Patinoar artificial, construit la Sângeorgiu de Mureș. 90% din bani au fost oferiți de statul ungar

15-02-2021 07:31


Bucurie mare pentru iubitorii sporturilor pe gheață, după ce duminică s-a inaugurat un patinoar artificial în localitatea Sângeorgiu de Mureș.

Acum, copiii nu mai sunt nevoiți să călătorească sute de kilometri pentru antrenamentele de patinaj sau hochei.

Are 2000 de metri pătraţi şi este al patrulea patinoar acoperit ridicat cu ajutorul statului ungar, care a dat 90 la sută din banii necesari.

La Târgu Mureş există un patinoar acoperit, care a costat statul român 7,5 milioane de euro, însă este neterminat de 14 ani.

Inaugurarea noului patinoar artificial al Academiei de Hochei a fost ca o sărbătoare pentru oamenii prezenți la Sângeorgiu de Mureș, chiar de Valentine's Day. Zeci de copii și părinții lor au așteptat cu sufletul la gură acest moment, pentru că până acum șansa să practice sporturi de gheață a fost destul de redusă.

Nemeș Szabolcs, părinte: „Cam de cinci șase ani ne antrenam în condiții foarte grele. Într-un sezon am avut gheață maximum două trei - luni, cu multe deplasări.."

Kui Csaba, antrenor hochei: „Din 2009, Târgu Mureș are echipă de hochei, copii, unii dintre ei sunt și acum în echipă, dar din păcate din cauza patinoarului care nu a existat, au abandonat hocheiul.”

Acum, bucuria copiilor este că pot practica sporturile pe gheaţă cât îşi doresc.

Patrick, sportiv: „Mă bucur foarte tare că s-a făcut patinoarul nou pentru că dacă faci hochei fară gheață nu are sens, e ca și cum ai juca fotbal fară minge."

Pe lângă băieţi, sunt şi domnişoare la fel de pasionate. Cea mai tânără , o fetiţă de 5 ani, visează să ajungă sportivă de performanţă.

Fetiță: „De la primul antrenament am simțit că mi-a plăcut, mi-a plăcut că era pe gheață."

Patinoarul Academiei de Hochei pe gheaţă a fost amenajat în timp record. Baza sportivă tip balon se ridică la nivelul celor din străinătate.

Nagy Attila, preşedinte Academia de Hochei: „Am construit patru patinoare, ne bucurăm că la Sângeorgiu de Mureș am reușit să terminăm acesta investiție care va ajuta copii să patineze. Patinoarul este de dimensiunea federației internaționale de hochei pe gheață."

La inaugurare au fost prezenţi şi Ministrul Tineretului şi Sportului, dar și Ministrul Mediului, care au jucat hochei alături de copii.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Este al patrulea patinoar pe care îl facem în ținutul secuiesc. Este un nou început pentru sporturile de iarnă."

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului: „Sportul este unul dintre cei mai importanți factori pentru a crește generațiile următoare. "

Baza sportivă va funcţiona opt luni pe ani şi va dispune de trei antrenori profesionişti.


VIDEO PROTVPLUS.RO