Ce inseamna prostitutia, drogurile si contrabanda pentru PIB. Formula matematica a sexului pe bani si "harta tarifelor"
Dupa Marea Britanie, Italia, Belgia si Spania, tara noastra a inceput sa introduca in calculul prosperitatii nationale prostitutia, traficul de droguri si contrabanda cu tigari si alcool.
Stim cu totii ca interlopii desfasoara activitati banoase in Romania, dar cat de banoase? Paradoxal, cel mai precis raspuns ar putea sa nu vina de la politie, ci de la Institutul National de Statistica, care a introdus in calculul PIB si activitatile ilegale, la cererea Uniunii Europene.
Asa am putut afla ca traficul de droguri a depasit anul trecut 750 de milioane de lei, peste cifra de afaceri a unor companii precum Bricostore, Electrica sau Toyota Romania, dar si cat au castigat proxenetii. Statisticienii au pus la punct chiar si o formula de calcul a productiei in domeniului comertului cu carne vie. Sa le luam insa pe rand.
UE ne numara prostituatele si traficantii
Mai intai, cum s-a ajuns ca Institutul National de Statistica sa faca astfel de calcule? Fiindca ne-a cerut-o chiar UE, care in Sistemul European de Contabilitate Nationala (SEC), folosit de toate tarile Uniunii, a prevazut ca activitatile ilegale care indeplinesc criteriile unei tranzactii economice trebuie incluse in calculul PIB.
Lupte pentru teritoriu intre prostituatele romance
E adevarat ca nu toate tarile au acceptat aceasta regula: Franta a anuntat in iunie ca nu va include in PIB prostitutia si traficul de droguri, invocand argumente morale - si anume ca dependenta de stupefiante si vanzarea propriului trup nu sunt activitati comerciale liber consimtite. Romania, insa, a acceptat normele SEC, asa ca acum avem in fata dimensiunile activitatilor ilegale din tara noastra.
Tigari fara timbru de sute de milioane
724 de milioane de lei a totalizat contrabanda cu tutun in 2013 iar cea cu alcool, 144 de milioane. Cifrele sunt in scadere la tigari – in 2007 si 2008 volumul contrabandei cu netimbrate era estimat la peste un miliard si – si in crestere la bautura, unde inainte de criza se vindeau aproape de trei ori mai putine sticle cu alcool de contrabanda. Calculul presupune insa ca hotelurile si restaurantele ar vinde doar bauturi si tigari timbrate, deoarece aceasta este metodologia de calcul europeana.
Captura uriasa de tigari la granita cu Moldova. "Erau peste 800.000"
Cum stau din aceste punct de vedere alte tari care au inclus contrabanda in calculul PIB? In Marea Britanie, acest sector e estimat la 300 de milioane de lire, adica 1.67 miliarde lei iar in Italia doar traficul cu tigari aduce 300 de milioane de euro, adica 1.3 miliarde lei.
Cat “sex comercial” consuma romanii
In privinta prostitutiei, statisticienii romani recunosc ca nu exista suficiente informatii oficiale, dar s-au straduit sa ajunga la o cifra – 179.3 milioane de lei, in scadere dramatica fata de 2009, cand prostitutia producea 332 de milioane. Criza pare sa fi dus la un declin al veniturilor din aceasta activitate ilegala, cel putin in Romania, fiindca in alte tari e in floare. In Marea Britanie ajunge la 5.3 miliarde de lire, adica aproape 30 de miliarde de lei, in Italia la 15.4 miliarde lei iar in Spania la peste 16 miliarde lei, de aproape 100 de ori mai mult decat in Romania. De altfel, si contributia la PIB e infima – 0.03 procente, fata de 35% la spanioli.
Dat fiind ca in toate tarile s-a folosit aceeasi metoda de calcul, comparatia ar trebui sa fie corecta. Daca sunteti curiosi care este formula matematica, iata ce spun statisticienii romani. “Productia obtinuta din practicarea sexului comercial este consumata de catre gospodariile populatiei. Productia= Σ( nr practicante * pret mediu * nr clienti mediu zilnic * nr zile lucratoare) pe locuri de desfasurare”.
Drogurile nu tin cont de criza
In fine, drogurile. Si aici s-au folosit formule matematica ce tine cont de coeficientul de dilutie, de frecventa consumului si alti parametri care te duc cu gandul la Breaking Bad. In final, s-a ajuns la cifra de 750.4 milioane lei, adica 0.1 din PIB. Prin comparatie, in Marea Britanie drogurile produc echivalentul a 25 de miliarde de lei, in Italia peste 46 de miliarde si in Spania 23 de miliarde. Si, spre deosebire de alte activitati ilegale, traficul de droguri nu a fost afectat de criza - dimpotriva, a crescut fata de 2007, cand era de 662 milioane lei, sau 2010, cand abia depasea 500 de milioane.
Toate institutele nationale de statistica recunosc insa ca, dat fiind caracterul ilegal al acestor activitati, aceste cifre ar putea fi o subestimare grava a dimensiunilor fenomenului. Momentan, el pare nesemnificativ in PIB nu doar in Romania, unde abia daca reprezinta 0.23%, ci si in Germania (0.2%), Portugalia (0.4%), Italia (0.9%) si Spania (0.87%). In fine, in Luxemburg, cea mai bogata tara din UE, activitatile ilegale reprezinta un procent din PIB la fel de mare – sau de mic - precum in Romania
Pe de alta parte, cifra totala de afaceri a contrabandistilor cu tutun din tara noastra o depaseste pe cea a companiilor JT International si Philip Morris Romania la un loc. Iar proxenetii ar gestiona o activitate cu cifra de afaceri mai mare decat Lafarge, Bricostore, Oltchim sau Electrica. Asa ca nu putem vorbi despre un fenomen care poate fi ignorat de economisti
Interesant este ca INS a calculat si tarifele medii practicate la nivelul fiecarei regiuni si in functie de locul unde "lucreaza" fiecare escorta. In varful acestui clasament se afla Bucurestiul si zona de Sud-Est unde o asemenea "intalnire" poate ajunge la 100 de euro. In schimb, in zona de sud si sud-vest, tariful coboara si sub 50 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: INS, droguri, buget, alcool, pib, tigari, contrabanda, statistici, prostituție,
Dată publicare:
08-10-2014 16:53