Testoasa Diego a reusit sa-si salveze specia de la disparitie. Cat de mult sex poate sa faca la 100 de ani


Ultimul update: Sambata 17 Septembrie 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 14 Septembrie 2016 17:28
Categorie: Stiri Stiinta
testoasa Diego

Un mascul de testoasa din Galapagos a devenit subiect de tabloid pentru libidoul sau. 

Are peste 100 de ani dar este "foarte activ din punct de vedere sexual": Diego, testoasa mascul din arhipelagul ecuadorian Galapagos, a reusit sa-si salveze specia de la extinctie, fiind tatal a peste 800 de pui, relateaza AFP. "El a contribuit enorm la repopularea insulei Espanola unde traiesc progeniturile sale", a declarat pentru AFP Washington Tapia, consilier al Parcul National din Galapagos (PNG) pentru prezervarea testoaselor.

Masculul din specia Chelonoidis hoodensis, cantareste aproximativ 80 de kilograme, are 90 de centimetri latime si circa 1,50 metri lungime. El poarta numele gradinii zoologice din San Diego de unde a fost adus in 1976. "Este un mascul de reproducere foarte activ sexual", spune Washington Tapia despre Diego, care joaca rolul de sex-simbol printre testoasele endemice din acest arhipelag din Pacific, aflat la o mie de kilometri distanta sud de Ecuador.

Diego are raporturi zilnice cu 6 femele, la centrul de crestere a testoaselor terestre din PNG situat in Puerto Ayora, capitala Insulei Santa Cruz, una din principalele insule ale arhipelagului Galapagos. Este masculul dominant printre cei insarcinati cu repopularea Insulei Espanola situata in sudul arhipelagului, unde au fost recensate in urma cu peste 50 de ani doua testoase mascul si 12 femele din aceasta specie. Era vorba atunci de ultimii supravietuitori nativi ai insulei.

Comunitatea stiintifica nu isi inchipuia in ce masura acest exemplar venit din alta parte va contribui la salvarea speciei sale. "Surpriza a venit acum sase ani cand am facut un studiu genetic: am descoperit ca Diego era tatal a circa 40% din testoasele repatriate in Insula Espanola", a explicat Washington Tapia. In total, circa 2.000 de testoase au fost astfel "redate" micii insule care poate acum sa afirme ferm ca specia nu mai este in pericol de extinctie.

Diego este este contra-exemplul perfect al lui George, singurul exemplar din specia Chelonoidis abigdoni, care a refuzat sa se reproduca in captivitate, pe Insula Pinta. Supranumit 'George singuraticul', el a murit in 2012 la peste 100 de ani.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO