Brunch cu preparate tradiționale, la Sibiu

×
Codul embed a fost copiat

Pe aşa o vreme mohorâtă, este ideal să te instalezi într-un loc călduţ, să stai la poveşti şi să mănânci pe îndelete bucate gustoase, din ingrediente alese cu grijă.

Pe această reţetă au mizat câţiva sibieni dintr-o asociaţie de promovare a produselor locale, care au organizat un brunch de iarnă, adică o masă consistentă, la orele amiezii, într-un restaurant cochet din centrul istoric al Sibiului.

Peste 40 de turişti pasionaţi de gastronomie s-au îngrămădit la prânzul delicios.

Bucatele înşirate pe mese au fost preparate de o gospodină pricepută din Tălmaciu. Femeia le-a gătit musafirilor ciorbă de fasole cu tarhon şi ciolan afumat, pogăcele cu jumări, cârnaţi de porc, friptură de purcel şi găluşte de post cu orez, ciuperci şi hrişcă - toate făcute din ingrediente locale.

Mari amatori de bunătăţi, turiştii, nu s-au putut abţine să nu guste din toate. Cremele de dovlcel, tarhon şi maioneză au fost şi ele apreciate iar pesto-ul de „Tălmaciu", cu pătrunjel şi gem de corcoduşe, i-a făcut pe pofticioși să mai încarce odată farfuria.

Citește și
rural fest
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Aurora Șutea, gospodină: „Îl fac din frunze de pătrunjel. În loc de lămâie, pun gem de cvorcoduse, mai acrişor, ulei de floarea soarelui presat la rece şi nuci."

Turistă: „Din păcate, fotografiile nu pot reprezenta cât de bun gust au produsele, care sunt delicioase. Îs foarte bune."

Altă turistă: „Am recunoscut la slănină gustul de porc, mirosul. Rar am mai găsit gustul ăsta."

Şi dulciurile au fost apreciate. Oaspeţii au fost invitaţi să guste din plăcinta cu dovleac, prăjitorile cu spumă de ou şi gem de zmeură sau negresele cu bezea şi brânză de vaci.

Thomas şi Claudia locuiesc în Viena şi au venit la Sibiu special să guste din bunătăţile preparate de localnici.

Thomas: „Am gustat chiar tot, bucăţică cu bâtica. A fost ceva special și foarte uşor de digerat."

Claudia: „Ruladele astea în miniatură din varză, sarlamele, au fost tare gustoase. Zacusca iar a fost foarte bună!"

Ideea prânzului cu preparate gătite exclusiv din produse locale nu este nouă. Până acum, brunch-ul era organizat doar în aer liber şi numai vara.

Cristian Cismaru, organizator: „De mulţi ani, mergem în fiecare weekend într-un sat şi căutăm produse şi reţete locale. Ne-am gândit: hai într-un an să nu mai facem pauza asta dintre octombrie până în martie şi să încercăm să aducem micii producători şi reţele lor în oraş."

Un loc la o astfel de masă costă 75 de lei.

Brunch-urile de iarnă vor continua până în martie, când vremea se va îmbuna, iar amatorii de experiențe culinare rustice vor avea parte din nou de prânzurile organizate în satele săseşti. Evenimentele de acest tip sunt deja incluse în programul Sibiu - Capitala Gastonomică 2019.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan.
O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan. "Nu e ca puiul, e mai gustos"

Guadalupe Flores încearcă să reînvie un fel de mâncare tradiţional din regiunea Zacatecas.

Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni

Cu coşul de picnic în mână, la cumpărături de miere şi dulceaţă, ori lenevind pe un balot, lângă un mic şi o bere, e clar că bucureştenii au prins gustul târgurilor cu tentă rurală.

”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”
”Business” cu dulcețuri tradiționale. Cât costă investiția într-o afacere ”dulce”

Este vremea dulceţurilor, mai ales că fructele s-au făcut din belşug anul acesta. Cei care nu au timp să stea în bucătărie, le pot cumpără gata făcute.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.