Rapiti, batuti cu biciul, tinuti in lanturi si terorizati zilnic. Escrocheria prin care romii din Arges isi recrutau sclavii
Situatie revoltatoare, care dureaza de zece ani, in satul Gamacesti din Arges. Zeci de oameni sarmani, adulti si copii, au fost rapiti si transformati in sclavi.
Asa-zisii lor stapani ii tineau in lanturi, ii obligau sa trudeasca in ferme si gospodarii, dar si la taiat de lemne in padure. Pe unii ii trimiteau la cersit si ii amenintau cu moartea daca sufla o vorba. Terorizati si hraniti doar cu resturi, cei tratati ca niste robi erau batuti cu biciul, schingiuiti, umiliti, iar unii dintre ei chiar violati. Miercuri au fost eliberati 3 adulti si doi copii, dar pe lista victimelor sunt 65 de persoane.
Patru sute de agenti insotiti de caini de urmarire s-au imprastiat in toate casele. Anchetatorii aveau informatii ca mai multe familii se organizasera in grupari infractionale care foloseau oamenii ca pe sclavi. Au gasit prin curti trei barbati si doi copii - obligati la munca silnica. Un tanar era legat cu lanturi pe o prispa. Intr-o alta casa, un copil avea o mana legata cu sfoara de tavan.
Suspectii din dosarul de trafic de persoane instrumentat de DIICOT Pitesti au exploatat timp de luni sau chiar ani oameni pe care i-au mintit ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi.
Victimele, unele schimbate intre familiile de romi exploatatoare, erau tinute sclave, batute cu biciul, cu furci sau cu topoare, primeau o paine pe zi, iar noaptea erau legate ca sa nu poata fugi.
CUM ISI RECRUTAU ROMII VICTIMELE
Suspectii isi alegeau sclavii din randul cersetorilor pe care ii gaseau pe langa biserici, prin gari si autogari, unii cu handicap, altii sanatosi. Ii pacaleau sa-i urmeze sau ii rapeau pur si simplu. Sarmanii erau fortati apoi sa munceasca din greu, fara bani si cu o bruma de mancare. Cei care incercau sa fuga, spun anchetatori, erau legati de picioare si tarati cu calul prin tot satul. Doua victime ar fi murit, dupa ce ani in sir ar fi fost chinuite cu o cruzime greu de descris.
In unele situatii, ei le promiteau unor barbati ca ii angajeaza ca zilieri sau ca soferi platiti cu 100 sau 200 de lei, plus masa si cazare pentru fiecare cursa.
Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul si permisul de conducere, si erau obligate sa faca diverse munci, dar si sa cerseasca in beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificati barbati pusi sa spele vase, rufe, sa ingrijeasca animale, sa faca gradinarit sau sa curete fecalele din spatele casei, spatiu folosit in loc de toaleta.
In alte situatii, suspectii rapeau victimele de pe strada. Astfel, a fost identificat un barbat care in 4 iulie 2015 a fost rapit de pe strada de doua persoane de etnie roma. Fapta s-a produs, conform anchetatorilor, in miezul zilei, la ora 15.45, cand victima, care se afla in apropierea bisericii ”Sfantul Ioan” din Pitesti, a fost luata pe sus si bagata cu forta intr-o autoutilitara, fiind dusa al munca fortata.
Acesta nu este singurul caz de rapire. O alta victima, un adolescent in varsta de 16 ani, a fost de asemenea rapita si obligata sa munceasca.
VICTIMELE ERAU TERORIZATE SI AMENINTATE CU MOARTEA
Pe langa munca fortata, sclavii erau obligati sa cerseasca ori sa taie lemne ilegal, care erau vandute in sudul tarii. Cei care indrazneau sa nu se supuna, spun procurorii, erau batuti cu biciul, nu primeau mancare si erau tinuti in lanturi peste noapte. Metodele de tortura nu se opreau aici: bietii oameni erau dezbracati, udati cu apa rece si batuti din nou.
Pentru amuzamentul stapanilor, li se arunca mancarea pe jos, iar sarmanii se bateau intre ei ca sa prinda o coaja de paine. Anchetatorii au suspiciunea ca unele victime au fost violate sau abuzate sexual.
Victimele erau tinute intr-o continua stare de teroare. Exploatatorii le bateau, le amenintau, le tineau fara hrana si le supuneau unor tratamente umilitoare.
Conform surselor citate, a fost identificata o victima care ”era legata cu lantul, nu era lasata sa se spele, era pusa sa doarma in ieslea cailor, nu avea voie sa paraseasca gospodaria sau sa comunice cu alte persoane”. Intr-un alt caz, una dintre persoanele tinute in sclavie era batuta, amenintata si intepata cu cutitul in picioare. Au fost de asemenea cazuri de victime umilite spre amuzamentul celor din familiile care le exploatau.
”Metodele prin care victima era fortata sa presteze muncile respective constau in amenintari repetate si regulate si lovituri aplicate victimei in mod repetat si regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoana vatamata fiind adusa in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care aceasta era supravegheata permanent de membrii familiei, nu primea mancare in fiecare zi, ii era interzis sa paraseasca gospodaria neinsotita, era legata pe timpul noptii si i se aplicau tratamente umilitoare (era pus sa danseze, i s-au ras sprancenele, era pusa sa stea dezbracata spre amuzamentul familiei Badala)”, au precizat sursele judiciare.
Un alt barbat exploatat era batut cu pumnii, cu picioarele, cu furca si toporul si primea doar o paine pe zi.
Printre tratamentele umilitoare aplicate de exploatatori, sursele citate arata ca un barbat ”era pus sa stea afara, dezbracat complet, in timpul iernii si udat cu apa rece spre amuzamentul familiei Feraru”.
Au fost identificate si situatii in care persoanele exploatate erau transmise de la o familie la alta, fie temporar pentru diverse munci, cum a fost cazul unui barbat care era trimis la rudele exploatatorilor ca sa spele covoare, fie definitiv.
TINUT IN SCLAVIE DE 5 ANI
Anchetatorii au identificat un barbat recrutat in anul 2011, caruia i s-a spus ca va lucra ca sofer pe o autoutilitara de transport de lemne si ca va fi platit cu suma de 200 de lei plus cazare si masa pentru fiecare cursa pe care o va face.
In realitate, timp de doi ani, barbatul a fost folosit la munci in gospodaria celui care l-a recrutat, dar si ca sofer, noaptea fiind nevoit sa doarma intr-o camera neincalzita. Dupa doi ani, in 2013, cel care l-a recrutat l-a dat pe barbat altei familii care a continuat sa il exploateze in acelasi mod, iar in 2015 a fost dat altor persoane care l-au pus sa conduca masina, sa cerseasca in beneficiul lor, sa spele vase, rufe, sa mature, sa incarce, sa descarce si sa sparga lemne.
”Victima a fost supravegheata permanent, alimentatia zilnica era una precara sau lipsea cu desavarsire, desi era fortata sa munceasca zilnic si nu a fost remunerata pentru munca prestata”, spun sursele judiciare.
La un moment dat, unul dintre cei care il exploatau a aflat ca victima are de achitat o pensie alimentara si ca este cercetata intr-un dosar penal pentru abandon de familie si i-a imprumutat victimei 1.000 de lei, suma necesara pentru achitarea pensiei de intretinere, dupa care, sub pretextul stingerii datoriei, a supus victima in continuare la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat, mai sustin sursele citate.
O alta metoda folosita de suspecti era aceea de a imputa diverse daune de la cei pe care ii angajau, obligandu-i la munca in schimbul pretinselor pagube.
Astfel, anchetatorii au identificat un barbat care a lucrat ca sofer pe o autoutilitara detinuta de catre suspecti, iar la un moment dat o piesa a autovehiculului s-a defectat, soferul fiind acuzat ca este vinovat pentru defectiune si pus la executarea de munci in mod fortat, pentru stingerea pretinsei datorii.
Un alt barbat, care initial a fost angajat pentru suma de 500 de lei sa faca o lucrare de renovare a unei bucatarii, a fost pus la munca fortata dupa ce unul dintre suspecti l-a acuzat ca un cal de-al sau s-a accidentat din cauza sa.
UNA DINTRE VICTIME A MURIT
Procurorii au identificat de asemenea un alt barbat, recrutat in anul 2011 si care a fost exploatat timp de patru ani, cand a murit.
Sursele judiciare au mai declarat ca in anul 2013 unul dintre exploatatori a recrutat un copil caruia i-a promis ca il plateste cu 50 de lei, un pachet de tigari si mancare pentru o zi de spart lemne. Cel care l-a recrutat i-a dat minorului 500 de lei pentru a-i da mamei sale pentru ca aceasta sa fie de acord sa-si lase copilul la munca. In contul acestor bani, copilul a fost exploatat timp de mai multe luni. Ulterior, prin aceeasi metoda, tanarul a fost recrutat de rude ale primului exploatator, care l-au pus la munca fortata timp de peste doi ani, pana in vara acestui an.
Anchetatorii au identificat de asemenea un barbat care a fost exploatat timp de cativa ani, iar dupa ce acesta a plecat, suspectii au mers la el acasa si l-au bagat cu forta intr-o masina, ducandu-l inapoi la munca. Potrivit surselor citate, barbatul a muncit pentru unul dintre suspecti timp de trei ani, intre 2006 si 2009, cand mama victimei a murit. Cel pentru care muncise l-a imprumutat pe barbat cu 2.000 de lei pentru a-si inmormanta mama, cerandu-i acestuia ca in schimbul banilor sa efectueze 20 de curse cu masina de transport material lemnos si interzicandu-i sa mai plece acasa. Dupa aproape patru luni, timp in care a facut 17 dintre cele 20 de curse, barbatul a plecat acasa, insa exploatatorul a mers dupa el si l-a rapit din curtea sa.
”La doua zile de cand victima a ajuns acasa Feraru Costel, Grancea Ionut Dragos, Grancea Marian si Furdui Catalin, au intrat fara drept in curtea casei victimei de unde, prin forta, au luat-o pe aceasta si au bagat-o in masina cu care venisera si au transportat-o inapoi in gospodaria lui Feraru Costel, unde victima a fost batuta cu pumnii si cu biciul. Dupa ce starea de sanatate a victimei s-a ameliorat, Feraru Costel i-a impus victimei sa munceasca si pentru o presupusa dobanda la suma imprumutata initial. Intrucat pentru cursele ce au fost efectuate victima nu mai primea niciun ban intrucat aceasta muncea in contul datoriei si al dobanzii, ii mai solicita lui Feraru Costel sume de bani pentru a-si cumpara alimente si tigari, bani in schimbul carora Feraru Costel ii adauga un numar de curse la cele ce trebuiau efectuate, modalitate prin care restituirea datoriei devenea irealizabila”, mai arata sursele citate.
40 DE PERSOANE, URMARITE PENAL
Procurorii DIICOT Pitesti, impreuna cu politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti si Craiova, au facut, miercuri, 40 de perchezitii in comuna Berevoesti, satul Gamacesti, din judetul Arges, pentru destructurarea mai multor grupuri infractionale organizate specializate in infractiunde trafic de persoane si trafic de minori.
Potrivit DIICOT, in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala fata de 40 de persoane, care au fost duse la audieri. Politia Arges precizeaza ca in total 90 de persoane sunt vizate in acest dosar.
Acestea sunt suspectate ca, incepand cu anul 2008 si pana in prezent, au constituit mai multe grupuri infractionale organizate structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea le-au exploatat supunandu-le la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat.
Printre victime se numara copii, dar si persoane cu dizabilitati fizice sau psihice ori cu situatii materiale precare care au fost fortate sa munceasca sau sa practice cersetoria, ”prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate”, arata anchetatorii.
Miercuri, procurorii au gasit 17 oameni in regim de scclavie, unii erau in lanturi in casa, altii la munca sau la cersit.
Cu toate astea, localnicii din Gamacesti sustin ca n-au vazut nimic. Ori le este frica sa vorbeasca,ori sunt si ei implicati - spun procurorii.
Anchetatori au aflat ca aceasta forma de exploatare a aparut in localitate inca din 2006. Cu toate acestea, primarul comunei Berevoiesti, de care apartine satul Gamacesti, sustine ca abia anul trecut ar fi aflat.
Anchetatorii au deja marturiile a 65 de victime - barbati, femei si copii. Banuiesc insa ca numarul celor exploatati este mult mai mare. Din cei 90 de suspecti, 40 sunt deja retinuti.
Sursa: Pro TV
Etichete: lanțuri, diicot, rapire, perchezitii, violente, abuz, sclavie, berevoești, torturi,
Dată publicare:
13-07-2016 08:09