Votul prin corespondenta devine realitate din iarna. Tot ce trebuie sa stie romanii stabiliti in strainatate

Ultimul update: Marti 12 Ianuarie 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 09 Ianuarie 2016 19:43
Categorie: Special

Pentru prima oara in istoria alegerilor de la noi romanii stabiliti peste hotare pot vota de la ei de acasa. Si asta pentru ca votul prin corespondenta va deveni realitate in noiembrie sau in decembrie anul acesta.

Autoritatea Electorala Permanenta a inceput deja o campanie de informare in acest sens.

Pentru a evita cozile de la urne si pentru a vota de acasa, primul lucru pe care trebuie sa il faca romanii din strainatate este sa se inscrie in registrul electoral. Este nevoie doar de o cerere scrisa, care poate fi trimisa prin posta la ambasada sau la Consulatul Romaniei.

Cerera va cuprinde: numele si prenumele precum si numele avut inainte de casatorie sau a modificarii administrative a numelui; codul numeric personal; elementele de identificare a adresei de domiciliu/resedinta; codul postal; adresa de email; data; semnatura olografa a solicitantului.

Inscrierea se poate face incepand cu 1 aprilie 2016 si pana la inceperea perioadei electorale. Potrivit legii, perioada electorala incepe cu 90 de zile inaintea duminicii alegerilor.

Cu alte cuvinte, daca scrutinul va fi fixat pe 1 decembrie, spre exemplu, data limita de inscriere pentru votul prin corespondenta ar fi 1 septembrie. Dupa aceasta data, cei luati in evidenta vor primi un plic preplatit, care va fi trimis ulterior catre Biroul Electoral din Romania. In interior va fi introdus buletinul de vot:

Lipesti autocolantul cu mentiunea VOTAT pe optiunea ta din buletinul de vot si il introduci in plicul interior, pe care il vei sigila. Completezi, datezi si semnezi olograf certificatul de alegator. Introduci plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior pe care il sigilezi. Acesta poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala. Poti sa folosesti pentru expedierea plicului si servicii private de curierat rapid, dar pe cheltuiala ta. Va trebui sa ai grija sa expediezi plicul in timp util, astfel incat sa fie livrat la BEC in Romania cu cel putin 3 zile inainte de data alegerilor.

Important de stiut este ca romanii din strainatate care nu vor sa voteze prin corespondenta, o pot face, ca de obicei, la sectiile amenajate in ambasade sau consulate.

In 2012, la precedentele alegeri parlamentare, au votat 61.014 romani aflati in strainatate. Recordul absolut a fost inregistrat insa, pe 16 noiembrie 2014, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cand au fost 377.651 de romani. Cateva mii care s-au asezat la coada sa voteze, insa n-au mai apucat.
 

Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea:

Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea: "Este raspunsul pe care il asteptam"

mama, fiica, iubit, viol,

Poveste adevărată. O tânără care era captivă de 4 ani a scăpat datorită unui joc

De ce au venit în România doi antreprenori americani care au făcut câte 600 de milioane de dolari

Cât de rezistente sunt blocurile româneşti la cutremure. Harta orașelor vulnerabile

16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11

De ce nu a făcut cel mai puternic seism din ultimul secol în Mexic un număr mare de morți

Racheta hibrid cu care Seulul vrea să distrugă poligonul de teste nucleare al Phenianului

Younes Abouyaaqoub

Mama suspectului principal din Barcelona: Aș prefera să fie mort!

Unul dintre organizatorii marşului rasist din Charlottesville, admirator al Gărzii de Fier

Jurnalista care a petrecut sub acoperire 6 luni în Coreea de Nord: "Este cel mai trist loc din lume"

Analiză Washington Post. Este America în pragul unui război nuclear cu Coreea de Nord?

Cum se pregătesc miliardarii planetei de Apocalipsă

Cum a schimbat sârma ghimpată Vestul sălbatic al Americii