Rusia, exclusa definitiv de la Jocurile Paralimpice in urma scandalului de dopaj. Reactia Kremlinului: "O decizie politica"

23-08-2016 13:55

dopaj si medalii

Rusia a pierdut apelul impotriva suspendarii sale de la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro din cauza sistemului organizat de dopaj, a anuntat Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Decizia de a exclude intreaga echipa paralimpica a Rusiei de la Jocurile Paralimpice 2016 a fost luata initial pe 7 august de Comitetul International Paralimpic (IPC), astfel ca delegatia de 250 sportivi rusi vor lipsi de la evenimentul gazdui de Rio intre 7 si 18 septembrie.

TAS a precizat ca IPC nu a incalcat nicio norma procedurala in luarea sanctiunii care impiedica Rusia sa participe la Jocurile Paralimpice.

IPC a fost mai drastic decat CIO, care a permis totusi sportivilor rusi, cu exceptia atletilor, sa participe la JO 2016, lasand federatiile internationale sa ia o decizie de la caz la caz.

Agentia Mondiala Antidoping (AMA-WADA) a descoperit ca guvernul Rusiei si un serviciu de securitate se implicau de ani de zile in musamalizarea a sute de cazuri de dopaj din sporturile olimpice si de la concursurile paralimpice. Rusia sustine ca decizia IPC are substrat politic si va sanctiona zeci de sportivi nevinovati.

Presedintele Comitetului international Paralimpic, Philip Craven, a dat vina pe guvernul de la Moscova. Rusia „si-a tradat catastrofal para atletii”, a spus el. „Mentalitatea in care medaliile sunt mai importante decat moralitatea ma dezgusta”, a conchis Craven. „E o zi trista pentru Miscarea Paralimpica, dar speram ca va fi si un nou inceput”.

In replica, ministrul rus al sporturilor,Vitali Mutko, a declarat ca respingerea apelului este "mai mult politica decat juridica".

"Decizia nu tine de domeniul dreptului. Ea este mai mult politica decat juridica", a declarat Mutko, citat de agentia de presa oficiala rusa TASS. Ministrul a adaugat ca "nu exista niciun motiv pentru aceasta respingere".

El a regretat de asemenea ca "aceste organizatii care ar trebui sa-i apere pe sportivii paralimpici nu o fac si in schimb ii pedepsesc".

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO