Cercetătorii finlandezi au reuşit să producă proteine "din aer". Când vor apărea primele produse


Ultimul update: Sambata 11 Ianuarie 2020 19:22
Data publicarii: Sambata 11 Ianuarie 2020 19:22
Categorie: Stiri Stiinta
Om de stiinta

Oamenii de ştiinţă finlandezi au reuşit să producă o proteină "din aer" şi susţin că va concura ca preţ cu produsele din soia în cel mult 10 ani, potrivit BBC.

 

 

Proteina este produsă din bacteriile din sol, hrănite cu hidrogen, produs prin electroliza apei, iar cercetătorii spun că este o sursă de hrană obţinută fără a polua mediul.

Cercetătorii finalndezi au deschis şi o fabrică-pilot la marginea capitalei Helsinki şi au reuşit să atragă investiţii de 5,5 milioane de euro. Aceştia apreciază că în cazul în care preţul energiei (necesară la electroliză, n.r.) va rămâne la acelaşi nivel ca în prezent, hrana produsă din acest tip de proteină va avea un preţ similar cu cel al produselor din soia. Acest lucru ar putea fi posibil chiar din 2025.

Din această proteină obţinută "din aer", oamenii de ştiinţă produc un fel de făină, numită Solein, care nu are niciun gust şi care va putea fi folosită ca aditiv ailmentar.

Solein ar putea înlocui uleiul de palmier, folosit la producerea produselor de patiserie, a îngheţatei, pastelor şi chiar a pânii.

Pentru a produce Solein, cercetătorii descopun apă prin electroliză, pentru a obţine hidrogen.hrănesc cu hidrogen, dioxid de carbon şi minerale bacteriile, care, în schimb, produc proteine.

 

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33