Cetatea de la Saschiz intră în renovare. Localitatea, cunoscută datorită Prințului Charles

cetate Saschiz
Pro TV

Cetatea din Saschiz, inclusă în patrimoniul UNESCO, intră în renovare.

Înainte ca zidurile şi turnurile, ridicate acum aproape 7 secole, să se facă una cu pământul, autorităţile au obţinut bani europeni pentru reconstrucţie.

Localiatea din Mureş a devenit cunoscută datorită prinţului Charles, iar după ce lucrările vor fi gata sunt toate şansele să devină o zonă turistică înfloritoare.

"Prinţul a găsit un pet aruncat în cetate şi l-a ridicat cu bastonul. Dacă prinţul poate şi voi puteţi", spune o femeie.

În urmă cu un an şi jumătate, prinţul Charles al Marii Britanii a urcat dealul abrupt al Cetăţii Ţărăneşti de la Saschiz să vadă zidurile construite de saşi în anul 1347. Şi a şi spus că, odată renovat, locul va atrage mulţi turişti. Autorităţile locale au făcut demersuri în acest sens şi au reuşit să obţină de la Uniunea Europeană aproape 8,5 milioane de lei, ca să restaureze cetatea.

Ovidiu Şoaită, primar Saschiz: "Trebuie urgent să salvăm toate zidurile, turnurile să fie acoperite, toate gangurile şi drumurile de strajă existente de jur împrejurul cetăţii."

Iniţiativa autorităţilor i-a motivat şi pe tinerii din localitate, care, la rândul lor, au accesat fonduri europene ca să transforme casele săseşti în pensiuni tradiţionale.

Florentina Călugăr, directorul GAL: "Interesul pentru investiţii în turism a crescut foarte mult în ultimii ani s-au şi consumat banii din prima sesiune, patru proiecte din care două sunt în Saschiz."

Printre întreprinzători se numără şi Johann. Casa în care a copilărit primeşte acum oaspeţi.

Schaaser Johann, proprietarul pensiunii: "Am încercat să păstrăm cu lemnul ideea unei suri săseşti, să fie cât mai autentică clădirea, cu vedere foare frumoasă spre cetate."

Odată cu renovarea cetăţii, localnicii spera să intre cu adevărat în circuitul turistic. Cei care vin în zona au parte şi de experienţe culinare autentice - au ocazia să guste din bucăţele tradiţionale.

Batea Ziegler Dorothea: "Încercam să preparăm după reţele vechi tot ce se găseşte în grădină în curte în pomi."

Cetatea Ţărănească este inclusă în patrimoniul UNESCO, alături de Biserică fortificată din Saschiz.

Citește și...
64 de obiective turistice din Alba Iulia, mai ușor de descoperit cu ajutorul unei aplicații
64 de obiective turistice din Alba Iulia, mai ușor de descoperit cu ajutorul unei aplicații

Tehnologia face casă bună cu istoria în cetatea Albă Carolina. Turiștii pot descoperi povestea fiecărui loc cu ajutorul telefonului mobil și al unei aplicații.

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea este așteptat la reședința sa din Valea Zălanului. „Îl așteptăm cu flori și cu multă dragoste”
Regele Charles al III-lea este așteptat la reședința sa din Valea Zălanului. „Îl așteptăm cu flori și cu multă dragoste”

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.