Aflat în plin scandal de dopaj, un schior austriac a fost filmat în timpul unei transfuzii sanguine


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 16:23
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 16:10
Categorie: Stiri Sport
max hauke

Poliţia austriacă a dat publicităţii o înregistrare video, în care un sportiv specialist în probele de schi fond a fost suprins în timpul unei transfuzii sangvine, informează lefigaro.fr, care citează publicaţia Vorarlberg Online., conform news.ro.

Autorităţile austrice au declanşat, miercuri, o amplă acţiune împotriva unei reţele organizate de dopaj, intitulată "Aderlass" (n.r. - sângerare). Cinci sportivi au fost reţinuţi în zona în care se desfăşoară Campionatele Mondiale de schi nordic de la Seefeld. În paralel, poliţia germană a operat arestări la Erfurt, în Turingia.

Dieter Csefan, ofiţer federal austriac al poliţiei criminale, a dezvăluit, într-o conferinţă de presă, că unul dintre cei cinci sportivi reţinuţi a fost prins în timpul unei transfuzii sangvine. Vineri, a fost publicată înregistrarea video care îl prezenta pe schiorul austriac Max Hauke, 26 ani, aflat în plin proces de dopaj.

Poliţia austriacă suspectează că un medic de 40 de ani, Mark Schmidt, este liderul acestei reţele. Acesta a fost reţinut de poliţia germană, în timp ce era cu un alt suspect.

Pus în libertate ulterior, Hauke riscă o suspendare de patru ani în plan sportiv, dar şi trei ani de închisoare, la fel în cazul celorlalţi sportivi reţinuţi.

Fără a fi un sportiv de top, Hauke a participat la ediţiile Jocurilor Olimpice din 2014 şi 2018. La Soci, el a ocupat locul 46 la sprint liber şi locul 55 în proba clasică de 15 kilometri. La Pyeongchang, cea mai bună performanţă a lui a fost locul 13 în proba de ştafetă 4x10 kilometri.

Un poliţist austriac a fost suspendat, după difuzarea clipului cu dopajul lui Max Hauke

Poliţia austriacă l-a suspendat din serviciu pe agentul de poliţie care ar fi înregistrat şi difuzat clipul video, relatează EFE. Poliţistul a difuzat filmul de câteva secunde pe o aplicaţie de messenger şi de aici a ajuns la mass media, iar acum riscă o procedură disciplinară şi penală, conform radioului public austriac.

Toţi sportivii dopaţi cu transfuzie sangvină, eliberaţi din arestul poliţiei austriece

Cei cinci sportivi care au fost reţinuţi de poliţia austriacă la Seefeld, gazda Mondialelor de schi nordic, au fost eliberaţi după ce au admis că utilizat metode interzise de transfuzie sangvină pentru a-şi creşte performanţa, relatează DPA.

Procurorii austrieci i-au eliberat vineri pe ultimii sportivi aflaţi în custodie, doi estonieni, după ce au admis că s-au dopat prin transfuzie sangvină cu propriul sânge. Doi austrieci, doi estonieni şi un kazah au fost reţinuţi miercuri la Seefeld şi au fost apoi eliberaţi succesiv după ce au furnizat informaţii importante pentru dezmembrarea unei reţele de dopaj condusă de un medic german.

Cei doi sportivi estonieni sunt Karel Tammjarv şi Andreas Veerpalu, fiul fostului campion mondial şi olimpic Andrus Veerpalu.

Sportivul kazah implicat în dopaj este Alexei Poltoranin, dublu medaliat cu bronz la Mondiale, în timp ce sportivii austrieci au fost identificaţi ca Max Hauke şi Dominik Baldauf. În razia efectuată de poliţie au mai fost deţinute două persoane care asigurau legătura cu medicul german care a fost reţinut la Erfurt, alături de un alt complice.

Cei cinci sportivi reţinuţi miercuri au fost suspendaţi de FIS

Cei cinci sportivi care au fost reţinuţi de poliţia austriacă la Seefeld (Austria), gazda Mondialelor de schi nordic, pe motiv de dopaj, au fost suspendaţi joi de Federaţia internaţională de profil (FIS), a anunţat această instanţă.

''Cei cinci schiori sunt suspendaţi provizoriu începând cu data de 1 martie 2019 pentru folosirea sau tentativa de folosire a unei metode interzise'', a informat FIS.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO