Romeo Dunca si Nelu Popa, banatenii care si-au facut din Romania o tara a posibilitatilor frumoase

×
Codul embed a fost copiat

In viata nu e simplu sa te lupti cu sistemul, sa-ti iei destinul in maini si sa vrei mai mult pentru tine si pentru copiii tai. Aceasta este lectia pe care o dau Romeo Dunca si Nelu Popa.

Este vorba de doi banateni care au stiut sa-si urmeze visul si sa se inconjoare cu oameni valorosi.

Sunt romani care au viziune, curaj si incredere, dar si puterea sa schimbe lucrurile din jur. Pentru ca sunt oameni care gandesc liber, si-au facut din Romania o tara a tuturor posibilitatilor frumoase.

Doi banateni pe care-I regasim an de an in topurile milionarilor romani - cu inceput de chelie si incaruntiti prematur, cu esecuri si impliniri, cu dezamagiri si sperante, Romeo Dunca si Nelu Popa incearca sa breveteze visul romanesc.

Romeo Dunca este actionar la una dintre cele mai mari companii de transport rutier din Romania. Peste 500 de TIR-uri transporta zilnic marfa de tot felul.

Citește și
Australia
"Am gasit aici extraordinarul". Romania, vazuta de scriitoarea care ne-a adus zeci de mii de turisti
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Romeo Dunca si-a castigat insa notorietatea prin aventurile sale - este primul roman care a reusit sa termine pe doua roti cursa Paris-Dakar, a urcat pe unul unul dintre cele mai inaccesibile varfuri muntoase din lume - Manaslu din Himalaya, a pus steagul Romaniei la polul Nord in 2006 si la Polul Sud in 2011.

In momentul schimbarii regimului comunist, in 1989, avea 21 de ani.

Dupa '90, cu douazeci de marci in buzunare a fugit in Germania.

Experienta germana nu a fost foarte usoara. Nu cunostea acolo pe nimeni si luni de zile s-a chinuit pe unde a putut.

Cea mai mare lupta o ducea cu el insusi. Castiga si 2000 de marci pe luna, dar tentatiile erau mari.

Si-a cumparat prima data un camion din 1973, iar acum are peste 500 in flota pe care o gasesti prin toata Europa.

In Resita , in birourile uneia dintre cele mai mari companii de paste fainoase din Romania, e sedinta. Unul dintre cei mai bogati oameni din Caras-Severin are intalnire cu sotia Carmen si Ioana, fetita de doar sase saptamani.

Afacerea condusa de Nelu Popa s-a bucurat de suces in Romania.

Pastele fainoase produse la Resita sunt distribuite in magazine din toata tara.

Si daca la evrei a invatat cum sa stranga bani si sa faca comert, intors acasa a deschis in cartier un ABC, un magazin cu de toate. Aici i-a venit ideea sa faca productie de alimente. Si pentru ca ciocolata are gust dulce, dar pare complicat de facut, a ales pastele cu putine ingrediente, doar apa si faina, la care a adaugat si ou.

Nelu Popa si-a diversificat afacerile si a incercat sa imbine utilul cu placutul. Fiind un mare amator de sporturi de iarna a pus bazele unei statiuni in Semenic.

La Timisoara, generatiile Dunca se aduna pentru lectia de viata.

Intre familie si afaceri, Romeo Dunca isi petrece multe ore in aer. Are peste 2.500 de ore de zbor ca pilot de elicopter.

La telescaunul de la Valiug, din Semenic, Nelu Popa isi supravegheaza ultimele lucrari inainte de intrarea in sezonul de iarna.

Da, ei vor sa schimbe Romania. Cu politica s-au lamurit repede, nu s-a lipit de niciunul.

Asa ca s-au gandit sa schimbe altfel fata Romaniei. S-au saturat sa schieze in Austria si Elvetia. Vor sa practice sportul preferat acasa, in Banatul montan. Daca Nelu Popa si-a inceput statiunea in Semenic, la Valiug, Romeo Dunca isi doreste o partie de ski moderna pe muntele vecin, la Tarcu.

De sus, tara se vede altfel.

Romeo si Nelu vor sa mute partiile de ski din Vest in Romania, pentru ca pasionatii de ski de la noi sa nu mai bata mii de kilometri pentru o partie de calitate.

De multe ori ratacim mii de kilometri pentru a descoperi peisajele frumoase pe care le au altii, cand ar fi mult mai simplu sa le vedem pe cele care sunt atat de aprope de noi. Cu viziune si incredere, Romeo Dunca si Nelu Popa ne spun o poveste, povestea oamenilor indrazneti care se daruiesc visurilor si schimba lucrurile in jurul lor.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Romania e a ta! George Ogararu, fotbalistul al carui suflet e legat de copiii din Valea Screzii
Romania e a ta! George Ogararu, fotbalistul al carui suflet e legat de copiii din Valea Screzii

Cand spui "fotbalist" iti vine in minte imediat tipul cu bani, care umbla in masini scumpe si este implicat in scandaluri cu femei si alcool. Cuvintele: familie, multi copii, biserica sau actiuni caritabile par a nu fi compatibile cu un astfel de om. 

"Am gasit aici extraordinarul". Romania, vazuta de scriitoarea care ne-a adus zeci de mii de turisti

Satele din Maramures devin casa pentru straini din lumea intreaga. Caroline Juler este autoarea primului si singurului ghid despre Romania publicat de National Geographic.

Romania e a ta! Nemtoaica din Maramures a carei vioara a impresionat la
Romania e a ta! Nemtoaica din Maramures a carei vioara a impresionat la "Romanii au Talent"

Antia Oppermann a venit prima data in Romania acum 10 ani, intr-o excursie de cateva zile in Maramures. I-a placut atat de mult incat a ramas.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.