Visul frumos s-a spulberat. Se intorc romanii din Spania

Dată publicare: 24-06-2010 00:00
Dată actualizare: 16-10-2012 05:02


Mirajul spaniol se spulbera. Criza loveste crunt in constructii si agricultura, iar romanii incep sa se intoarca. Dar nu in valuri cum au plecat, ci unul cate unul. Jurnalistii de la The Guardian scriu ca imigrantii fug de pe plantatiile ibericilor.

Ai nostri isi cumpara doar bilete dus catre tara, in speranta ca aici vor face ceva cu banii economisiti dupa atata truda. In Mures, gospodarii erau obisnuiti sa isi revada cunoscutii doar de sarbatori. In 2010 au realizat ca multi nu s-au mai intors in Spania.

Nu le place nici la noi si, daca nu isi vor face un rost, vor lua iar drumul strainatatii.

La fel stau lucrurile si in Maramures. Aici se intorceau inca din martie, in primul rand, cei care lucrau sezonier. Exista si categoria celor care au intrat sub protectia statului spaniol si prefera sa ramana acolo, pentru ca primesc o indemnizatie mai buna ca in Romania. Sau daca au serviciu nu mai indraznesc sa isi ia concediu.

Reprezentantii transportatorilor spun insa ca, in acelasi timp, sunt si grupuri de romani care pleaca de la noi in Spania. Sunt cei care au reusit sa semneze noi contracte, pentru a lucra acolo in agricultura.

In toata Spania, oamenii fac cozi in fata Oficiilor Fortei de Munca, pentru o slujba. In prezent, un adult din cinci este somer. Inca din 2008 sociologii de la Bucuresti vorbeau despre o intoarce in masa a romanilor din Spania.

In Italia insa, peste 60% dintre ai nostri spera sa obtina cetatenia. Daca nu, iau in calcul sa se mute in Anglia sau in Germania, nicidecum acasa.


VIDEO PROTVPLUS.RO