Cinci fraze toxice pe care le folosesc persoanele „foarte egoiste”. Cum le recunoști

Fraze toxice
Shutterstock

Mulți dintre noi suntem egoiști înnăscuți, într-o anumită măsură. Adevărata provocare este atingerea unui echilibru de "egoism sănătos" care să îți permită să te concentrezi asupra propriei persoane într-o manieră pozitivă.  

Iată cinci fraze toxice pe care indivizii extrem de egoiști i le folosesc întotdeauna - și cum să le faci față:

Fraze folosite de persoanele egoiste – cum le recunoști

"Acest feedback este insultător"

Persoanele egoiste și chiar narcisiste interpretează orice feedback constructiv ca pe un atac personal. Ei refuză să accepte adevărul universal că există întotdeauna loc de mai bine.

Ei cred că nu pot greși cu nimic, ceea ce îi face hipersensibili la orice sugestie că munca lor ar putea fi îmbunătățită.

Ideile mele sunt valoroase și merită întotdeauna o analiză serioasă"

Indiferent cât de mediocri sunt în realitate, oamenii egoiști tind să presupună că întotdeauna aduc o valoare excepțională celorlalți.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ei nu țin cont de adevărul că majoritatea ideilor, opiniilor și sugestiilor noastre sunt perfectibile, indiferent de efortul pe care îl investim în ele.

"Succesul lor vine în detrimentul meu"

O persoană extrem de egoistă tinde să aibă mai puțin succes decât cineva care își canalizează tendințele egocentrice pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Deoarece se străduiesc să vadă valoarea sprijinirii celor din jurul lor, ei cred că victoriile altora sunt nedrepte și rezultatul unui tratament special.

"De ce încerci mereu să mă controlezi?"

Persoanelor egoiste și narcisiste nu le plac deloc șefii care dau indicații sau stabilesc așteptări clare. Pentru ei, instrucțiunile unui manager sunt, în cel mai bun caz, doar sugestii sau, în cel mai rău caz, o încercare de a-i maltrata.

"Ești lipsit de respect dacă nu ești de acord cu mine"

Persoanele care se cred centrul universului se așteaptă la recunoaștere pentru experiența și perspectivele lor și manifestă puțin interes pentru a învăța de la ceilalți.

Astfel, atunci când cineva oferă o perspectivă diferită, nu o văd ca pe o șansă de a învăța, ci ca pe un semn de ignoranță, scrie CNBC.

Cum să faci față persoanelor egoiste și toxice

Evită-i, dacă și când este posibil

Să continui să te înconjori cu oameni egoiști duce, de obicei, la rezultate negative. Din nefericire, aceștia sunt uneori inevitabili, așa că a învăța să te descurci cu ei este esențial pentru a-ți modela propriul succes și viitor.

Stabilește limite clare

Atrage-le atenția persoanelor egoiste și toxice atunci când comportamentul lor devine prea mult.

Pune întrebări de genul: "Ai putea clarifica în ce fel acest comportament aduce beneficii companiei?" sau "Crezi cu adevărat că acest comportament servește intereselor tale?", dacă este vorba despre locul de muncă.

Dacă vorbim despre viața personală, astfel de persoane ar trebui evitate cu orice preț sau ar trebui confruntate de fiecare dată când spun o frază problematică.

Educă-i cu privire la riscurile cu care se confruntă.

Egoismul are multe efecte negative pe care le puteți aduce în discuție.

De exemplu, ai putea spune: "Dacă te concentrezi doar pe ceea ce se potrivește nevoilor tale, vei avea o viziune îngustă. Acest lucru afectează totul, de la sarcini, la interacțiuni și până la învățare, și nu îți va fi de folos pe termen lung".

Sau: "Dacă vezi totul ca pe o ofensă personală, vei fi în mod constant frustrat, neîmplinit și împovărat de gânduri negative despre ceilalți. Nu este epuizant?”.

În ambele cazuri, să știți că s-ar putea să nu primești răspunsul pe care l-ai sperat. Dar dacă abordezi conversația dintr-un loc autentic, s-ar putea ca persoana din fața ta chiar să învețe ceva.

Semnele unei persoane egoiste și toxice. Cum le recunoști

Atunci când ținem sincer la cineva, mai ales în relațiile intime, ne concentrăm în mod natural pe calitățile sale pozitive și ne angajăm să construim o legătură. Această afecțiune, însă, ne poate închide uneori ochii la semnalele de alarmă sau la tiparele negative din relație.

Studiile arată că relațiile negative pot avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice.

Recunoașterea timpurie a acestor semne, înțelegerea dinamicii relațiilor și stabilirea de limite sunt vitale pentru dezvoltarea personală și fericire.

O persoană toxică aduce în mod constant negativitate, stres și agitație emoțională în viețile celor din jurul ei.

Comportamentele și acțiunile lor tind să se concentreze pe propriile nevoi și dorințe, adesea în detrimentul celorlalți. Deși nu toate persoanele toxice sunt narcisiste, multe prezintă trăsături narcisiste, adică sunt persoane egoiste care nu se pot gândi mai departe de propriile nevoi.

O tulburare de personalitate narcisistă este atunci când cineva are o părere foarte bună despre sine, are nevoie de laude constante și nu îi pasă de ceilalți.

Spre deosebire de narcisistul tipic, un narcisist toxic ar putea utiliza manipulări crunte și alte tactici dăunătoare pentru a menține controlul și superioritatea în relațiile lor.

Diagnosticele narcisiste tipice includ

Egocentrism: Aceștia prioritizează frecvent nevoile și dorințele lor mai presus de cele ale celorlalți.

Manipulare: Indivizii toxici folosesc adesea tactici de manipulare pentru a obține ceea ce vor sau pentru a-i controla pe ceilalți.

Lipsa de empatie: Se luptă să înțeleagă sau să le pese de sentimentele și perspectivele celorlalți.

Depășirea limitelor: O persoană toxică ar putea depăși în mod continuu limitele personale, emoționale sau fizice.

Negativitate constantă: S-ar putea să aibă întotdeauna ceva negativ de spus sau să privească în mod constant situațiile într-o lumină pesimistă.

Identificarea și înțelegerea trăsăturilor unei persoane toxice, în special a celor ale unui narcisist toxic, este esențială. Aceasta ajută la stabilirea limitelor, la protejarea bunăstării mentale și emoționale a unei persoane și la decizia când și cum să elimini astfel de persoane din viața ta, scrie tresvistasrecovery.

Unul dintre principalele semne de avertizare ale unei relații toxice este sentimentul de restricție sau faptul că autonomia ta este compromisă. De exemplu, partenerul tău (la fel de bine poate fi un prieten) dictează frecvent planurile sau trece peste preferințele tale fără consimțământul tău? Îți invalidează sau îți respinge adesea sentimentele?

Dacă te simți în mod constant mai degrabă ca un accesoriu decât ca un partener egal, acesta este un semnal de alarmă. În toate relațiile sănătoase, respectul reciproc și aprecierea alegerilor celuilalt sunt primordiale.

Un sentiment omniprezent de epuizare emoțională sau de epuizare după ce interacționezi cu cineva indică în mod clar o relație potențial toxică. Dacă te simți în mod constant epuizat sau copleșit emoțional, este esențial să faci o introspecție și să înțelegi cauza principală.

După cum s-a subliniat anterior, multe persoane toxice prezintă trăsături de narcisism.

Deși toată lumea are dreptul la sentimentele și preocupările sale, este esențial ca grija și înțelegerea reciprocă să se afle în centrul oricărei relații, de oricare natură ar fi aceasta.

Bunăstarea emoțională și starea de bine sunt fundamentală și trebuie să le prioritizezi.

Fiecare persoană are limitele sale stabilite - emoționale, fizice sau mentale. Atunci când cineva ignoră în mod constant aceste limite, este un semn flagrant de lipsă de respect și comportament toxic. Stabilirea și aplicarea limitelor este esențială pentru a menține integritatea și bunăstarea personală.

Abuzul domestic, fizic, emoțional sau verbal, este cel mai alarmant semn al unei relații extrem de toxice.

Siguranța ar trebui să fie întotdeauna primordială, așa că ceea ce poți face este să întrerupi orice legătură cu o astfel de persoană și să ceri ajutor. Uneori, trăsăturile negative ale unei persoane ajung să rănească, nu doar emoțional, o altă persoană.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.