Ce s-a intamplat cu marile orase dupa Revolutie. INFOGRAFIC Am construit case, am taiat parcurile si ne inghesuim pe strazi
La un sfert de secol de la Revolutie, ne uitam la modul in care au crescut marile noastre orase in acesti 25 de ani de libertate si capitalism. A fost o evolutie sanatoasa sau mai degraba una condusa de interesele developerilor si edililor?
In 1989, orasele Romaniei erau aglomerari cenusii de blocuri, dominate de cate un combinat industrial urias si cu strazi pe care abia daca vedeai cate o Dacie. 25 de ani mai tarziu, in locul combinatelor s-au inaltat mall-uri, blocurile s-au inmultit iar pe strazi cu greu ai loc sa arunci un ac. Aparent o evolutie pozitiva, insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Datele pe care le-am adunat in acest infografic reprezinta evolutia suprafetei intravilane, a strazilor, a spatiilor verzi si a retelei de apa - cativa parametri pe care i-am considerat esentiali pentru un oras modern. Datele au fost colectate de Institutul National de Statistica si prezinta situatia comparativa in 2013 si in 1993 – cel mai recent, respectiv cel mai vechi an pentru care exista astfel de cifre. In infograficul de mai jos gasiti toate municipiile resedinte de judet, plus Capitala - dati click pe fiecare oras in parte pentru a vedea cifrele.
Daca dezvoltarea imobiliara a explodat dupa 1989 – unele orase, precum Brasov, Oradea sau Cluj, aproape ca si-au triplat suprafata intravilana – in schimb infrastructura nu a tinut pasul. Nici strazile, nici reteaua de alimentare cu apa nu au crescut in general in aceeasi masura. Cat despre spatiile verzi, putine sunt orasele unde suprafata acestora sa nu fi scazut in ultimele doua decenii. Care sunt marile orase unde strazile s-au scurtat si verdele a fost inlocuit de gri - vedeti in infografic.
Text: Radu Pirca; infografic: Vlad Moldoveanu
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, apa, strazi, orase, infrastructura, spatii verzi,
Dată publicare:
28-05-2015 14:31