Martine Rothblatt, cea mai puternica femeie de afaceri din SUA, cu un secret stiut de putina lume: este transgender

Dată publicare: 08-09-2014 13:20
Dată actualizare: 11-09-2014 00:10
Sursa: NY Mag


Martine Rothblatt

Doar 5% din companiile listate in topul Fortune 500, al publicatiei de specialitate din SUA, sunt conduse de femei.

De asemenea, conform NY Mag, intr-un clasament recent al celor mai bine platiti CEO din America, doar 11 erau femei, iar media salariilor lor era cu 1,6 milioane de dolari mai mica decat la barbati.

Unele dintre aceste femei sunt foarte cunoscute, cum este cazul seful Yahoo, Marissa Mayer (locul 34 pe lista), care a castigat 25 de milioane de dolari in 2013 - sau cel al CEO-ului Hewlett-Packard, Meg Whitman, (locul 95), care a castigat 17 milioane de dolari. Insa cea mai bine platita femeie CEO din SUA nu este chiar atat de bine cunoscuta.

Este vorba despre Martine Rothblatt. Are 59 de ani si este fondatorul companiei farmaceutice United Therapeutics, insa inainte de aceasta afacere a facut bani frumosi si cu Sirius Radio, unde a fost procuror specializat in legislatia internationala care reglementeaza spatiul cosmic. Insa ceea ce este cu adevarat spectaculos la Martine Rothblatt nu e ascensiunea ei financiara sau castigul de 38 de milioane de dolari din 2013, ci faptul ca a fost barbat.

"Este ca si cum as fi castigat la loterie" a declarat Rothblatt dupa ce si-a vazut numele in fruntea listei. Insa Martine nu este chiar atat de interesata sa fie un model pentru femei. "Nu pot sa spun ca ceea ce am reusit in viata este echivalentul unei reusite a unei femei. Pentru ca in prima jumatate a vietii mele am fost barbat." a spus Martine Rothblatt.

Martine este un transgender, ceea ce face din ea o specie mai rara in jungla corporatista decat cea a femeilor.  Transgender-ul este o persoana care adopta in general un rol social care nu este asociat cu sexul sau la nastere (sursa: organizatia Accept).

In fotografie: Martine Rothblatt, in 2010

Sursa: NY Mag


VIDEO PROTVPLUS.RO