JAMAICA – splendoare in iarba si dincolo de ea - partea a II-a

Jamaica - partea II

"Ochos Rios", adica „Cele opt rauri”, desi, in fapt, sunt doar sapte, reprezinta un mega-resort aflat in nordul insulitei numite Jamaica, adevarat magnet pentru milioane de turisti veniti anual din toate colturile globului.

Planificarea unei calatorii incepe cu demersul obtinerii vizei! Desi apartine marii familii continentale numite Commonwealth, sa nu te astepti sa obtii vreun picior de viza pe la ambasadele Marii Britanii sau Australiei, de exemplu. Totul e mult mai simplu! In avion, cam cu o ora inainte de decolare (dintre cele 11 pe care le zbori cu un Transatlantic gigantic), ti se inmaneaza un formular pe care tu il completezi cu maxima sinceritate in sensul ca daca tainuiesti faptul ca ai prea multe mii de dolari in plus in portofel sau prin bagaj s-ar putea sa intri in vizorul CIA pentru intentii dubioase de a vizita Jamaica!

Odata aterizat pe aeroportul din Montego Bay, stai la una dintre cozile lungi formate din sute de turisti de toate natiile, achiti cei 20 de dolari si – pac – devii jamaican flotant cu acte-n regula pentru o saptamana sau doua, in functie de sejurul tau! Dar atentie, o data ce ai pus piciorul pe meleagurile natale ale lui Bob Marley, nimic despre lumea pe care o stiai tu nu va mai fi la fel! Asa ca „gandeste liber” si lasa-te uimit, caci din acest moment incepe aventura vietii tale.

Daca ai bafta – pe care noi am avut-o – sa fie defect sistemul de aer conditionat al aeroportului, atunci te vei transforma instantaneu intr-un lac de acumulare! In fine, no worries, mon – cum or sa-ti spuna primii jamaicani pe care-i vezi – trece si momentul acesta combustiv si apoi singura ta preocupare e sa te bucuri la maxim de aceasta tara insulara unica in lume!

Si chiar ai toate conditiile sa petreci un sejur cu adevarat de neuitat! Conversatiile se leaga cat ai zice rasta-mon, stiut fiind faptul ca jamaicanii sunt probabil cel mai prietenos popor dintre toate! Daca o sa vezi cumva vreo figura incruntata, atunci ai grija sa ai pe speed-dial vreun numar de la Guinness Book, intrucat ai sanse mai mari sa gasesti o bratara dacica la rude in Ardeal, decat sa intalnesti un jamaican care nu zambeste! Nu e de mirare ca in aceasta tara profesia de psiho-terapeut nu exista pur si simplu in nomenclatorul joburilor! Se pare ca doar in Cuba mai exista aceasta situatie absolut incredibila: in saracia ei lucie, lumea e atat de fericita, solara si exuberanta incat psihologii ar muri de foame pentru ca, efectiv, nu exista jamaican anxios, depresiv sau tulburat la minte si la suflet! Iar aceasta bucurie a vietii, in ciuda tuturor neajunsurilor (cei mai saraci jamaicani castiga cam un dolar pe zi) este contagioasa!

Citește și
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

Altminteri cum am fi putut vedea la iesirea din aeroport, chiar in sala de asteptare la Biroul de Vize un cuplu de rusi topiti de fericire pentru ca el tocmai o ceruse pe ea de nevasta si ea, fireste, acceptase! N-a mai avut rabdare pana la prima cina romantica de la hotel cu o formatie de reggae cantandu-le „No woman, no cry” si a cerut-o imediat dupa ce au pasit pe pamant jamaican. Cand i-am intrebat, plesnind de duiosie, emotie si curiozitate, de ce au ales Jamaica si nu alta destinatie pentru aceasta casatorie rapida si spontana, mi-au raspuns in engleza lor tolstoizata ca „Las Viegas iz saci a clisee. Vui vantid somesing spesal. Vel, Jamaica iz the ril Paradais!” dupa care si-au vazut, hulpavi, ca doi rusi patimasi care se respecta, de saruturile lor.

Si apoi incepe nebunia! Din momentul in care iesi din incinta aeroportului nu stii care pe care ia in piept: tu pe Jamaica sau ea pe tine! Cred ca putin din ambele! Prima impresie care te izbeste este una devastator olfactiva pentru ca izul de ganja te face high de aproape ca nu mai poti sa mergi normal ci mai-mai ca-ti vine sa topai ca o lacusta! Probabil ca doar la Amsterdam cand iesi din gara Grand Centraal Station mai intalnesti o asemenea senzatie! Inevitabil, rastamani cu ochii rosii ca niste vampiri cu dreadlocks te napadesc si vei afla curand de la ghizii autorizati, foarte documentati si foarte simpatici, ca nu e bine sa initiezi vreo farama de comunicare cu acesti dealeri urbani neautorizati de fericire trecatoare. Pur si simplu te capuseaza si nu ai decat doua variante: cedezi si cumperi, dar risti sa achizitionezi o marfa indoielnica la un pret indecent de mare, sau pur si simplu nu-i bagi in seama si mai punctezi un „No, thank you” foarte hotarat! Ce nu ai voie sa faci nici in ruptul capului este sa devii violent verbal sau, doamne-fereste, gestual sau fizic. In Jamaica nu este permisa nici o forma de comportament dur, fie si in conditiile cand poate ca ai fi indreptatit sa-ti aperi spatiul vital! Oricum, salvarea vine intotdeauna de la ghizi. Asa ni s-a intamplat si noua.

Ne-am regasit numele trimise de agentia din Germania scrise pe o foaie de A4 si ne-am imbarcat intr-un mini-van pus la dispozitie de reprezentantii foarte profesionisti ai operatorului turistic. Din acest moment, incepe episodul plin de adrenalina al calatoritului pe patru roti in Jamaica! Dincolo de faptul ca se merge pe stanga, ca-n Anglia, jamaicanii au un fel aparte de a conduce. Altfel spus, isi disputa primul loc la cel mai dement stil de a conduce cu indienii si mexicanii. Impreuna cu alt cuplu de nemti, ne-am facut cruci si am stat cu inima in gat cand, de vreo cinci ori era sa avem tot atatea accidente, daca nu ar fi fost reflexele de portar de handbal ale soferului nostru! Si ca stupefactia noastra sa fie totala, simpaticul nostru ghid pe nume Hector a punctat pisichereste dupa ultimul accident evitat in ultima clipa de dibaciul nostru sofer: „No worries mon ... you know what they say in Jamaica! There are no problems, only situations! That was a situation!” La care nu poti decat sa ripostezi ca dupa un banc sec: Yeah, you’re bloody right, mon”, dupa care sa izbucnesti in cel mai sanatos si sincer ras posibil, rasul a la jamaicano!

Daca ai bafta sa fii cazat la Gran Bahia Hotel, inseamna ca o sa-ti amintesti cat oi trai de acest monstru hotelier! Nu o data ti se poate intampla sa te ratacesti in aceasta namila cu etaje si camere! Basca restaurante! Iar in curtea interioara a hotelului ai cateva piscine, pool-baruri. Dar pe acestea e foarte intelept sa le lasi sutelor de turisti preponderent americani si canadieni, aflati la varste mai mult decat venerabile si care se bucura ca niste copii mici la entertainmentul organizat de numerosul personal al hotelului, care include de la diverse joculete in apa mai mult sau mai putin inteligente la karaoke sau pur si simplu la socializari pe subiecte dintre cele mai variate! In acest mod, plaja devine pe jumatate goala si tu te poti scalda in voie in apa de un albastru pur si infinit a Caraibelor.

Si nu de putine ori ai ocazia sa asisti la spectacole mult mai frumoase pe care ti le ofera natura jamaicana! Atat natura insasi, cat si natura umana! Poti vedea un rastaman care prinde cu mana o caracatita si poti initia dialoguri serioase cu jamaicani neaosi care patrund pe aceasta plaja superba a imensului complex hotelier! Asta pana cand ii depisteaza unul dintre zecile de agenti de paza ai hotelului si atunci sarmanii bastinasi din satele invecinate complexului o iau la sanatoasa! Din fericire, exista zeci de oferte cu nenumarate circuite spectaculoase pe care le poti face in timpul sejurului tau jamaican! Si astfel scapi de rutina hedonista a lui mananca-bea-la-bar-fa-plaja-fa-dragoste-mananca-bea-la-bar–fa-plaja-fa-dragoste-fa-ti-prieteni etc, facandu-ti booking la cel putin trei calatorii prin Jamaica!

La capitolul must-see pe primul loc este in mod indiscutabil vizitarea locului de nastere si de ingropaciune a nemuritorului erou jamaican Bob Marley despre care am vorbit in primul episod!

In cel de-al treilea si ultimul episod dedicat magicei Jamaica vom explora alte locuri care merita sa fie povestite peste ani si ani!

 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
JAMAICA – splendoare in iarba si dincolo de ea - partea I. FOTO
JAMAICA – splendoare in iarba si dincolo de ea - partea I. FOTO

Nu va mai pocaiti! Iisus nu va veni a doua oara! A venit deja... Il gasiti in Jamaica! E deghizat in fiecare sunet, vers, vibratie si respiratie a lui Bob Marley! E o stare de spirit. E o stare de gratie.

Recomandări
Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană
Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, joi, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.

 

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.