Mormantul lui Iisus din Ierusalim a fost deschis pentru prima data in secole, dupa ce a fost restaurat. Descoperirea facuta
Pentru prima data in secole, restauratorii au deschis mormantul din Ierusalim in care a fost asezat trupul lui Iisus dupa ce a fost crucificat.
Echipa de cercetatori care s-a ocupat de restaurare a deschis pentru prima data in sute de ani mormantul lui Iisus din Biserica Sfantului Mormant, din Ierusalim. Restaurarea a inceput in urma cu doi ani si a costat 4 milioane de euro.
Astfel, specialistii in conservare pot sa analizeze pentru prima data nisa originala de piata peste care ar fi stat trupul lui Iisus.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
"Marmura care a acoperit mormantul a fost trasa si am avut o surpriza uriasa sa descoperim ce materiale exista aici. Va fi o analiza stiintifica lunga, dar in sfarsit avem ocaiza sa vedem structura initaiala unde a fost depus trupul Mantuitorului" a spus arheologul Fredrik Hiebert pentru The Guardian.
Un arheolog care insoteste echipa de restaurare a declarat ca testele radar penetrante au stabilit ca peretii pesterii sunt, de fapt, in picioare - la o inaltime de aproape doi metri si conectati la roca de baza - in spatele panourilor marmorate ale camerei din centrul Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim.
Proiectul de restaurare, in care sunt implicati circa 50 de experti, a inceput anul acesta dupa ce s-au procurat fondurile necesare de la donatori, printre care se afla regele Abdullah al Iordaniei si Mica Ertegun, vaduva co-fondatorului Atlantic Records, care a dat 1,3 millioane de dolari.
Bisericile crestine care conduc in comun biserica au donat si ele. Proiectul ar trebui sa se incheie primavara viitoare. Pentru a nu deranja pelerinajele crestinilor, operatiunile de restaurarea au avut loc cel mai mult noaptea. Din secolul XII, o familie de musulmani detine cheile Bisericii.
Ediculul a fost reconstruit de patru ori, cel mai recent in 1810, dupa un incendiu.