Cercetătorii finlandezi au reuşit să producă proteine "din aer". Când vor apărea primele produse
Oamenii de ştiinţă finlandezi au reuşit să producă o proteină "din aer" şi susţin că va concura ca preţ cu produsele din soia în cel mult 10 ani, potrivit BBC.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Proteina este produsă din bacteriile din sol, hrănite cu hidrogen, produs prin electroliza apei, iar cercetătorii spun că este o sursă de hrană obţinută fără a polua mediul.
Cercetătorii finalndezi au deschis şi o fabrică-pilot la marginea capitalei Helsinki şi au reuşit să atragă investiţii de 5,5 milioane de euro. Aceştia apreciază că în cazul în care preţul energiei (necesară la electroliză, n.r.) va rămâne la acelaşi nivel ca în prezent, hrana produsă din acest tip de proteină va avea un preţ similar cu cel al produselor din soia. Acest lucru ar putea fi posibil chiar din 2025.
Din această proteină obţinută "din aer", oamenii de ştiinţă produc un fel de făină, numită Solein, care nu are niciun gust şi care va putea fi folosită ca aditiv ailmentar.
Solein ar putea înlocui uleiul de palmier, folosit la producerea produselor de patiserie, a îngheţatei, pastelor şi chiar a pânii.
Pentru a produce Solein, cercetătorii descopun apă prin electroliză, pentru a obţine hidrogen.hrănesc cu hidrogen, dioxid de carbon şi minerale bacteriile, care, în schimb, produc proteine.