Muntele Athos, ținutul rugăciunii suspendat deasupra Mării Egee. Ce secrete ascunde

×
Codul embed a fost copiat

În Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul a pătimit pentru o credinţă eternă într-un loc rămas parcă din primii ani ai creştinismului, se înalță 365 de zile pe an rugăciuni fierbinţi.

Muntele Athos, suspendat deasupra Mării Egee, este o lume care ascunde adevărate comori, în primul rând, spirituale. În Duminica Învierii, emisiunea „România, te iubesc!" prezintă o ediţie de suflet.

Muntele Athos, ţinutul rugăciunii, o fâşie de pământ lungă de 60 de kilometri înfiptă în Marea Egee. În antichitate, acest tărâm era considerat cel mai înalt de pe pământ, aşezat deasupra norilor, locul în care zeii se întâlnesc să discute. În creştinism, muntele a devenit grădina Maicii Domnului, o enclavă monastică. În Athos trăiesc acum aproape două mii de călugări veniţi de pe tot pământul care se roagă neîncetat, stau departe de murmurul lumii separaţi de ape, se caută pe ei şi pe Dumnezeu.

Imperiul Bizantin s-a sfârşit acum aproape 600 de ani. Pe Muntele Athos, e încă viu. Mănăstirea Vadopedul arată ca o cetate, cu turnuri de apărare şi ziduri groase transformate în chilii, clădiri acoperite cu lespezi de piatră şi soldaţi arabi care anunţă că timpul trece. În mănăstire trăiesc aproape 150 de călugări. Printre ei, cu barba încărunţită de ani, părintele Daniil se roagă. Este fiul celebrilor actori Octavian Cotescu şi Valeria Seciu.

Părintele Daniil: „Cred că până la urmă cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume. Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău.”

Citește și
icoana maica domnului cu pruncul
Icoana "vindecatoare de cancer", la Spitalul TBC din Sibiu. Exista si "program de inchinare"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ce l-a făcut să se călugărească şi ce a găsit aflaţi în ediția „România, te iubesc”, de duminică.

În Vatoped, trezirea se dă la ora 3 şi jumătate dimineaţa. La lumina lumânărilor, călugării înalță cântări şi rugăciuni până când soarele e sus pe cer. Aici e o lume în care minunile sunt mai posibile decât oriunde în altă parte şi fiecare lespede din acest loc a fost martoră la miile de rugăciuni ridicate de cei care au vieţuit în acest loc.

Duminică, echipa pătrunde şi în locul în care se păstrează o comoară cu valoare uriaşă, ascunsă în spatele unor uşi bine zăvorâte. În spatele unui dulap se află tezaurul mănăstirii.

„Aici un manuscris foarte preţios. Cea mai veche copie după geografia lui Ptolemeu, cu hărţi din sec al XIV-lea.”

Echipa va urca şi în cel mai vechi turn din Muntele Athos, unde călugării au aşezat clopote vechi de sute de ani în aşa fel încât să poată cânta la ele.

Părintele Chiril: „Banii, plăcerile, cariera, diferite funcţii, să calatoareasca să vadă lumea - toate aceastea sunt nişte idealuri pe care omul le are, dar care nu pot să plinească golul pe care omul îl are în sufletul său. Adică omul rămâne cu un gol lăuntric care, dacă nu reuşeşte să îl umple, omul trăieşte mereu cu o stare de nefericire. De fapt, fericirea este înlăuntrul nostru.”

Cum se roagă, cum trăiesc şi din ce trăiesc aceşti oameni departe de lume sunt întrebări la care echipa „România, te iubesc!” va răspunde duminică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Athos, un munte de credinţă! O ediţie de suflet în Duminica Învierii, la
Athos, un munte de credinţă! O ediţie de suflet în Duminica Învierii, la "România, te iubesc"

În Duminica Învierii, la "România, te iubesc" veţi avea parte de o ediţie de suflet. Alex Dima a mers la Muntele Athos, iar în ziua de Paşte va spune povestea "unui munte de credinţă".

Icoana
Icoana "vindecatoare de cancer", la Spitalul TBC din Sibiu. Exista si "program de inchinare"

Una dintre cele mai vestite icoane de la Muntele Athos a fost adusa la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu.

Ce a declarat falsul preot
Ce a declarat falsul preot "Veniamin de la Muntele Athos". Victima: "Nu ne-am fi dus la politie daca nu ne-ar fi furat"

Un fals preot, care pretindea ca este calugarul Veniamin, cu functie de conducere la muntele Athos, a fost prins de Politie.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.