Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice în 24 de judeţe. Zonele afectate

Ultimul update: Joi 26 Iulie 2018 09:52
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 07:20
Categorie: Vremea

Jumătate din ţară se află sub avertizare Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi descărcări electrice până joi, la ora 23:00, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, 24 de judeţe sunt vizate de această avertizare, din care 15 total (Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ilfov, Călăraşi şi Constanţa) şi 9 parţial (Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Sibiu).

În intervalul menţionat, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie. Prin acumulare sau în perioade scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Conform sursei citate, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată până la sfârşitul acestei săptămâni.

ploaie

Astăzi vin alte ploi consistente în est, sud-est, centru, la deal şi la mute. În schimb în vestul ţării domină timpul frumos şi se ating 32 de grade.

În Bărăgan şi Dobrogea, atmosfera se menţine instabilă, o să plouă după prânz şi vor fi din nou averse serioase, descărcări electrice şi condiţii de grindină. Pe râurile din Dobrogea este risc de viituri majore, iar codul portocaliu a fost prelungit până mâine dimineaţă.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei apare şi soarele astăzi, dar vin şi ceva ploi, care pot lăsa peste 20-25, de litri de apă pe metru pătrat. Este cod portocaliu de inundaţii pe afluenţii Şiretului şi cod galben pe râurile Râmnicu Sărat şi Bârlad.

Ploile mai apar şi în nordul Moldovei şi prin Bucovina. Vin în mai multe reprize şi vor fi destul de consistente. Pot lăsa şi 40-50 de litri de apă pe metru pătrat. Şi pe râurile de aici este risc mare de inundaţii şi avertizări de cod portocaliu până mâine dimineaţă.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş se anunţă câteva reprize de ploaie pe parcursul zilei, mai serioase în zonele montane. Pot să apară probleme hidrologice pe Iza, Vişeu şi Someșul Mare.

În ţinuturile vestice ploile apar îndeosebi în apropierea munţilor. În rest domină vremea frumoasă şi se încălzeşte: maximele urcă spre 31-32 de grade. Mai multe râuri din zona Banatului rămân sub cod galben de inundatiiȘ Bega, Timiş, Bârzava.

În Transilvania instabilitatea va afecta în special zonele montane, pe unde se aşteaptă alte ploi torenţiale şi se mai pot strânge 40-50 de litri de apă pe metru pătrat.

În Oltenia găsim vreme mai bună, deşi se mai adună norii şi vor aduce câteva ploi zgomotoase. Se menţine codul galben de inundaţii pe Motru, Gilort şi Olteț. Temperaturile, la fel ca ieri, ajung la 28-29 de grade.

Şi în sudul ţării mai vin ceva ploi. Vin mai ales către seară, însoţite de fenomene electrice şi intensificări ale vântului. Se menţine riscul de inundaţii pe râurile din zona deluroasă a Munteniei.

În Bucureşti: tot vreme schimbătoare. Aversele apar după prânz şi la noapte. Vedem soarele câteva ore, presiunea atmosferică rămâne scăzută, iar maximă ajunge pe la 28 de grade.

La munte, instabilitatea persista toată săptămâna. Astăzi se încălzeşte uşor, dar ploile vin destul de des şi pot lăsa în urma cantităţi de apă de până la 40...50 L/mp.

Şi pe litoral o să mai plouă temporar. Vor fi averse violente, unele chiar torenţiale, cu vijelii şi poate chiar grindină. Prin staţiuni se vor înregistra cel mult 25-26 de grade.

Maine apar alte ploi, le aşteptăm în toată ţara, dar în est şi la munte vor fi din nou ceva mai consistente. Termic nu sunt modificări.

Sâmbăta prindem vreme schimbătoare, o să mai plouă, de data aceasta mai ales în vest, centru, nord, la deal şi la munte. Prin sud şi est se anunţă vreme mai bună până după prânz, iar apoi va ploua local, nu peste tot.

Duminică, aversele apar din când în când, în aceeaşi formulă, cu rabufuniri de vânt şi fenomene electrice, în sud, centru, est, la deal şi la munte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Cod portocaliu de vreme rea în Dobrogea și galben în jumătate de țară, miercuri. HARTA avertizărilor
Cod portocaliu de vreme rea în Dobrogea și galben în jumătate de țară, miercuri. HARTA avertizărilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cladire
Temperaturi cu 8 grade mai mari față de normal și încasări cu 30% mai mari pentru terase
ANM: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Prognoza meteo, luni 15 octombrie. Cum va fi vremea în această săptămână
Vreme frumoasă în toată țara, cu maxime de până la 25 de grade. Prognoza meteo
Vremea 13 octombrie 2018. Zonele în care temperaturile ating 25 de grade Celsius
Vremea 12 octombrie 2018. Weekend cu temperaturi ridicate, la munte
soare
Vremea 11 octombrie 2018. Temperaturile se mențin ridicate pentru această perioadă
Val neobișnuit de căldură în Europa. Zonele unde vor fi temperaturi anormal de mari
Vremea 10 octombrie 2018. Atmosferă schimbătoare în anumite regiuni ale țării
Vremea 9 octombrie 2018. Temperaturi peste cele specifice perioadei
Vremea 8 octombrie 2018. Zonele în care temperaturile ajung la 26 de grade
Vremea 7 octombrie 2018. Ploi sporadice, ceață și vânt intensificat în unele zone