Ana Birchall, audiata la DNA. Ponta sustine ca ea l-a adus pe premierul britanic Tony Blair la Bucuresti

Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene,

 Deputatul PSD Ana Birchall s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Ploiesti, ea spunand la intrare ca a fost citata ca martor.

 Surse apropiate anchetei au declarat ca ea a fost citata in dosarul care are legatura cu vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in 2012.

Fostul premier Victor Ponta, urmarit penal in acest dosar, a relatat, in septembrie, intr-o postare pe Facebook, ca initiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la Bucuresti i-a apartinut Anei Birchall, pe atunci secretar international al PSD, devenita ulterior deputat PSD de Vaslui dupa alegerile din decembrie 2012, apoi au fost cooptate doua fundatii si Ambasada Regatului Unit la Bucuresti, si ca nu a stiut cuantumul onorariului si nici nu i-a cerut bani lui Sebastian Ghita pentru a-l promova candidat.

"Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitatia a fost transmisa printr-o Fundatie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei in Romania au fost cooptati Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si Fundatia Multimedia condusa de Dan Sultanescu (care a fost agreata deoarece avusese colaborari anterioare atat cu Ambasada UK cat si cu PSD)". (...) Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul ca Dl Blair nu solicita onorariu, insa incurajeaza organizatorii din Romania sa faca o donatie catre o fundatie de caritate indicata de catre domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii si nici nu m-am implicat in vreun alt fel in acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei si partea de donatii au fost purtate direct de catre Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele doua Fundatii care au organizat (Center for American Progress si Fundatia Multimedia) si cu Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Am aflat pentru prima data suma donatiei, firma care a donat si beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de catre DNA Ploiesti", a aratat Victor Ponta.

Ulterior, deputatul PSD Ana Birchall a aratat ca, in calitate de secretar international al PSD, era obligata in privinta organizarii unor evenimente.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat. "Haideti sa nu ne facem de ras. Vreti sa il vedeti pe Tony Blair la DNA?"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"In calitate de secretar international al PSD era o obligatie profesionala de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitati de marca de peste hotare. in perioada intocmirii programului de evenimente internationale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizarii unei activitati despre viitorul Uniunii Europene avandu-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, avand in vedere sustinerea consecventa a domniei sale fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Totodata, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucurestiul pe harta, in discutiile si intalnirile oficiale sustinute fiind abordate teme de interes general si nu chestiuni politice inguste", a precizat Ana Birchall pe Facebook.

Fiind persoana care a mijlocit dialogul initial si schimbul de contacte intre echipa Blair si fundatia din Romania ce a facut posibil evenimentul, Ana Birchall a precizat ca implicarea sa ulterioara a vizat exclusiv elemente de agenda si protocol intre care recomandari de potentiali invitati la dezbaterea publica, recomandari privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandari pentru posibile interviuri in mass-media romaneasca, intalniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, intampinarea la aeroport alaturi de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.

"In acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul ca dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar incurajeaza gazdele sa sprijine o actiune caritabila indicata de domnia sa. Neavand legitimitatea si calitatea juridica sa ma implic in aspectele de natura financiara am transmis fundatiei organizatoare din Romania mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directa a dialogului, contributia mea oprindu-se aici. Toate aspectele de ordin logistic ale vizitei au fost asigurate de echipa desemnata de Fundatia gazda din Romania, inclusiv formatul final al dezbaterii si lista aferenta de invitati. Regret faptul ca un eveniment benefic pentru imaginea Romaniei a luat o asemenea turnura, insa consider oportun ca institutiile abilitate sa faca lumina, intrucat confuzia si anatemizarea sunt mult mai nocive. Precizez ca nu am nici o calitate in acest dosar", a incheiat deputatul PSD.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
DNA Ploiesti a pus sechestru pe un imobil al lui Victor Ponta, in dosarul privind invitarea lui Tony Blair in Romania
DNA Ploiesti a pus sechestru pe un imobil al lui Victor Ponta, in dosarul privind invitarea lui Tony Blair in Romania

Procurorii DNA Ploiesti au instituit sechestru pe un imobil apartinand fostului premier Victor Ponta, masura asiguratorie fiind dispusa in dosarul cunoscut sub numele de "Ponta-Ghita-Blair".

Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat.
Victor Ponta, chemat la DNA pentru a fi audiat. "Haideti sa nu ne facem de ras. Vreti sa il vedeti pe Tony Blair la DNA?"

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat miercuri dimineata la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand pentru AGERPRES ca acesta va fi audiat in dosarul cunoscut sub numele de "Ghita, Ponta, Blair".

Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD
Ponta sustine ca Ana Birchall l-a adus pe Tony Blair la Bucuresti. Ce ii raspunde deputatul PSD

Un nou nume apare in discutiile politice legate de noul dosar de la DNA al lui Victor Ponta: cel al Anei Birchall.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.