Produsul natural care poate prelungi durata de viață a fructelor și legumelor. Descoperirea inedită a cercetătorilor români

×
Codul embed a fost copiat

Cercetătorii români au creat un produs natural care poate prelungi și cu câteva luni durata de viață a fructelor și legumelor.  

Lichidul obținut din resturi vegetale funcționează ca o barieră și întârzie fermentarea. De altfel, apar tot mai multe tehnologii care conservă natural alimentele, fără niciun fel de substanță chimică.

Cercetătorii Institutului pentru Științe Biologice din București au testat produsul pe merele de Voinești și pe câteva soiuri de afine, timp de două sezoane. Merele au fost scufundate în lichid înainte de depozitare, iar afinele au fost stropite înainte să fie ambalate. Rezultatele au fost surprinzătoare.

Alina Buțu, cercetător științific:Pe suprafața fructelor există microorganisme care duc la degradarea microbiană a fructului. Am adăugat extractele de plante pentru a încerca să încetinim dezvoltarea microorgnismelor. În cazul merelor cu o durată de șase luni de depozitare, prelungirea a fost de până la 30%. În cazul afinelor, în special a afinelor din cultura ecologică, prelungirea a fost considerabilă, undeva la peste 30%”.

Cu alte cuvinte, produsul încetinește procesul natural de fermentare a fructelor și poate înlocui ceara pe care o folosesc acum cei mai mulți dintre producători. În depozite cu temperaturi controlate, merele, cartofii, ceapa, ori morcovii rezistă și un an de zile. Ardeiul ține șase luni, iar roșiile, cireșele, ori prunele, trei sau patru. Cele mai sensibile sunt fructele de pădure care pot fi păstrate cel mult o lună de zile.

Citește și
accident
Accident cu 6 victime în Argeş. Manevra făcută de unul dintre șoferi a fost la un pas de a provoca o tragedie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ion Cioroianu:Mulți dintre fermieri de frică să păstreze fructele pentru că se strică, le vând foarte repede și la un preț mic și mulți se plâng că nu au profit. Pentru consumator este avantajul că acest biopreparat este comestibil. Se poate spăla mărul, dar și dacă nu se spală nu are efecte nocive asupra consumatorului”.

Produsul urmează să fie omologat. Proiectul a costat 250.000 de euro, din bani europeni, pentru cercetare.

De altfel, tot mai multe companii concep tehnologii menite să ajute fructele și legumele să reziste mai mult fără să se intervină chimic asupra lor. Un exemplu este o mașinărie care poate prelungi durata de viață a sucurilor proaspăt stoarse de la șapte, la 30 de zile.

Adi Racoviță, reprezentantul unei fabrici de sucuri naturale: „După ce sticlele sunt îmbuteliate și închise cu dop se pun în mașinăria respectivă două sau patru minute. Se face o presiune cu apă rece la temperaturi de 2, 4 grade, fără ca să se deformeze sticla, să intre în contact cu produsul. Prin acest proces lungim durata de viață a produsului”.

Există însă și tehnologii care sar de un milion de euro așa că puțini și le permit. Dar pentru astfel de investiții există fonduri europene care pot fi accesate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Avalanșă de dimensiuni mari la Bâlea Lac. Avertismentul specialiștilor după încălzirea bruscă
Avalanșă de dimensiuni mari la Bâlea Lac. Avertismentul specialiștilor după încălzirea bruscă

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, miercuri, în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Imagini cu valul de zăpadă dislocat au fost postate online de organizaţia Avalanşe în Carpaţi.  

Accident cu 6 victime în Argeş. Manevra făcută de unul dintre șoferi a fost la un pas de a provoca o tragedie
Accident cu 6 victime în Argeş. Manevra făcută de unul dintre șoferi a fost la un pas de a provoca o tragedie

Şase persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, în noaptea de marţi spre miercuri, pe DN 65, în zona localităţii Lunca Corbului din judeţul Argeş.

Fenomen rar și îngrijorător în Europa. O trombă marină a ajuns pe uscat și a produs pagube în Lisabona | VIDEO
Fenomen rar și îngrijorător în Europa. O trombă marină a ajuns pe uscat și a produs pagube în Lisabona | VIDEO

Localnicii care traversau podul Vasco da Gama, Lisabona, pe 29 martie, au surprins un fenomen extrem de rar și îngrijorător în Europa: o trombă marină.

 

Accident grav în Timişoara. O femeie a murit, iar trei persoane au fost rănite, între care două fete de 10 și 12 ani
Accident grav în Timişoara. O femeie a murit, iar trei persoane au fost rănite, între care două fete de 10 și 12 ani

O femeie a decedat, iar trei persoane, între care două minore, au fost rănite într-un accident rutier care s-a produs, sâmbătă seara, în Timişoara.

ANIMAȚIE. Cum s-a produs accidentul din Botoșani, unde un polițist a fost lovit de o mașină. Victima este în comă la spital
ANIMAȚIE. Cum s-a produs accidentul din Botoșani, unde un polițist a fost lovit de o mașină. Victima este în comă la spital

Un polițist de 24 de ani din județul Botoșani este internat în stare gravă, după ce a fost accidentat în timpul serviciului de un șofer.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.