EU YES LA VOT. Știrile PROTV vă prezintă cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene

×
Codul embed a fost copiat

Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar dacă tragem linie, ţara noastră a ieşit pe plus.

România a atras fonduri nerambursabile de aproape 90 de miliarde de euro şi a constribuit la bugetul Uniunii cu 29 de miliarde.

Aşadar 60 de miliarde de euro s-au dus în investiţii spre cele mai importante domenii: sănătate, agricultura, educaţie, şi infrastructura.

Ştirile PROTV încep campania: EU YES la vot, prin care vă arătăm cum s-a schimbat România de când este membră a Uniunii Europene.

Sănătatea a fost întotdeauna vitregită când s-au împărţi banii guvernamentali, aşa că singura şansă a sistemului a fost să renoveze spitalele vechi, cu bani europeni.

Citește și
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”

În acelaşi timp ţara noastră a pierdut un miliard şi jumătate de euro finanţare europeană, pentru cele trei spitale regionale care se vor construi începând de anul acesta, cu bani împrumutaţi, şi de la bugetul de stat.

România alocă mai puţin de jumătate din media europeană pe cap de locuitor pentru sistemul de sănătate aşa că fondurile europene sunt vitale pentru a ţine în viaţa un sistem aproape de colaps.

Cei mai mulți bani s-au dus spre spitalele județene din Bihor, Sibiu, bistrița sau vâlcea. Cel din urmă are o față nouă din 2018 când s-au închis lucrările de renovare.

Mergem de sus până jos. E un spital care s-a făcut complet cu fonduri europene, proiectul s-a încheiat în 2018, valoare 17 milioane de euro, absorbit în integralitate.

Un spital județean cu bune şi rele după cum recunoaște chiar directorul care știe că la capitolul personal mai are de lucru. Sunt prea puţini specialiști, iar în formularele de feedback sau pe rețele sociale oamenii reclamă atitudinea unor cadre medicale. Semn că degeaba e noua casă dacă obiceiurile nesănătoase rămân.

Ponoran Managerul Spitalului Judeţean Vâlcea: ”Nu pot să fiu dădaca, că să stau lângă 200 oameni să văd ce face fiecare. Dar pot să vă spun că, dacă se întâmplă, sunt cazuri izolate”.

Într-un salon cu patru paturi o mămica veghează somnul fiicei internată ca să-i fie scoată o tijă metalică. Femeia vorbește deschis despre cum a ajuns în web enede la spital şi pentru că nu erau medici a fost direcționata spre Craiova.

Spitalul din Craiova e în subordinea Ministerului Sănătății. Ambulatoriul a fost modernizat cu 7 milioane de euro în exercițiul financiar trecut. În rest, spitalul n-a beneficiat de prea mari investiții. Asta şi pentru că din 2005 se vorbeşte despre constuirea unui spital regional la Craiova alături de Cluj şi Iaşi.

La fiecare tur de alegeri în ultimii 19 ani, oficialii mergeau pe terenuri virane să anunţe începerea construcţiilor.

Mai mult, au existat finanţări europene în valoare de un miliard şi jumătate de euro care au fost pierdute din cauza incompetenţei decidenţilor. S-au plătit studii de fezabilitate de zeci de milioane de euro care au expirat.

În urmă cu două săptămâni la Iaşi au început lucrările regionalul care va avea 120 de mii de metri pătraţi şi care va costa aproape 700 de milioane de euro. Dar finanţarea europeană va reprezenta sub 10 procente din suma totală.

Alexandru Rafila Ministrul Sănătăţii: Iar finanțarea va fi făcută, și asta este, mă rog, cred că e foarte important, fonduri europene, nerabursabile, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și de la bugetul de Stat. E totuși o pierdere pentru statul român, că nu au fost făcute pe fonduri europene. Am un rugăminte. Nu pot să fac comentarii legate de activitatea predecesorului”.


România a avut şansa unei reforme profunde în sănătate dacă erau accesate toate sumele nereamburasbile. În lipsă, ne mirăm la ce s-a făcut şi speram la mai mult.

La Vâlcea autoritățile au reușit să atragă sume importante pentru spital, ambulatoriu, secția de terapie intensivă şi viitorul bloc operator care va beneficia de o clădire nouă, iar pentru asta s-au alocat 7 milioane de euro.

Încă 2 milioane au fost alocate reabilitării secţiei de terapie intensivă ce va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare.

Drumul spre noua secție e un soi de portal care ne transpune în 2017, înainte de investițiile cu fonduri. Cu baia în capătul holului, aparatura veche şi atmosfera dezolantă. Noile condiții îi fac pe oameni să nu mai aglomereze marile centre universitare.

Din sud, ne mutăm în nord, la Baia Mare. Aici, o finanțare de aproape 2 milioane de euro a transformat radical sistemul energetic al spitalului. 900 de panouri fotovoltaice asigura 16% din consumul unității sanitara.

Alexandru Oros Managerul Spitalului Judeţean Baia Mare:
"Am făcut şi o evaluare pentru primele trei luni ale anului şi avem o producţie de 110 mii de lei în cele trei luni asta înseamnă 16% din consumul spitalului".

Până acum finanțările au fost direcționate spre lucrări de reabilitare ale unor structuri existente. Construcţiile noi sunt încă aşteptate. Spitalele regionale au termen de finalizare sfârşitul anului 2028, iar cele finanţate prin PNRR 2026.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

Doar 11 spitale din cele 21 aflate pe lista Ministerului Sănătății sunt în renovare. Restul riscă să piardă finanțarea
Doar 11 spitale din cele 21 aflate pe lista Ministerului Sănătății sunt în renovare. Restul riscă să piardă finanțarea

Sistemul de sănătate din România ar putea fi reformat dacă autoritățile înțeleg că banii europeni sunt vitali, așa cum este oxigenul.

Recomandări
Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a „aterizat forțat”. „Operaţiune uriaşă de salvare”
Elicopterul care îl transporta pe președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a „aterizat forțat”. „Operaţiune uriaşă de salvare”

Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la un elicopter implicat într-un ”incident” în timp ce călătorea cu un un grup de persoane între care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană.

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Întâlnirea dintre Xi și Putin, „o ameninţare pentru democraţie”. Occidentul, îngrijorat după vizita liderului rus la Beijing
Întâlnirea dintre Xi și Putin, „o ameninţare pentru democraţie”. Occidentul, îngrijorat după vizita liderului rus la Beijing

Ministrul britanic al Apărării a declarat că este foarte îngrijorat de recenta întărire a relaţiilor diplomatice dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin, declarând că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.