ANAF a blocat conturile televiziunii publice. SRTV: "Poate aduce prejudicii procesului democratic"

TVR

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat conturile SRTV pentru obligatii catre stat in valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenta fiind reprezentata de penalitati.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) transmite ca masura dispusa de ANAF, care a blocat luni conturile operationale ale Televiziunii Romane, duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

SRTv anunta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 pana la finalul lui 2011 - catre bugetul de stat. Acestea sunt in valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

"In aceste conditii, conducerea televiziunii publice atrage atentia opiniei publice ca masura dispusa duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic", se spune in comunicat.

In perioada urmatoare, conducerea TVR va identifica solutii pentru deblocarea situatiei, conform aceluiasi comunicat.

Citește și
ANAF - lux
Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

"Actuala administratie a facut publica situatia financiara a TVR inca de la inceputul mandatului, in 2010, si a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii zece ani si este cea mai mica din Europa", se mai spune in comunicatul SRTv.

Fiscul a pus sechestru si va executa sumele din toate conturile SRTV. De asemenea, au fost puse sub sechestru si unele bunuri apartinand televiziunii publice. Potrivit surselor citate, datoriile se apropiau de prescriptie.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv.

Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei si cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.

Activitatea economica in anul 2011 s-a incheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decat in anul 2010 (cand deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai spune in raport. In acelasi document se precizeaza ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).

Alexandru Lazescu, seful TVR, declara, la jumatatea lunii aprilie, ca deficitul Televiziunii Romane pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publica la preluarea mandatului de actuala echipa de management (61 milioane euro) si a contractelor in derulare ale institutiei.

"Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent in pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru ca, pe langa pierderile generale, a aparut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfarsitul mandatului anterior si au avut descarcare in principal pe aceasta perioada, fie sunt contracte mai vechi care au crescut in timp si au ajuns la valori semnificative (...) Principalul repros care poate fi adus este «Ce ai facut ca sa poti sa gestionezi situatia?». Problema este ca, din nefericire, parghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru ca, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, in urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de alta parte aveam niste contracte in curs. Eu nu aveam cum sa actionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam sa renunt la ele, pentru ca erau pierderi si mai mari. Sigur ca asta nu e o formula foarte fericita in care sa incerci sa cresti calitatea programelor, sa regandesti niste lucruri. Am facut ce am putut sa facem in conditiile date", a declarat, pentru Mediafax, Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

In aceste conditii, Societatea Romana de Televiziune transmite ca masura dispusa de ANAF, duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Scrisoarea ANAF catre 400 dintre cei mai bogati romani. Vor fi verificate veniturile din strainatate
Scrisoarea ANAF catre 400 dintre cei mai bogati romani. Vor fi verificate veniturile din strainatate

ANAF a transmis in aceasta perioada circa 400 de notificari unor persoane fizice care au venituri mari. Toti sunt avertizati "sa nu uite" de obligatia, conform legii, de a depune declaratii fiscale pentru castigurile obtinute in strainatate.

Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea
Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea

Aveti masini scumpe, vile impunatoare si va petreceti vacantele in insule sau la Monte Carlo? Atunci s-ar putea sa aveti o problema. Curand, ati putea intra in vizorul fiscului.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ
Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, până la ora 23:00, în mai multe zone din ţară.