Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu, la "Dupa 20 de ani": Salariile profesorilor vor creste din decembrie

×
Codul embed a fost copiat

Salariile profesorilor vor creste din luna decembrie. Cel putin asa sustine Ministrul Educatiei. Sorin Cimpeanu a precizat si ca majorarile vor fi similare cu cele din sistemul de sanatate.

“Cand intra primul salariu marit? Cel mai probabil de la 1 decembrie 2015 incercam sa raspundem asteptarilor sistemului de eduatie vis-a-vis de cresterile salariale, mai ales in conditiile in care am asumat deja declaratia conform careia educatia si sanatatea sunt domenii prioritare ale guvernului, fara a neglija celelalte domenii, si acest lucru trebuie sa se vada inclusiv din perspectiva cresterii salariale.

Sunt indreptatit sa cred ca dupa calculele pe care le vom finaliza zilele acestea va fi posibila o crestere salariala care sa puna egal intre cresterile din sanatate si cele din educatie.''  - a spus ministrul in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si ProTV NEWS.

Profesorii au mai beneficiat anul acesta de doua majorari salariale: 5% in luna martie si inca 5% in septembrie.

Luni va avea loc o noua runda de negociri intre liderii profesorilor si guvern pe acest subiect. 

Citește și
Liviu Dragnea FOTO AGERPRES
Liviu Dragnea: "Nu stiu ce a avut in minte ministrul Educatiei, cand a vorbit de locuri pentru imigranti"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Sinteza declaratiilor:

Sorin Cimpeanu: La nivelul educatiei este nevoie de viziune. Ce trebuie sa facem si cum trebuie sa facem.

- In primul rand avem curriculum cu tot ceea ce inseamna: intocmirea planurilor cadru. Numarul de ore pe saptamana. Aici nu trebuie sa inventam roata. Dupa care avem programa scolara. Acesta este un prim palier. In momentul de fata se agreeaza profilul absolventului de invatamant. 

Cristian Leonte: De ce e programa scoala atat de incarcata?
Sorin Cimpeanu: E o intrebare foarte corecta. Avem urmatoarele probleme. De indata ce pui in discutie existenta unei anumite discipline se declanseaza un proces.

Sa va dau un exemplu. Se solicita din unele parti ale societatii introducerea unor discipline precum educatia sexuala, educatia rutiera. introducerea unui numar din ce in ce mai mare de discipline nu va simplifica programa scoala. Una din cauzele pentru care avem rezultate slabe in domeniul educatiei este ca in programa scoala ne-am axat pe acumularea de cunostiinte si nu pe competentele cheie.

Diversitatea punctelor de vedere este excesiv de mare. Avem acest prim palier, curriculum. Palierul 2, manualele. Al 3-lea este infrastructura, iar al 4-lea este factorul uman, profesorii. In ultimii 5 ani am avut o scadere dramatica a dascalilor sub 35 de ani. Cei mai buni absolventi de invatamant au alte oferte atractive. Sistemul de salarizare este un factor esential. Conditiile din scolile romanesti trebuie sa fie de natura sa faca viabila otpiunea unui tanar absolvent de invatamant superior.

Cristian Leonte: Cand credeti ca se va ajunge la acest nivel al salarizarii?
Sorin Cimpeanu: In 4 ani de zile trebuie sa se atinga aceste plafoane, care inca nu au fost inca agreate la nivelul negoicierilor dintre Guvern si societate. Exista sustinere in acest sens. Cresteri graduale in 4 ani, la un salariu are sa fie atractiv.

Cristian Leonte: Mediul din scoli. Acolo aveti in continuare scoli fara autorizatie sanitara.
Sorin Cimpeanu: Realitatea este 1 din 5 cladiri fara autorizatie sanitara. Aceste cladiri apartin unui numar de 2500 de scoli. In peste 80% din cazuri este cauza lipsei alimentarii cu apa. Sunt situatii in care desi nu exista autorizatie sanitara, procesul de educatie se desfasoara foarte bine. Am cerut sa am un interlocutor la nivelul fiecarui judet cu care sa pot discuta. In Suceava, 56% din cladiri fara autorizatie.

A fost avansat si un termen, aniversarea centenarului 2018 sa nu ne mai prinda cu nicio scoala fara autorizatie. Este un termen realist, suntem in curs de a face acest lucru.

Cristian Leonte: Competentele copiilor. La sfarsitul liceului, elevii merg la targuri de job-uri. Nu stiu sa se prezinte, nu stiu sa vorbeasca. Cine ar trebui sa schimbe aceasta situatie?
Sorin Cimpeanu: Sistemul de educatie, competentele de care vorbeam. printr-o alegere inteleapta a disciplinelor, care sa genereze aceasta existenta a competentelor. Doar ca acestea se fac in timp. Trebuie sa schimbam aceste lucruri, acumularea de cunostiinte pe competente. Legatura dintre educatie si societate trebuie sa fie mult mai stransa.

- Dincolo de programa scoala trebuie sa avem si profesorii pregatiti sa implementeze aceste programe scolare. Testele internationale PISA si TALIS, ne ajuta sa vedem unde ne pozitionam. In 2012 testul PISA a aratat Romania pe locul 45 din 65.

- Acum avem testarile din 2015 ale caror rezultate vor fi date in 2016. Testarile se fac dintr-o perspectiva. Nu vom avea un salt spectaculos. E nevoie de consecventa in mandatul unui ministru indiferent cine este el.

Cristian Leonte: Cand o sa se incheie cu permanenta modificare a programelor scolare?
Sorin Cimpeanu: In 2020.

Cristian Leonte: Vom mai exista meditatii in 2024?
Sorin Cimpeanu: Intotdeauna vor exista, dar nu la acest nivel.

Cristian Leonte: Sustineti fiscalizarea veniturilor profesorilor in aceasta activitate a mediatiilor?
Sorin Cimpeanu: Nu ma pronunt, deocamdata. E o chestiune de fiscalizare.

Cristian Leonte: Credeti ca undeva in viitor tema de acasa ar putea fi inlocuita cu lucrul la scoala?
Sorin Cimpeanu: Asta trebuie sa se intample. profesorii trebuie sa inteleaga ca ora la clasa nu este exclusiv predarii. In aceste 50 de minute trebuie sa iasa si cu elevii din clasa, cum spuneati dvs. Nu este o masina exclusiv de predat. Daca asta nu se va schimba este foarte trist. Cred ca asta se va schimba. Trebuie sa existe o coerenta.

- Avem aproape 8% dintre elevi, 240.000 de elevi, care nu participa la orele de religie. Este dreptul lor. Este foarte greu de dat o solutie. Una este solutia in invatamantul primar si alta in liceu. Sunt total diferite. Daca sunt la clasa 1 sau a 2-a pot face ceva in acel timp. Trebuie sa fie in acelasi spatiu. Este o problema de resurse. Ne-am dori ca toti copiii sa invete dimineata, dar este imposibil.

Cristian Leonte: Sustineti introducerea cursurilor de educatie sexuala in scoli?
Sorin Cimpeanu: Acestea fac deja parte din programa de educatie pentru sanatate, se continua cu modulul 2 sau 3. Se merge la clasa a 12-a pana la boli cu transmitere sexuala, contraceptie, violenta sexuala si abuz, legislatie in domeniu... Ea face parte din pachetul de discipline la dispozitia scolii. Ea este o optiune a scolii si a elevilor.

- Am participat la campania UNICEF de combatere a violentei in scoli, un program bine venit. Anul trecut am avut peste 18.700 de cazuri de violente in scoli, adica in medie un caz in fiecare scoala din Romania. In prima jumatate a acestui an calendaristic fenomenul s-a diminuat. Cred ca trebuie definit mai bine statutul elevului si al profesorului.

 

Despre plagiate
Sorin Cimpeanu: La modul general avem 56.400 de tiluri de doctor in perioada 2000-2015. Responsabilitatea in momentul de fata apartine universitatilor, apoi comisiilor de certificare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
De ce s-a prelungit vacanta de iarna. Ministrul Educatiei: A fost o dorinta a elevilor si a profesorilor
De ce s-a prelungit vacanta de iarna. Ministrul Educatiei: A fost o dorinta a elevilor si a profesorilor

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a declarat luni ca a decis prelungirea vacantei de iarna de la 4 ianuarie pana la 11 ianuarie pentru "calitatea" procesului educational.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Nu stiu ce a avut in minte ministrul Educatiei, cand a vorbit de locuri pentru imigranti"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri ca nu stie "ce a avut in minte" ministrul Educatiei cand a vorbit despre locuri de cazare ce ar putea fi oferite refugiatilor sirieni.

De la 800 de lei, la 1900, pentru un debutant. Cu cat vrea ministrul Educatiei sa creasca lefurile profesorilor in doar 3 ani
De la 800 de lei, la 1900, pentru un debutant. Cu cat vrea ministrul Educatiei sa creasca lefurile profesorilor in doar 3 ani

Dupa majorarile de salarii cu 25 la suta, anuntate pentru medici si personalul din sistemul sanitar, Ministerul Educatiei cere lefuri mai mari si pentru profesori.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.