Autoritățile locale vor măsuri pentru limitarea numărului de turiști care aglomerează orașele
Vacanțele sunt tot mai aproape, dar locurile vânate de turiști sunt din ce în ce mai aglomerate. Din această cauză, autoritățile locale încearcă să găsească soluții pentru a limita numărul de vizitatori.
Măresc taxele, vând bilete pentru obiective la care accesul era gratuit înainte, sau nu mai dau aprobări pentru construcția de hoteluri noi. Inclusiv în România, în zonele asaltate de oameni sunt luate în calcul primele astfel de măsuri.
În Brașov unde pe străzile din centru curg râuri de mașini și de oameni, reprezentanții primăriei vor să ia măsuri pentru fluidizarea traficului.
În centrul istoric al orașului accesul mașinilor înmatriculate în alte județe ar urma să fie interzis în weekend și în zilele de sărbătoare. Turiștii vor fi redirectionați către parcările de la periferie și din centrele comerciale, iar de acolo vor fi încurajati să folosească transportul în comun.
În timp ce localnicii sunt mulțumiți, vizitatorii se arată deranjați.
Turist: „Pe mine nu mă ajută, ar fi mai bine să găsească o soluție făcând locuri de parcare.”
Lucrurile se complică și în destinațiile din străinătate vânate de toți pământenii.
În Veneția, de exemplu, din luna iunie, grupurile de turiști nu vor putea fi mai mari de 25 de persoane, iar folosirea megafoanelor va fi interzisă. În plus, din această primăvara vizitatorii de o zi vor plăti o taxă de 5 euro pentru a intra în centrul istoric.
Un alt oraș sufocat de turiști este Amsterdam, în 2024 taxa turistică a crescut la 12,5% din prețul cazării. În plus nu se mai pot deschide noi unități de cazare tip „Bed and breakfast” în anumite zone centrale."
În Sevilla, municipalitatea a anunțat că are în plan să închidă Piața Spaniei și să încaseze bani de la oaspeți pentru conservarea ei. Și orașul Hallstatt din Austria va avea o taxă pentru a limita numărul vizitatorilor la 5.000 pe zi, jumătate din câți sunt în sezonul de vârf.
Chiar și așa, valul va fi greu de stăvilit chiar dacă tarifele vor fi peste tot mai mari.
Ciprian Enea, consultant în turism: „În primul rând, hotelierii au dat un semnal că nu mai pot ține prețurile la nivelul anului trecut și vor fi ușoare marje, undeva la 3-4, până la 7-8-10 procente. Se pare că ceva mai mare vă fi creșterea din partea companiilor de zbor”.
Dacă plecați în Grecia pregătiți de pe acum o taxă adițională. Va fi de 1,5 euro pe zi la hotelurile de o stea sau de două, însă poate ajunge și 10 euro pentru hotelurile de 5 stele, în sezon.
Veniturile din această taxă vor intra într-un fond special creat pentru dezastre naturale.