Acuzatii noi pentru Paul al Romaniei si Remus Truica: prejudiciu de peste 9 milioane de euro dupa retrocedarile ilegale

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca prejudiciul in dosarul retrocedarii padurii de la Snagov se ridica la aproximativ noua milioane de euro.

"In cursul zilei de astazi continua audierile, au fost audiate mai multe persoane care au participat la presupusa fapta penala, s-au luat si masuri preventive in cursul zilei ieri. Prejudiciul estimat este undeva la noua milioane de euro, este vorba despre o suprafata de teren de peste 40 de hectare, situata in comuna Snagov", a spus Kovesi, dupa bilantul DIICOT.

Procurorii DNA Brasov au dispus extinderea anchetei in dosarul privind retrocedarea Fermei Baneasa si fata de fapte legate de retrocedarea nelegala a unei suprafete de 47 de hectare de padure, situata in localitatea Snagov.

Au fost plasati sub control judiciar Nicolae Jecu, fost prefect al judetului Ilfov, si Apostol Musat, fost primar al comunei Snagov.

De asemenea, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Remus Truica pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani, precum si fata de printul Paul pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

Citește și
truica - paul
Paul "de domiciliu": Printul ramane in arest acasa, la fel ca si Remus Truica. Deciziile luate luni de Inalta Curte
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, Nicolae Jecu si Apostol Musat sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

In dosar, procurorii l-au retinut pe Theodor Chiriac, la data faptelor director tehnic in cadrul Directiei Silvice Ilfov, delegat in functia de sef al Directiei mentionate, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, si participatie improprie la spalare a banilor. El va fi prezentat joi la Curtea de Apel Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, s-a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Niculae Dima, la data faptelor secretar al localitatii Snagov si membru in Comisia locala de fond funciar, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

DNA precizeaza ca, incepand din 2006, in contextul in care formulase cereri sau intentiona sa ceara restituirea unor terenuri situate in apropierea Capitalei, printul Paul i-a promis lui Truica si asociatilor lui din grupul infractional o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania si, ulterior, le-a si dat acestora bunurile, pe masura obtinerii lor, in schimbul interventiei membrilor grupului infractional pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea/ retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecatorilor, urmand a se reusi, in mod injust, obtinerea bunurilor revendicate si punerea in posesie.

Sursa citata mentioneaza ca, in perioada septembrie - noiembrie 2005, la Primaria Snagov s-a inregistrat o cerere si o revenire prin care printul Paul solicita restituirea a 47 ha padure din Snagov, iar la 9 martie 2006 s-a intocmit procesul verbal al comisiei, care a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru restabilirea dreptului de proprietate.

"Aceasta - desi prin adresa din 24 februarie 2006, cat si la 10 martie 2006, reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedarii, intrucat nu exista act de proprietate si terenul revendicat nu se afla in anexa la Decretul 38/1948. Din probatoriu a rezultat ca, in realitate, nu a avut loc o sedinta a comisiei, ci la insistentele secretarului localitatii, inculpatul Dima, un functionar, a semnat anexa 37 (in care se mentioneaza persoana si suprafata aprobata la retrocedare), care a fost inaintata apoi Comisiei judetene pentru validare pentru 46,78 ha padure. Atat procesul verbal, cat si anexa 37 au fost semnate de primarul Musat si de secretarul Dima si inaintate spre validare comisiei judetene constituite la nivelul Institutiei Prefectului Ilfov", se spune in comunicat.

Anchetatorii au constatat ca la dosarul de restituire nu au fost depuse inscrisuri din care sa rezulte ca printul Paul este persoana indreptatita, ca antecesorul sau a detinut un titlu pe acel teren, suprafata de teren si faptul ca detinea padurea la momentul exproprierii.

DNA arata ca, prin hotararea nr. 1156 din 07.07.2006, comisia judeteana Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a hotarat validarea anexei 37, recunoscandu-i printului Paul un drept de proprietate pentru 46,78 ha teren cu vegetatie forestiera situat in localitatea Snagov.

"Dupa emiterea hotararii de validare, s-a actionat apoi pentru punerea efectiva in posesie, demersuri in acest sens fiind facute cu sprijinul primarului Apostol Musat, iar pe de alta parte de Remus Truica, cel care a apelat persoane din cadrul Directiei Silvice Ilfov, singura institutie care putea dispune punerea in posesie. Truica a apelat la directorul tehnic al Directiei silvice, o cunostinta a sa, inculpatul Chiriac. Acesta din urma a semnat, in numele sefului Directiei, o adresa prin care Directia Silvica a solicitat Ocolului Silvic sa-l puna in posesie pe inculpatul Al Romaniei Paul", mai sustin procurorii.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Candva prieteni si parteneri de afaceri, astazi Printul Paul si Truica nici nu se mai privesc.
Candva prieteni si parteneri de afaceri, astazi Printul Paul si Truica nici nu se mai privesc. "Nu il voi ierta niciodata"

Buni prieteni si parteneri de afaceri ani de zile, printul Paul al Romaniei si Remus Truica au stat marti cateva ore sub acelasi acoperis, la Instanta Suprema, dar nici macar nu s-au privit.

Paul
Paul "de domiciliu": Printul ramane in arest acasa, la fel ca si Remus Truica. Deciziile luate luni de Inalta Curte

Remus Truica si avocatul Robert Rosu raman in arest la domiciliu, iar Dan Andronic, Marius Marcovici si Lucian Mateescu sub control judiciar, in dosarul privind retrocedarea ilegala a Fermei Baneasa, dupa cum a decis luni ICCJ.

Pe cine arunca vina Printul Paul in dosarul retrocedarilor ilegale. Luni va afla daca isi petrece Sarbatorile in libertate
Pe cine arunca vina Printul Paul in dosarul retrocedarilor ilegale. Luni va afla daca isi petrece Sarbatorile in libertate

Printul Paul al Romaniei si omul de afaceri Remus Truica asteapta decizia instantei supreme, in dosarul in care sunt banuiti, ca impreuna cu mai multi apropiati, ar fi pus mana ilegal pe fosta ferma regala Baneasa.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.