"Nu puteti aduce bacterii fara autorizatie". Sfaturile MAE pentru romanii care merg in Brazilia

Dată publicare: 05-06-2014 16:58
Dată actualizare: 08-06-2014 07:07


Cum mai e doar o saptamana pana la inceperea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, Ministerul de Externe a lansat un ghid cu sfaturi pentru romanii care merg in aceasta tara. Unele v-ar putea salva viata, altele v-ar putea inveseli ziua.

Sub titlul “Ghid de informare pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Brazilia la Campionatul Mondial de Fotbal”, Ministerul Afacerilor Externe a postat pe site-ul sau acest ghid, cu siguranta util, dar si plin de mostre de umor involuntar.

Printre informatiile utile: nu aveti nevoie de viza pentru Brazilia daca stati cel mult 90 de zile, dar pentru a intra in aceasta tara va trebuie pasaport valabil cel putin inca 6 luni dupa data intrarii, aveti grija cand bagati ceva in priza fiindca  se foloseste si curent de 220, si de 110.

1 persoana fizica majora=2 parinti
Alte informatii sunt formulate insa cel putin neindemanatic. De pilda: “Minorul cetatean roman, posesor al unui document de calatorie individual (pasaport), poate calatori in strainatate numai daca este insotit de o persoana fizica majora in urmatoarele cazuri: Este insotit de ambii parinti.

Sau „Banii pot fi introdusi sau scosi in/din Brazilia, de regula, sub forma instrumentelor monetare”. Doar ca termenul de instrumente monetare se refera in general la depozite, titluri de stat si certificate de depozit; nu si la cash.

Ce bunuri puteti aduce in Brazilia fara a plati taxe? Bunuri de uz personal, explica ghidul MAE, care da si exemple: „aparate video sau fotografice uzate, un ceas uzat, un telefon mobil uzat”.

Specialistii Ministerului Afacerilor Externe mai au si alte sfaturi utile privind bunurile pe care le puteti introduce in Brazilia fara autorizatie: „pulbere pentru inghetata” „margarina” sau „cafea solubila, prajita sau macinata”. Un sfat extrem de util, nu strica sa va luati niste pungi de cafea cu voi in Brazilia, ca pe acolo nu prea se gaseste.

Lasati-va melcii si insectele acasa
Pentru ce produse va trebuie autorizatie? Lista oferita de MAE arata ca autoritatile vamale din Brazilia sunt extrem de severe si nu permit accesul liber in tara lor cu produse de uz curent precum: „insecte, melci, bacterii si ciuperci”, „lemn brut netratat" sau „pamant pentru plante”. Deci mai bine va lasati bacteriile acasa, oricat de mult si-ar dori sa se uite si ele la meciurile de la Mondialul de fotbal.

Alte sfaturi sunt pur si simplu contradictorii. Expertii MAE ne spun ca nu avem voie sa intram cu medicamente in Brazilia decat daca suntem sub tratament, dupa care doua pagini mai jos scrie clar: „Va recomandam sa va luati propriile medicamente cu dumneavoastra, intrucat este dificil sa le cumparati in Brazilia fara prescriptie medicala”.

Ce sa faceti in cazul unui incident? Sa rabdati in tacere, ne recomanda Ministerul roman de Externe: „In cazul in care sunteti victima unei agresiuni, este bine sa nu ripostati fizic deoarece s-au inregistrat numeroase cazuri in care agresorii aveau arme asupra lor.” Ca sa nu patiti asa ceva, „evitati locurile aglomerate”. De pilda, stadioanele de fotbal, in perioada Campionatului Mondial. 

In asteptarea meciurilor, autoritatile braziliene au intarit paza. Au adus intreaga politie turistica dar si alte forte de ordine. Ghizii din zona recunosc ca inainte existau banditi cu arme. Romanii care au ajuns deja la Rio de Janeiro au uitat insa rapid de sfaturile MAE si s-au pus pe distractie, dupa cum puteti vedea in materialul video.

Radu Pirca


VIDEO PROTVPLUS.RO