatile au gasit in sfarsit o solutie. Vor muta mamiferele in niste hoteluri care vor fi montate in padurile din apropiere.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Pretul unui hotel pentru lilieci porneste de la 200 de euro. O astfel de constructie se monteaza pe un copac fara crengi, la o inaltime de 6 metri, pe zona vestica a trunchiului. De altfel, spun specialistii, intr-un hotel mai mic incap 2-3 lilieci, pe cand intr-un hotel mare pot fi cazati chiar si cateva sute.
Tronsonul 4 al autostrazii Lugoj-Deva trebuia dat in exploatare pana la sfarsitul anului acesta, insa din cauza intarzierilor constructorii spera sa fie gata in 2017. Specialistii sustin ca o astfel de solutie putea fi aplicata demult.
Dragos Mantoiu, expert biolog: "Nu este din cauza liliecilor, este din cauza autoritatilor care nu sunt foarte fluide din punct de vedere birocratic. Au reusit sa piarda usor finantarile europene. Este o falsa problema si animalele au de suferit."
Biologii sustin ca liliecii vor avea probleme abia dupa ce va fi gata autostrada pentru ca nu vor putea sa zboare peste cele 4 benzi ale soselei. Asa ca au cerut iar acordul de mediu plus treceri speciale, ecoducte pentru lilieci, dar si pentru alte animale: ursi, caprioare sau iepuri.