Romania, te iubesc:Afacerile paguboase ale Armatei care i-au lasat pe ofiteri si saraci si fara case

×
Codul embed a fost copiat

EMISIUNEA INTEGRALA, IN FORMAT HD, pe www.voyo.ro. Armata Romana, infranta de criza imobiliara. Acum doi-trei ani toata suflarea avea un singur gand: sa investeasca in case si terenuri. In aventura a intrat si Armata.

Avea deja terenurile de la unitatile militare dezafectate si s-a pus pe construit case pentru militari.

Numai ca intre idee si realitate, in Romania sunt multe obstacole: incompetenta, furt, autoritati partase la hotie. Acum, militarii care au dat bani grei pentru o locuinta privesc neputinciosi la blocurile neterminate.

Odata cu intrarea Romaniei in NATO, Armata s-a trezit peste noapte cu sute de unitati militare inchise si dezafectate. Locurile unde altadata recrutii faceau instructie, mii de hectare de terenuri, s-au transformat in terenuri tentate pentru imobiliari. Aflate in zone bune ale marilor orase, fostele cazarmi au devenit teatrul de operatiune pentru dezvoltatori imobiliari care promiteau locuinte militarilor.

Idei bune care ascund afaceri paguboase pentru cei carora le erau destinate aceste locuinte. In spatele lor se afla ofiteri ai Armatei si dezvoltatori alesi pe criterii doar de ei stiute.

Citește și
Rares Nastase
"Romania, te iubesc": In 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite sume colosale ilegal

In 2007, in zona Antiaeriana din Capitala, se demara cu fast proiectul unui cartier rezidential militar. Proiectul-pilot se voia a fi un exemplu si un model pentru alte proiecte dezvoltate in parteneriat cu MAPN. Aici, Armata a pus la bataie 16,5 hectare de teren, evaluat atunci la aproape 50 de milioane de euro. Ministrul Apararii de atunci, actualul sef al SIE, cunoaste bine proiectul.

"Noi puneam la dispozitie terenul gratuit, primaria utilitatile, iar oamenii cu credit ipotecar, cu cat plateau chirie puteau sa-si plateasca rata la casa", a declarat Teodor Melescanu.

O idee generoasa ce s-a transformat intr-o aventura imobiliara cu final incert. Desi trebuia sa fie gata la sfarsitul lui 2010, adica acum mai bine de un an, cartierul de vile si blocuri este neterminat.

Constructorii au fost alesi fara licitatie, dupa criterii stiute doar de membrii unei comisii din Ministerul Apararii, care astazi se ascunde prin birouri. Mai marii armatei au ales doua firme, dupa criterii doar de dansii stiute: Isorast si Rotary, asociate ulterior intr-o firma cu caracter de dezvoltator. Firmele sunt prezente chiar pe site-ul MAPN, intr-o sectiune dedicata imobiliarelor.

Dar ce calificau aceste firme pentru un parteneriat cu MAPT-ul? Isorast Technology a fost infiintata parca special pentru acest proiect. Presedintele companiei, Dima Dumitrache, are mai degraba experienta in comertul exterior decat in constructii, iar firma a fost infiintata cu doar cateva luni inainte de a semna asocierea cu Ministerul Apararii.

Reprezentanta celeilalte firme implicate in proiect este convinsa ca a fost foarte important pretul cu care au participat.

Cei care au ales dezvoltatorul sunt membrii unei comisii care ar fi trebuit sa apere si interesele militarilor. Comisia de coordonare a programelor de construire a locuintelor pentru cadre militare, condusa de generalul Tudor Munteanu, s-a remarcat mai ales prin deplasarile in strainatate.

Cadrele militare care ar fi trebuit sa se mute in noul cartier sunt neputinciose. Unii si-au vandut tot ce aveau si au investit in Antiaeriana, altii stau in chirie asteptand sa se mute in casele pe care le-au platit partial sau integral. Ingrijorarea lor este evidenta, chiar daca se feresc de camera de filmat din cauza eventualelor repercusiuni venite din partea superiorilor care au incheiat aceste asocieri. Cativa au fost deja atentionati de unii dintre ei sa nu faca nimic public.

Atunci cand am incercat sa luam si noi legatura cu membrii comisei, cei care sunt responsabili moral, dar si legal in fata militarilor, cei de la Biroul de Presa al Armatei au evitat orice raspuns. Culmea, generalul Munteanu este chiar loctiitorul sefului directiei care se ocupa de informarea publica.

Cartierul din Antaeriana nu este unica aventura imobiliara a Armatei. In urma cu cativa ani, in Baneasa a mai fost facut un demers asemanator. Tot un proiect pilot. Tot pe terenul dat de armata si, tot ca o coincidenta, aici gasim din nou unul dintre constructorii prezenti si in proiectul din Antiaeriana: Rotary Construct.

Apartamente si vile cu pereti plini de fisuri si mucegai, fara racorduri la apa, gaze sau energie electrica, strazi neasfaltate si parcari doar pe hartie. Asa arata ansamblul rezidential Straulesti-Baneasa, pe care militarii ar fi trebuit sa-l preia "la cheie" in 2007.

Colonelul in rezerva Adrian Stefan s-a mutat dupa un an si jumatate intarziere impreuna cu familia in locuinta din Baneasa.

Militarii au intampinat probleme de la inceput si pana la final.

Intreg cartierul a fost parca gandit in bataie de joc. O parte dintre militari nu au acces in casele lor decat daca trec pe domeniul privat al altui cetatean.

In Baneasa-Straulesti, nici evacuarea apelor pluviale, canalizarea, nu functiona. Dar cele mai mari probleme au fost tot in case.

Cei de la Minister au ramas surzi si muti. In Baneasa, militarii au primit case cu multe probleme, in vreme ce in Antiaeriana altii inca mai astetapta sa-si primeasca locuintele.

Sute de angajati ai Ministerului Apararii Nationale au depus, din 2007, echivalentul a aproape 2 milioane de euro in conturile dezvoltatorului, chiar daca la ora aceea nu exista nici un aviz de urbanism din partea Primariei, semn ca proiectul incepea cu stangul.

Dezvoltatorul ales fara licitatie a demarat lucrarile in 2009 cu intarziere de doi ani. Cartierul trebuia sa fie gata la sfarsitul lui 2010, dar lucrurile s-au complicat pentru ca banii incasati de la militari n-au fost suficienti, asa ca dezvoltatorul a ipotecat blocuri si vile si s-a impotmolit in datorii.

Adica, desi terenul a fost concesionat de armata pentru locuintele militarilor, aceste locuinte au devenit gaj la banca, chiar daca unii dintre beneficiari au platit partial sau chiar integral lucrarile.

Militarii s-au trezit ca si-au investit banii in ceva ce nu era al lor, cartierul fiind gajat la banca. Cei care si-au platit integral si din resurse proprii casa nu pot sa-si faca acte pe imobile. Indignarea lor este proportionala cu teama de a spune in fata superiorilor ceea ce cred.

Pe internet, in forumuri de discutie dedicate proiectului, disperarea oamenilor e prezenta. Oamenii sunt deranjati mai ales de faptul ca pana acum au fost tot timpul mintiti.

Desi prima etapa a proiectului este gata in proportie de 80%, s-a creat un cerc vicios.

Managementul defectuoas a atras in spirala datoriilor si pe cei care au lucrat pe santier. Sunt firme subcontractoare sau furnizori ce nu au mai primit bani de 7-8 luni. In fiecare saptamana le sunt promisi banii restanti.

Compania are peste 5 milioane de euro datorii, in afara de banii imprumutati de la banca. Cateva firme aflate la capatul puterilor au cerut falimentul constructorului.

In timp ce subcontractorii isi cer banii in instanta, militarii isi pun ingrijorati intrebari.

Milioane de euro a pierdut statul roman pentru ca oficiali ai armatei au incheiat asocieri paguboase cu dezvoltatori care si-au batut joc de militarii care si-au pus in joc economiile cu gandul ca vor avea o casa. Unii dintre ei si-au pierdut speranta.

De teama superiorilor, militarii se tem sa vorbeasca in vreme mai marii Armatei refuza sa comenteze proiectul paguboas pe care ei l-au girat.

Mai trist e ca, in vreme ce ei isi vad de treaba, zeci de angajati ai armatei astepta un raspuns si despagubiri de la cei care, din cauza incompetentei, i-au lasat astazi pe drumuri.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Romania, te iubesc: Aventurile imobiliare ale Armatei Romane. Un vis rezidential ingropat de criza
Romania, te iubesc: Aventurile imobiliare ale Armatei Romane. Un vis rezidential ingropat de criza

Acum cativa ani, toata suflarea avea un singur gand: sa investeasca si iar sa investeasca, in apartamente si pamanturi. In aventura au intrat desigur si ofiterii, pentru ca tot aveau la dispozitie terenurile unitatilor dezafectate.

"Romania, te iubesc": In 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite sume colosale ilegal

Cel mai recent raport al Curtii de Conturi arata ca in nu mai putin de 195 de spitale din toata tara au fost cheltuite sume colosale aberant, ilegal si nejustificat.

Romania, te iubesc!: Taranul roman munceste mult si prost, in paguba. Smecherii profita
Romania, te iubesc!: Taranul roman munceste mult si prost, in paguba. Smecherii profita

Taranul roman fata-n fata cu capitalismul: cine castiga?! In comuna Matca - celebra pentru legumele sale - taranii au muncit pe branci, ca sa ne vanda noua ieftin.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.