Surse pentru www.stirileprotv.ro: Guvernul vrea sa ceara FMI bani pentru relansarea consumului populatiei

protest impotriva FMI

Pe 21 ianuarie, temuta delegatie FMI revine in Romania pentru a discuta un nou acord. De obicei, astfel de vizite anunta scumpiri sau taxe noi. Anul acesta ar putea fi insa altfel; noul acord cu FMI ar putea sa le aduca romanilor bani de cumparaturi.

 Guvernul a promis ca va propune FMI un pachet de masuri care sa-i faca pe romani sa-si scoata banii din banci si sa mearga la shopping. Si asta pentru ca, in ultimul an, desi veniturile populatiei au crescut, oamenii au cumparat chiar mai putin decat in 2012, asa ca statul nu a avut de unde sa ia bani din taxe si impozite. Asa ca, intr-un fel sau altul, consumul trebuie relansat.

O sursa apropiata de negocierile cu Fondul a confirmat deja pentru www.stirileprotv.ro ca pachetul de masuri “va fi pus in discutie cu ocazia misiunii Fondului”. Pe de alta parte, Guvernul a cerut 2 miliarde de euro de la FMi, dar trebuie sa si dea ceva in schimb. Iar daca vrea sa relanseze consumul nu poate oferi noi cresteri de taxe. Astfel incat la negocierile cu FMI oficialii romani vor trebui sa impace capra si varza. Iata ce s-ar putea discuta in urmatoarele zile.

Acciza vrajbei noastre
La mijlocul anului trecut, Guvernul a semnat cu Fondul Monetar International un nou acord stand-by pe 2 ani pentru aproximativ 2 miliarde de euro, care s-ar adauga la alte 2 miliarde cerute de la UE si 1 miliard de la Banca Mondiala. Acordul a decurs normal pana in momentul in care guvernantii au anuntat ca printre promisiunile facute Fondului era si acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de carburanti. Textul acordului il puteti gasi la finalul articolului.

Presedintele s-a opus accizei pe carburanti, care in cele din urma a fost amanata pana in aprilie. Dar asta a pus sub semnul intrebarii acordul stand-by, deoarece expertii Fondului vor mai intai ca Guvernul sa demonstreze ca are destui bani la buget chiar si dupa amanarea accizei, care costa statul circa 600 de milioane de lei. Mai mult, chiar si in USL au inceput sa se auda voci care sustin ca taxa nu ar trebui introdusa deloc.

Citește și
Paul Angelescu, FMI
Cati bani europeni pierde Romania in fiecare luna din cauza neintelegerilor pe memorandumul cu FMI
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

FMI spune una, premierul alta
Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice”, a explicat reprezentantul FMI in tara noastra, Guillermo Tolosa. „De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti”.

accize carburanti

Premierul Victor Ponta spune insa ca nu este cazul: “Nu se poate discuta pana la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru si vedem daca suntem pe plus, pe minus fata de ceea ce avem prognozat si dupa 1 iulie, asa cum se face de fapt in fiecare an, venim cu masuri de rectificare — pozitiva, negativa. Dar pana la 1 iulie nici daca am vrea n-am putea, plus ca nu stim cum stam. Sunt evaluari care trebuie confirmate pe primul semestru apropo de incasari, de cheltuieli publice”.

Vesti bune de la ministrul bugetului
Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea (foto) a explicat pentru www.stirileprotv.ro despre ce este vorba de fapt: legea nu permite ca in acest semestru sa se modifice veniturile la buget, adica sa se instituie taxe noi. Se pot muta, in schimb, o parte din cheltuieli de pe semestrul 1 pe semestrul 2 urmand ca in iulie sa se faca o rectificare in functie de veniturile din prima jumatate a anului. Momentan orice discutie cu FMI pe acest subiect ar fi inutila, deoarece, data fiind cresterea economica buna din ultima perioada, e posibil ca pierderile produse amanarea accizei sa se fi compensat din alta parte.

Dar daca nu discuta despre compensarea accizei la carburanti, despre ce va discuta Guvernul cu FMI? In decembrie, ministrul pentru buget Liviu Voinea promitea un pachet de masuri pentru relansarea consumului care sa fie agreat cu FMI. Ministrul a spus atunci ca nu poate da detalii pana cand masurile nu sunt discutate cu expertii Fondului, declaratie pe care a repetat-o si acum. Ministrul nu a confirmat nici acum ca pachetul de masuri va fi prezentat misiunii FMI. Neoficial, insa, www.stirileprotv.ro au aflat ca masurile pentru relansarea consumului vor fi discutate cu reprezentatii Fondului in zilele care urmeaza. Mai ales ca astfel de masuri ar fi vitale fiindca, desi veniturile au crescut in 2013, in schimb consumul a continuat sa scada, romanii preferand sa puna la banca orice banut au avut in plus, fie ca a fost vorba de rate sau de depozite.

Ce ar putea discuta Guvernul cu FMI
In ce ar putea consta misteriosul pachetul de masuri? Cateva propuneri au venit de la Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, care a cerut Guvernului sa sustina in cadrul urmatoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitarii profitului reinvestit, cresterea finantarii unor programe care genereaza locuri de munca si reducerea impozitarii salariilor pentru dezvoltarea economica. Cererile lor par a corespudne macar partial cu agenda premierului Ponta, dat fiind ca acesta a promis ca in 2014 vrea sa elimine impozitele pe profitul reinvestit. „Am stat bine si cu cresterea economica si cu deficitul si cu absorbtia de fonduri europene si atunci evident ca in 2014 putem sa continuam masurile de stimulare pe de o parte a echilibrelor sociale la pensii la salarii, pe de alta parte pentru industria privataa anuntat azi premierul.

De asemenea, reducerea TVA la alimente de baza ar putea face parte din acest pachet de masuri. Mai multe detalii despre aceasta propunere puteti citi aici.

Mai exista cateva subiecte care stim sigur ca nu se vor negocia cu FMI in zilele care urrmeaza. In primul rand, scaderea CAS cu 5% de la 1 iulie, despre care premierul Ponta a spus azi ca ramane batuta in cuie.

Nici cota unica de impozitare nu va creste: potrivit ministrul Liviu Voinea, FMI a cerut la precedenta discutie cu oficialii romani ca aceasta sa fie marita la 18%, insa Guvernul nu a fost de acord. Si, de asemenea, nici TVA nu risca sa creasca deoarece Guvernul nu este multumit de rezultatele cresterii taxei. Tot ministrul Voinea a recunoscut, in emisiunea „Dupa 20 de ani”, ca atunci cand TVA era 19% „se incasa ca si cum ar fi fost 12%. Cand a crescut de la 19 la 24% se incaseaza ca si cum ar fi 13%.

Vezi aici toata emisiunea in care ministrul pentru buget vorbeste despre acciza pe carburanti:

O alta veste buna, confirmata si de oficiali, este ca s-ar putea sa nu avem nevoie de acesti bani, scopul imprumutului fiind acela de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare. Specialistii spun insa ca bani ar putea intra in tara si din alte surse. „Romania parcurge acum o buna fereastra de oportunitate in privinta finantarii externe”, sustine Mihai Nichisoiu, Analist Piete Internationale la TradeVille. “Emisiunile de bonduri pe care statul roman le-a facut recent in dolari american au avut un succes notabil. Investitorii ar putea fi atrasi din nou de randamentele competitive oferite de catre pietele emergente iar Romania puncteaza excelent la acest capitol”.

Credeti ca ar trebui sa imprumutam bani de la FMI? Sau astfel de imprumuturi ne costa prea mult? Vrem sa stim opinia voastra!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Intrarea in noul an ii costa pe romani. LISTA scumpirilor care intra in vigoare de la 1 ianuarie
Intrarea in noul an ii costa pe romani. LISTA scumpirilor care intra in vigoare de la 1 ianuarie

Dupa bucuria Sarbatorilor urmeaza tristetea scumpirilor. Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, de la 1 ianuarie cresc preturile la utilitati si diverse taxe. Iata care sunt acestea.

Cati bani europeni pierde Romania in fiecare luna din cauza neintelegerilor pe memorandumul cu FMI
Cati bani europeni pierde Romania in fiecare luna din cauza neintelegerilor pe memorandumul cu FMI

Primele efecte ca urmare a neintelegilor dintre palate se vad deja in piata. Leul s-a depreciat in raport cu moneda unica, iar seful Guvernului spune ca s-ar putea sa ne imprumutam, mult mai scump, de pe pietele internationale.

FMI: Asteptam ca autoritatile sa decida daca doresc modificari inainte de a trimite acordul in board
FMI: Asteptam ca autoritatile sa decida daca doresc modificari inainte de a trimite acordul in board

Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca autoritatile romane sa decida daca doresc sa modifice masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit bugetar pe 2014 inainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.