Creatura dispărută de 300 de ani pe care oamenii de știință încearcă să o readucă la viață. Unde ar putea fi eliberată
Oamenii de știință vor să readucă la viață pasărea dodo, o specie incapabilă să zboare, care a trăit pe Insula Mauritius, din Oceanul Indian, până la sfârșitul secolului al XVII-lea, potrivit CNN.
Sosirea marinarilor pe insulă a provocat dispariția acestui animal, care nu se temea de oameni. Au adus cu ei specii invazive, precum șobolanii, și practici precum vânătoarea, iar ultimul exemplar a fost ucis în urmă cu 300 de ani.
Acum, o echipă de oameni de știință vrea să aducă înapoi la viață pasărea Dodo, într-o inițiativă îndrăzneață, bazată pe progresele făcute în secvențierea ADN-ului antic, tehnologia de editare a genelor și biologia sintetică.
„Ne aflăm în mod clar în mijlocul unei crize de extincție. Este responsabilitatea noastră să aducem povești și să aducem entuziasm oamenilor, într-un mod care să-i motiveze să se gândească la criza extincției, care are loc acum”, a spus Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din California, Santa Cruz.
Shapiro este paleogeneticianul principal la Colossal Biosciences, un start-up de biotehnologie și inginerie genetică fondat de antreprenorul Ben Lamm, genetician la Harvard Medical School "George Church", care lucrează la un proiect la fel de ambițios, pentru a aduce înapoi mamutul lânos și tilacina, ori tigrul tasmanian.
Shapiro a spus că a finalizat deja un prim pas-cheie în proiect - secvențierea completă a genomului de Pasărea Dodo din ADN-ul vechi - pe baza materialului genetic extras din rămășițele din Danemarca.
Următorul pas a fost compararea informațiilor genetice, cu cele mai apropiate rude ale păsărilor dodo, din familia porumbeilor - porumbelul Nicobar, încă existent, și Rodrigues solitaire, o specie dispărută de porumbel uriaș, nezburător, care a trăit cândva, pe o insulă aproape de Mauritius.
Este un proces care le-ar permite să discearnă care mutații din genom „fac din dodo un dodo”, a mai spus Shapiro.
Odată ce va fi reînviată, pasărea dodo ar putea prospera în Mauritius și în insulele din apropiere, mai spune Shapiro.
„Un obiectiv aici este de a crea un animal care se poate integra bine din punct de vedere fizic și psihologic în mediul în care trăiește”, a adăugat Shapiro.
„Dacă vom aduce înapoi ceva care este echivalent funcțional cu un dodo, atunci va trebui să găsim, să identificăm sau să creăm habitate în care să poată supraviețui”, a adăugat el.