Spital transformat in bloc ANL, sali de operatie fara curent, aparate uitate in tipla. Virusul incompetentei ucide pacientii

×
Codul embed a fost copiat

SISTEMUL DE SANATATE, GRAV BOLNAV, partea a III-a. De 26 de ani la Falticeni se construieste un spital. Si nu e gata. Intre timp, intr-o aripa a spitalului s-a contruit un bloc ANL.

Falticeni: aici de 26 de ani se tot construieste un spital. Primul termen de finalizare a fost in 1995 dupa care au urmat alte si alte termene - niciunul respectat. In acest moment, cladirea este fianlizata in proportie de 80 si ceva la suta dar in santier nu mai este nici tipenie de muncitor. Nu se mai lucreaza.

Lucrarile sunt blocate iar pacientii sunt nevoiti sa zaca pe patul spitalului intr-o cladire veche de mai bine de 150 de ani. Care sta sa cada. Pe afara peretii arata jalnic. In plus, aici e doar parte a spitalului. Mai multe sectii functioneaza prin diferite locuri din Falticeni, in cladiri la fel de vechi si darapanate.

Pe o harta turistica, primarul Catalin Coman ne arata distantele dintre ele. In spital e aglomeratie mare. Sunt saloane in care sunt si 12 paturi si de multe ori, intr-un pat zac inghesuite 2 persoane.

Pentru ca in spital nu mai era loc, intr-un container s-a amenajat cabinetul pentru urgente. Falticeniul are insa un sigur medic pe urgente, total depasit de numarul mare de pacienti. Nici pediatria nu sta mai bine.

Citește și
tomograf
Cum a ajuns un primar sa faca tomografii pe bani pentru spitalul din subordinea lui. Interesele, boala spitalelor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

“Daca nu reusim sa aducem medic tanar, desfiintam pediatria. Pentru ca nu putem sa mai aducem medic nou. Vine, vede pleaca. Cu toate ca oferim grila de salarizare maxima... problema e spitalul, cladirea”, spune primarul.

In noul spital de cateva luni nu se mai lucreaza. Ultima transa de bani a venit acum 2 ani, 30 si ceva de milioane de lei. Dar s-au terminat iar lucrarile au fost intrerupte. Are 6 etaje si o capacitate de 250 de paturi. Ar mai fi nevoie de 14 milioane de lei pentru finalizare lucrarilor la care se adauga alte 30 si ceva de milioane pentru dotari.

L-am reintalnit pe primarul Falticeniului in Ministerul Sanatatii, venit cu jalba in protap. A fost primit de un secretar de stat si e posbil acum sa primeasca bani dintr-un fond de rezerva al ministerului. Spune ca a venit de 40 de ori

In 2007, pentru ca spitalul nu se mai termina odata, fostul primarul Vasile Tofan a hotarat sa transforme o parte din el in bloc ANL. Saloanele au fost compartimentate cu rigips si transformate in 56 de apartamente si garsoniere. Cand spitalul va fi gata locatarii vor sta geam in geam cu pacientii. Fostul primar spune ca a avut o gandire. “Spitalul era prea mare. Si atunci trebuia sa se dea o utilitate. In ideea asigurarii cadrelor medicale tinere

Decamdata, insa, medicii nu prea se inghesuie la Falticeni. Asa ca apartamentele au fost date tinerilor din oras.

O alta cladire darapanata. La Falticeni se nasc in fiecare an peste 500 de copii. Si maternitatea ar trebui sa se mute in noul spital. Vechea cladire a fost castigata in instanta de fostii de proprietari care vor sa o darame si sa construiasca aici un hipermarket. Pana cand spitalul va fi gata, la Falticeni, maternitatea va fi mutata intr-un fost liceu.

Cluj-Napoca. Aici la mijlocul anilor 90 s a pornit construirea celui mai mare si modern spital de urgenta din zona Ardealului. Dupa ce au construit 40 la suta din cladire autoritatile si-au dat seama ca sunt greseli din proiectare. De exemplu holurile sunt inguste si 2 targi nu pot trece una pe langa alta. In plus, au fost probleme si cu terenul, care era revendicat. Asa ca, in loc sa fie rezolvate aceste probleme...lucrarea a fost abandonata. Si se afla in acest stadiu de 20 de ani.

Ani la rand aceasta cladire a fost pasata de la o institutie la alta. Acum este in administarrea Academiei de Arte.. In sala zac termopanele care ar fi trebuit sa fie puse la ferestre. Oricum, aici nu se mai poate construi ceva. Timpul, ploile si zapezile care au cazut peste acest loc au deteriorat pereti. Si probabil ca singura solutie este ca aceasta cladire sa fie daramata. Nimeni nu poate spune cati bani s-au arungat in acest loc. Acum, actuala guvernare promite ca va construi la Cluj un nou spital regional. Cu bani de la UE, bani pe care statul roman ii avea la dispozitie inca din 2007.

Si la Timisoara, tot in anii 90 s-a pornit construirea unui spital judetean, care sa cuprinda toate sectiile. Dupa aceeasi schema cu cel din Cluj si cu aceeasi soarta. Si aceasta cladire a fost in timp pasata de la o institutie la alta. In acest moment, spitalul judetean Timisoara functioneaza la 14 adrese diferite in oras si pacientii sunt nevoiti sa alerge dintr-un loc in altul, prin tot orasul.

Viorel Oancea era primar in vremea in care s-a pornit construirea spitalului. "A ramas vraiste asa, fara sa se ocupe nimeni de ea. In '96 cand a venit Conventia Democrata, ceea ce e specific romanului, cand vine altul tot ce a facut el e rau, nu trebuie continuat, nu trebuie facut nimic. Asta este marea noastra, una dintre marile noastre probleme ale romanilor, odata cu schimbarea regimului s-a schimbat si gandirea. Nu a contat ca s-au bagat atat de multi bani in aceasta cladire”

Aici ar trebui sa se mute intr-o buna zi sectia de Oncologie din Timisoara care functioneaza acum intr-un fost camin studentesc, dupa ce a fost evacuta de mafia imobiliara din cladirea in care fucntiona. Bani s-au alocat de-a lucngul timpul pentru acesta cladire dar birocratia a tinut totul pe loc.

Braila, spitalul judetean. Un loc prin care trec in fiecare an peste 45 de mii de pacienti. S-a construit mult dar nimic nu functioneaza. Doctorul Mihail Iugulescu este managerul acestui loc. ”Aceasta este noua cladire a sectie de terapie intensiva anestezie terminata in 2011 care are toate dotarile dar care mai necesita mici ajustari pana sa fie inaugurata”.

Sunt 32 de paturi moderne mai au putin si vor pierde perioada de garantie. Constructia acestui loc a costat 8 milioane de lei. Iar dotarile care stau acum pline de praf, nefolosite, multe iesite din garantie, alte 7,4 milioane. Este incredibil dar de 4 ani, acesta cladire nu functioneaza din cauza unui perete care trebui spart pentru a face legatura cu spitalul.

A fost licitata de 5 ori si nu s-a adjudecat. E vorba de un perete de 30 de centimetri. Managerul spune ca aceasta strapungere trebuia facuta de firma care a construit cladirea, Confort 2000. Gabriel Ghenea este patronul firmei de constructie si sustine catre treaba lui a fost doar sa ridice cladirea, nu sa dea gauri prin pereti.

Un al doilea obiectiv important este numeste centrul de radiologie si radioterapie. Dupa terminarea ATI-ului, aici s-a mutat firma lui Ghenea. Aici ar fi trebuit sa fie inca de la mijlocul anului trecut unul dintre cele mai moderne centre de tratare a cancerului din sud-estul Europei. Pana acum s-au cheltuit 6 milioane de lei.

A aparut un litigiu referitor la termopane. Constructorul a fost obligat sa puna alte geamurile la toata cladirea. Cu 3 zile inainte ca lucrarea sa fie predata, constructorul a trimis o reziliere a contractului. Constructorul spune insa ca a avut multe neintelegeri cu sefii spitalului si ca nu a fost platit la timp. Asa ca lucrarile au fost blocate.

Chiar daca lucrarea era terminata la timp, acest loc, care ar putea sa salveze multe vieti tot nu putea fi folosit. In proiect nu s-a prevazut si alimentarea cu energie electrica. Desi cele 2 acceleratoare consuma cat un cartier al orasului. In plus, nu sunt bani pentru echipamente care vor costa peste 12 milioane de euro. Prin urmare, spitalul planuieste ca atunci cand va fi gata acest spatiu sa fie inchiriat unor clinici private.

Singurul loc in care se construieste este amfiteatrul care ar trebui sa gazduiasca intalnirile cu studentii. Dupa ce s-au apucat de construit sefii spitalului si-au dat seama ca Braila nu are facultate de medicina si prin urmare constructia e inutila. Dar merge mai departe. ”Aici este partea de amfiteatru care nu va mai fi amfiteatru. Va servi ca sala de sedinta... va fi o sala de sedinte multivalenta care lipseste spitalului...

Cand va fi gata, cladirea nu va putea fi utilizata. In zona nu sunt utilitati trase. Banii pentru toate aceste investitii necesare, dar facute fara cap si fara nicio noima vin de la Consiliul Judetean. Actualul manager al spitalului spune ca este o mostenire pe care a preluat-o si da vina pe CJ care a hotarat toate aceste constructii.

Fostul presedinte, Bunea Stancu este in inchisoare. Iar toate oalele se sparg acum in capul lui. Si nimeni altcineva nu-si asuma raspunerea pentru haosul din spitalul judetean. Acesta cladire, care a costat 12 milioane de lei, sta inchisa de aproape un an. Era un stent in care sa li se poate monta
stenturi pacientilor cu infarct miocardic acut. In laborator exista un angiograf de model de varf care a costat 4 milioane lei. Mai are putin si iese din garantie. Aparatul e tinut cald cu o aeroterma. Proiectul initial prevedea ca legatura dintre noua cladire si spital se va face prin mai multe strapungeri in zidul spitalului. La final, cand sa dea gaurile si-au dat seama ca nimeresc exact in structura de resistenta a spitalului.

Ar exista o posbiliatate sa se construiasca o legatura cu spitalul prin exterior. Dar costa in plus. Asa ca lucrarile au fost intrerupete iar constructorul si consiliul judetean s-au dat in judecata. La etajele 3 si 4 ar trebui sa fie sectia de pediatrie. O sectie ultra dotata. Echipamentele stau acum insirate prin saloane.

In tot acest timp, cand aceste cladiri zac nefolosite pline de praf, 65 de copii se inghesuie in spitalul vechi in care nu s-a mai modernizat nimic de aproape 40 de ani. Am incercat sa discutam si cu constructorul, un concern international, dar n-am primit nicun raspuns. Cand credeam ca le-am vazut pe toate, si ca mai rau de asa nu se poate managerul Iugulescu m-a dus intr-o alta parte a spitalului, sa-mi arate mandria locului. 6 sali de operatie, cu dotari de ultima generatie, in folie, stau incuiate. Pentru ca nu e suficient curent si nici caldura.

Am intrebat la ministerul Sanatatii cate astfel de situatii si locuri exista in aceasta tara. Victor Strambu este secretar de stat de doar cateva luni si va mai sta alte cateva. Nu a avut cand sa afle tot ce misca in sanataea romaneasca. Si ca el au fost multi. Pana sa se prinda cum functioneaza lucrurile au fost schimbati din functie. Si odata cu aceste schimbari s-a schimbat si gandirea iar responsabilitatea s-a pierdut pe drum. Un sistem bolnav condus de alesi si functionari corupti sau incompetenti si de manageri dezinteresati ne-a dus in acesta situatie. Bani multi s-au aruncat in spitale si echipamente care nu sunt folosite si care ar fi putut sa salveze multe vieti. In tot acest timp, pacientii au suferit, sufera si mor cu zile pe paturile unor spitale insalubre, care ar fi trebuit de mult daramate.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Spitalul din Romania care tine aparatura noua in ploaie, dar opereaza pe mese vechi de 50 de ani. Care este explicatia
Spitalul din Romania care tine aparatura noua in ploaie, dar opereaza pe mese vechi de 50 de ani. Care este explicatia

O poveste halucinanta se deruleaza de ani buni la Piatra Neamt, unde spitalul pare o inepuizabila resursa pentru "baietii destepti" din sanatate.

Cum a ajuns un primar sa faca tomografii pe bani pentru spitalul din subordinea lui. Interesele, boala spitalelor
Cum a ajuns un primar sa faca tomografii pe bani pentru spitalul din subordinea lui. Interesele, boala spitalelor

In Barlad, cei care au nevoie de tomografii apeleaza la o clinica privata – care, neoficial, are legaturi chiar cu primarul

"Te duci la medic si stai ca un bou". La Timisoara, aparatura spitalului de stat e nefolosita, dar la clinica privata e coada

Spitalele romanesti: un sistem secatuit intr-un mod halucinant, prin colaborari, contracte pentru servicii externalizate si trimiteri la privat pentru investigatii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.