Votul prin corespondenta devine realitate din iarna. Tot ce trebuie sa stie romanii stabiliti in strainatate

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima oara in istoria alegerilor de la noi romanii stabiliti peste hotare pot vota de la ei de acasa. Si asta pentru ca votul prin corespondenta va deveni realitate in noiembrie sau in decembrie anul acesta.

Autoritatea Electorala Permanenta a inceput deja o campanie de informare in acest sens.

Pentru a evita cozile de la urne si pentru a vota de acasa, primul lucru pe care trebuie sa il faca romanii din strainatate este sa se inscrie in registrul electoral. Este nevoie doar de o cerere scrisa, care poate fi trimisa prin posta la ambasada sau la Consulatul Romaniei.

Cerera va cuprinde: numele si prenumele precum si numele avut inainte de casatorie sau a modificarii administrative a numelui; codul numeric personal; elementele de identificare a adresei de domiciliu/resedinta; codul postal; adresa de email; data; semnatura olografa a solicitantului.

Inscrierea se poate face incepand cu 1 aprilie 2016 si pana la inceperea perioadei electorale. Potrivit legii, perioada electorala incepe cu 90 de zile inaintea duminicii alegerilor.

Citește și
sistem vot
Deputatii, incurcati in sistemul de vot cu touch-screen. Stafful tehnic gasit vinovat: "Sunt emotionati. A crescut salariul"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cu alte cuvinte, daca scrutinul va fi fixat pe 1 decembrie, spre exemplu, data limita de inscriere pentru votul prin corespondenta ar fi 1 septembrie. Dupa aceasta data, cei luati in evidenta vor primi un plic preplatit, care va fi trimis ulterior catre Biroul Electoral din Romania. In interior va fi introdus buletinul de vot:

Lipesti autocolantul cu mentiunea VOTAT pe optiunea ta din buletinul de vot si il introduci in plicul interior, pe care il vei sigila. Completezi, datezi si semnezi olograf certificatul de alegator. Introduci plicul interior si certificatul de alegator in plicul exterior pe care il sigilezi. Acesta poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala. Poti sa folosesti pentru expedierea plicului si servicii private de curierat rapid, dar pe cheltuiala ta. Va trebui sa ai grija sa expediezi plicul in timp util, astfel incat sa fie livrat la BEC in Romania cu cel putin 3 zile inainte de data alegerilor.

Important de stiut este ca romanii din strainatate care nu vor sa voteze prin corespondenta, o pot face, ca de obicei, la sectiile amenajate in ambasade sau consulate.

In 2012, la precedentele alegeri parlamentare, au votat 61.014 romani aflati in strainatate. Recordul absolut a fost inregistrat insa, pe 16 noiembrie 2014, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, cand au fost 377.651 de romani. Cateva mii care s-au asezat la coada sa voteze, insa n-au mai apucat.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea:
Anuntul facut de premierul Ciolos despre cresterea salariului minim in 2016. Dragnea: "Este raspunsul pe care il asteptam"

Legea bugetului pe 2016 a fost dezbatuta in Parlament. Alesii au cerut Guvernului sa ia o decizie in privinta cresterii salariului minim.

Deputatii, incurcati in sistemul de vot cu touch-screen. Stafful tehnic gasit vinovat:
Deputatii, incurcati in sistemul de vot cu touch-screen. Stafful tehnic gasit vinovat: "Sunt emotionati. A crescut salariul"

Deputatii s-au incurcat miercuri in noul sistem electronic de vot. Desi au avut trei saptamani ca sa apese pe cele trei butoane de pe touch-screenul noilor aparate, le-au blocat de mai multe ori si au sfarsit prin a adoptat legi tot cu mana pe sus.

CCR: Legea votului prin corespondenta, constitutionala. Klaus Iohannis a promulgat-o joi
CCR: Legea votului prin corespondenta, constitutionala. Klaus Iohannis a promulgat-o joi

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri, in unanimitate, ca este constitutionala legea privind votul prin corespondenta. Iar joi, presedintele Klaus Iohannis a decis sa o promulge.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.