Elena Udrea a fost retinuta. Cum s-a "descatusat" din drumul de la DNA pana in arest. FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost retinuta, marti seara, de procurorii DNA in dosarul Microsoft.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV


-► Elena Udrea a fost retinuta, dupa 10 ore de audieri la sediul DNA
-► Omul de afaceri Gheorghe Stelian, vizat in dosarul Alinei Bica si in dosarul Microsoft, s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat
-► Elena Udrea a parasit sediul DNA in catuse, insa a coborat din masina care a transportat-o in arestul Politiei Capitalei cu mainile liber. FOTO
-► Acuzatiile pentru care a fost retinuta Elena Udrea

-► Cand se impune incatusarea unei persoane


Elena Udrea s-a prezentat marti, 10 februarie 2015 la DNA insotita de avocatul ei, dupa ce a mers si la sectia de politie, asa cum o obliga controlul judiciar. Dupa 10 ore de audieri, a fost retinuta in dosarul Microsoft si scoasa din sediul DNA, cu catuse la maini si flancata de opt jandarmi. Cum a iesit din sediul DNA, la intrebarile jurnalistilor, Udrea a raspuns: "Ce, va asteptati la altceva?". Totodata, in timp ce se indrepta spre masina Politiei, Udrea a spus: "Poti pune catuse Elenei Udrea. Nu poti pune catuse adevarului".

Citeste si: Referat DNA: Tudor Breazu a platit din mita organizarea zilei de nastere a Elenei Udrea si excursii

Citește și
Elena Udrea
Semnificatia gestului facut de Elena Udrea in Parlament. De ce a dus degetul la nas la finalul discursului
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cand a ajuns la arestul Politiei Capitalei si a coborat din masina, Udrea nu mai avea catuse, ea tinand portiera deschisa cu mana libera. Udrea isi va petrece noaptea in arest si va fi prezentata, miercuri, judecatorilor de la instanta suprema cu propunere de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva in dosarul Microsoft.

Ordonanta de retinere a fost emisa la ora 21.40, urmand sa expire in 24 de ore. Avocatul Elenei Udrea Alexandru Chiciu a precizat, pentru MEDIAFAX, ca clienta sa a dat la DNA o declaratie in care a raspuns cu privire la acuzatiile ce i s-au adus de procurori. Declaratiile Elenei Udrea nu au privit alte aspecte decat acuzatiile anchetatorilor, a mai precizat Chiciu.

Elena Udrea a fost retinuta de procurorii DNA pentru mai multe fapte de trafic de influenta - in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si pentru spalare de bani, potrivit unui comunicat emis marti seara de DNA.

Cronologia evenimentelor, marti, 10 februarie 2015:

UPDATE 23:10 Potrivit siteului Ministerului Afacerilor Interne, incatusarea se impune urmatoarelor categorii de persoane:

• dezertori, evadati si recidivisti periculosi;
• urmariti, retinuti, condamnati si arestati preventiv, pe timpul transferarii sau al escortarii;

UPDATE 22:55 Masina care o transporta pe Elena Udrea a ajuns la arestul Politiei Capitalei. Fosta sefa a PMP a coborat fara catuse din masina.

UPDATE 22:45 Elena Udrea parasit sediul DNA incatusata, urmand a fi dusa cu masina in arestul Politiei Capitalei. "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului", a declarat fostul ministru al Turismului.

UPDATE 22:30 Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului va parasi sediul DNA in catuse si va fi transportata catre Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al Capitalei. Elena Udrea a fost retinuta pentru trafic de influenta si spalare de bani, intr-un dosar disjuns din Microsoft. Potrivit avocatilor Elenei Udrea, procurorii au renuntat la unul dintre cele doua capete de acuzare de spalare de bani.

Citeste si: Elena Udrea si-a petrecut prima noapte dupa gratii. Ce urmeaza pentru fostul ministru al Turismului

UPDATE 22:15 Elena Udrea a fost retinuta pentru 24 de ore in dosarul Microsoft. Ea va fi dusa in arestul Politiei Capitalei, urmand ca miercuri, 11 februarie 2015 sa fie prezentata judecatorilor de la instanta suprema cu propunere de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva in dosarul Microsoft.

UPDATE ORA 19:25 Omul de afaceri Gheorghe Stelian, vizat in dosarul Alinei Bica si in dosarul Microsoft, a venit, marti seara, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), unde este audiata Elena Udrea. Stelian nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul DNA.

UPDATE ORA 19:15 "Inainte de a intra la DNA, am vazut o alta Elena Udrea. Mult mai cumpatata, sfatuita probabil de avocat, fostul ministru nu a mai dat declaratii razboinice. A preferat sa anunte ca ar trebui sa dea declaratii in dosarul Microsoft. Pana in acest moment, Elena Udrea n-a dat nicio declaratie in fata procurorilor, doar a studiat dosarul, sa vada dovezile cu care procurorii anti-coruptie au pus-o sub acuzare. Teoretic, Elena Udrea se poate prevala de dreptul la tacere. Procurorii pot decide daca vor emite o ordonanta de retinere pentru 24 de ore, ceea ce este aproape iminent. In ipoteza in care Elena Udrea va fi retinuta in aceasta seara, va fi dusa la centrul de retinere si arest preventiv al Politiei Capitalei unde va ramane peste noapte. Miercuri va fi dus in fata unui judecator cu propunere de arestare preventiva.

Acolo sunt 4 variante:
1. Acceptarea propunerii de arestare si emiterea unui mandat pentru 30 de zile
2. Acceptarea propunerii de arestare, dar cu arest la domiciliu
3. Controlul judiciar
4. Judecatorii pot respinge propunerea de arestare preventiva",
a transmis Ovidiu Oanta la Stirile ProTV.

UPDATE ORA 12.15 Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a declarat la intrarea in sediul DNA ca nu va face speculatii si nu va comenta public apararea deputatului PMP. El a precizat ca o reprezinta in dosarul Microsoft. Avocatul a declarat ca nu va face comentarii sau presupuneri in spatiul public, toate argumentele juridice urmand sa fie exprimate in fata anchetatorilor si a instantelor de judecata. Chiciu a motivat aceasta pozitie a apararii Elenei Udrea prin faptul ca trebuie sa existe echilibru atat in ancheta, cat si in faza de judecata, ceea ce nu s-ar intampla daca partile ar incepe sa divulge date din dosar. Intrebat daca Elena Udrea va fi retinuta, Alexandru Chiciu a refuzat ca raspunda.

UPDATE ORA 11.55 Elena Udrea a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. La intrare, o asteapta o "armata" de fotografi si jurnalisti, care s-au imbulzit pur si simplu cand Udrea a coborat din masina.

CITITI SI: Realizatorul de radio Andrei Gheorghe s-a dus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie cu mai multe cutii de pizza, pe care le-a oferit in semn de multumire

UPDATE ORA 11.01 Elena Udrea nu vrea sa faca declaratii ziaristilor, la iesirea din sectia de politie, insa are un singur mesaj: "Ne vedem la ora 12 la DNA".

UPDATE ORA 10.56 Elena Udrea a ajuns la sectia 2 de Politie, conform obligatiilor impuse de controlul judiciar sub care se afla.

UPDATE ORA 09.30 Este aproape sigur ca procurorii DNA vor emite pe numele fostului ministru al Turismului o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Apoi, procurorii vor face propunere de arestare preventiva la judecatorul de drepturi si libertati al instantei supreme.

In celalalt dosar in care Elena Udrea este suspectata, dosarul Gala Bute, procurorii nu vor face astazi o propunere de arestare preventiva. Vor merge asadar cu un singur dosar la instanta de judecata, iar decizia instantei supreme va fi una executorie. In ipoteza in care judecatorul va admite propunerea de arestare preventiva, Elena Udrea va fi dusa la centrul de retinere si arest preventiv al politiei, ea putand sa conteste aceasta masura preventiva.

Exista insa si varianta ca judecatorul sa respinga propunerea, iar procurorii anticoruptie pot la randul lor sa conteste decizia. De asemenea, exista si variante la arestul preventiv: este vorba despre arestul la domiciliu si, de ce nu, varianta controlului judiciar. Ultimul cuvant insa il vor avea judecatorii.

Citeste si: Desfasurarea evenimentelor de luni, 9 februarie 2015, cand Elena Udrea a sustinut un discurs in Parlament!

UPDATE ORA 08.30 Elena Udrea a fost citata de procurori sa se prezinte astazi la DNA, in jurul orei 11.00.

Avizele deputatilor au fost publicate in Monitorul Oficial. Procurorii pot emite ordonanta de retinere a Elenei Udrea

A fost o noapte decisiva pentru Elena Udrea. Prin vot, deputatii i-au ridicat imunitatea, iar acest lucru inseamna ca fosta candidata la presedintia Romaniei poate fi arestata si urmarita penal.  Rand pe rand, parlamentarii au aprobat cu un vot covarsitor TOATE solicitarile venite din partea procurorilor: arestarea preventiva in dosarul "Gala Bute", arestarea preventiva in dosarul "Microsoft", schimbarea controlului judiciar in arestare preventiva - tot in dosarul "Microsoft" - si alte trei cereri de incepere a urmaririi penale.

In miez de noapte, imediat dupa ce au primit aprobarea deputatilor, avizele au fost publicate in Monitorul Oficial. Avizele date de Camera Deputatilor vor ajunge marti dimineata la procurorii care o cerceteaza pe Elena Udrea. Practic, din acest moment, anchetatorii o pot cita pe fost ministra a Turismului, iar aceasta este obligata sa vina sa dea declaratii in calitate de suspect. Din acest moment, anchetatorii pot emite pe numele ei o ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

Citeste si: Semnificatia gestului facut de Elena Udrea in Parlament. De ce a dus degetul la nas la finalul discursului

Abia apoi, procurorii DNA pot formula propunerea arestarii preventive, pe care o vor inainta unui judecator al Instantei Supreme - singurul care poate emite mandate de arestare preventiva pe numele unui deputat. Decizia poate fi contestata. Insa, pana la judecarea ei, fostul ministru ar putea ajunge in spatele gratiilor la Centrul de Arest Preventiv al Politiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Udrea poate fi urmarita penal, retinuta si arestata. Ultimul ei discurs in fata colegilor care au dat-o pe mana DNA-ului
Udrea poate fi urmarita penal, retinuta si arestata. Ultimul ei discurs in fata colegilor care au dat-o pe mana DNA-ului

Parlamentarii au fost chemati, luni, sa voteze daca ii ridica sau nu imunitatea Elenei Udrea. Duminica seara a fost audiata de deputatii din comisia juridica.

Semnificatia gestului facut de Elena Udrea in Parlament. De ce a dus degetul la nas la finalul discursului
Semnificatia gestului facut de Elena Udrea in Parlament. De ce a dus degetul la nas la finalul discursului

Elena Udrea a explicat gestul invaluit in mister pe care l-a facut la finalul discursului sustinut in Parlament.

Cum arata
Cum arata "LISTUTA" lui Basescu. Fostul presedinte i-a multumit Elenei Udrea pentru absenta de la Congresul PMP

"Elena Udrea trebuie sa imi confirme ca este un om cinstit!" Dupa zile apasatoare de tacere, iata mesajul pe care Traian Basescu i l-a transmis public Elenei Udrea, de la tribuna congresului organizat de ''Partidul Miscarea Populara''.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.