Lumea dupa 11 septembrie si teoriile conspiratiei: a fost sau nu Al-Qaeda?

Steaguri SUA

Exista multi oameni care nu cred in raportul oficial al SUA, care a dat vina pe Al-Qaeda si pe liderul terorist Osama bin Laden. Astfel, teoriile conspiratiei se impart in doua categorii.

Unii sustin ca anumiti oficiali americani au stiut dinainte de pregatirea acestor atentate, dar nu au facut nimic sa le combata sau, dimpotriva, au colaborat cu Al-Qaeda pentru a-i ajuta in acest plan.

A doua categorie a celor care cred in conspiratii se refera la cei care sustin ca atentatele din 11 septembrie 2001 ar fi fost puse la cale chiar de catre o anumita parte a guvernului SUA, care avea anumite interese economice externe.

De altfel, cei care au contestat varianta oficiala s-au identificat ca parte a organizatiei mondiale “Miscarea despre Adevarul 9/11”, care urmareste sa promoveze alternative la varianta oficiala.

Atentatele din S.U.A au devenit treptat un mit urban la fel de celebru ca cel privind existenta extraterestilor.

Citește și
Obama Cover
Barack Obama a recunoscut in premiera. SUA a "TORTURAT oameni" dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Astazi, la implinirea a 13 ani de la dramaticele evenimente, teoriile conspiratiei sunt tot mai multe.

Cea mai ciudata si mai amuzanta chiar este cea care se refera la compania americana Microsoft si sistemul sau de operare, Windows.

Astfel, cine foloseste Windows si are instalat pachetul Office, cu softul de editare WORD, va avea o mica surpriza, daca va tasta "Q33NY" - scrise cu fonturile "Wingdings".

Va rezulta un avion, doua documente care seamana cu doua blocuri, un craniu cu oase si "Steaua lui David". Aceste simboluri au fost interpretate ca fiind un mesaj care ar fi prevazut tragedia din 9/11. Dar niciunul dintre simbolurile grafice nu poate fi demonstrat ca fiind real, ele sunt privite ca pure teorii, lansate de anumiti oameni, care cred in conspiratii.

Aceeasi supriza o veti avea daca, in aceleasi fonturi "Wingdings" din Word veti scrie "NYC" - adica initialele cuvintelor New York City.  Vor aparea trei simboluri: un craniu, Steaua lui David si o mana cu degetul mare ridicat in sus. Suspiciosii au tradus acest lucru printr-un mesaj de ucidere a evreilor din New York. Bineinteles, Microsoft a negat acest lucru si a spus ca este o simpla coincidenta.

Lasand la o parte aceste ciudatenii, cea mai populara teorie a conspiratiei, legata de evenimentele din 11 septembrie 2001, este cea care sutine ca Guvernul American a fost initiatorul atentatelor. Scopul atentatelor era cat se poate de simplu: sa aiba o justificare pentru a ajunge in Orientul mijlociu, principala zona petroliera din lume, dar si sa micsoreze libertatile civile ale cetatenilor americani prin introducerea unor noi sisteme de securitate.

In sprijinul acestei teorii a aparut si o informatie, lansata pe internet, de o echipa de oameni de stiinta independenti, din Australia, Danemarca si Statele Unite ale Americii. Ei au anuntat ca au gasit o substanta care se numeste NANOTERMIT, in componenta prafului rezultat in urma prabusirii Turnurilor Gemene din New York.

Aceasta substanta, Nanotermit, este un explozibil folosit in mod curent de catre armata, care nu este disponibil pe piata libera. Este vorba, de fapt, despre o ruda a termitului, o substanta folosita pentru demolari controlate.

Altii cred ca in spatele atentatelor au fost mai multi investitori americani, care doreau distrugerea celor doua mari simboluri financiare ale Statelor Unite, turnurile World Trade Center. Se dorea practic demolarea controlata a acestor turnuri. Altii cred ca a fost un sabotaj impotriva companiei aeriene United States Airlines.

O alta categorie de teorii pun totul pe seama unor dusmani externi. Astfel, unii cred ca Israelul este cel care sta in spatele atentatelor. Scopul lor era acela de a denigra statele islamice si de a-si asigura in continuare alianta cu S.U.A. Si asta mai ales pentru ca, incepand cu 2000 relatiile dintre Israel si S.U.A se racisera brusc.

Si, daca aceste teorii care se bazeaza pe unele documente mai mult sau mai putin demne de luat in seama, altele sunt de-a dreptul neobisnuite.Astfel, unii considera ca atentatele au fost gandite de extraterestri, care au preluat comanda navei in timp ce altii considera ca atentatele au fost un semn ca vine sfarsitul lumii.

In 2004, regizorul american Michael Moore a lansat "Fahrenheit 9/11", o critica la adresa presedintelui George W. Bush si a deciziei acestuia de a declansa razboiul din Irak. Filmul, devenit cel mai de succes documentar din istorie, cu incasari de 119 milioane de dolari in box-office-ul nord-american, ridica serioase semne de intrebare asupra adevaratilor vinovati pentru tragedia din 11 septembrie 2001. Pentru acest film, Michael Moore a fost premiat cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2004. Regizorul mizeaza, in argumentarea ideilor sale, pe imagini brute, cu declaratii si actiuni ale presedintelui Bush din timpul atentatelor, lasand concluziile sa decurga de la sine. Filmul a alimentat si mai mult teoriile conform carora atentatele ar fi putut prevenite si ca presedintele Bush nu este tocmai strain de vinovatul oficial, Osama bin Laden.

Pentru a contracara ceea ce devenise deja un fenomen al conspiratiei, administratia Bush a demarat o campanie de presa menita sa anihileze orice alta versiune in afara celei oficiale. Astfel, au aparut, pe rand, o analiza a Institutului National pentru Calitate si Tehnologie despre cauzele prabusirii turnurilor, un site web, relansat in 2006, care contr-argumenta teoriile conspiratiei si declaratia de presa a presedintelui Bush din august 2006, in care afirma ca terorismul se naste din "subculturi ale conspiratiei si dezinformarii" si ca teroristii isi aleg adepti din randul populatiilor cu viziuni deformate despre lume si contaminate de teorii ale conspiratiei.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11
16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11

Americanii comemorează cel mai înspăimântător atentat din istoria lor. Acum 16 ani, patru comandouri de islamiști deturnau tot atâtea avioane de linie, ca să le zdrobească în inima democrației americane.

Barack Obama a recunoscut in premiera. SUA a
Barack Obama a recunoscut in premiera. SUA a "TORTURAT oameni" dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie

Presedintele american, Barack Obama, a admis vineri ca Statele Unite au facut lucruri "contrare" valorilor lor dupa atentatele din 11 septembrie si a recunoscut ca Washingtonul a "torturat oameni".

Congresmeni republicani americani: Un
Congresmeni republicani americani: Un "viitor 11 septembrie" se pregateste in Irak

Congresmeni republicani au avertizat duminica asupra riscurilor unei degringolade in Irak, exprimandu-si temerea ca aceasta tara poate sa devina "zona de pregatire a viitorului 11 septembrie", relateaza AFP.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.