Ursul meteorolog si cartita Phil: Iarna nu va pleca prea curand de la noi

Ultima actualizare: 22-09-2012 12:40
Iarna nu va pleca prea curand de la noi. O spun ur...
Ursul meteorolog si cartita Phil: Iarna nu va plec...

Un obicei vechi spune ca astazi ursul iese din barlog, iar daca isi zareste umbra, se sperie si se intoarce sa-si continue hibernarea acesta e semn de iarna lunga.

Daca umbra nu apare in momentul in care ursul iese din barlog inseamna ca primavara ne da tarcoale.

Din pacate, ursii care au iesit din barlog se pare ca si-au vazut umbra, asa ca vizitatorii au tras concluzia: mai avem de asteptat pana la venirea primaverii caci iarna aceasta va fi lunga.

De patru ani incoace, ursul de la gradina zoologica din Targu-Mures e meteorolog de serviciu in oras la inceput de februarie si pana acum niciodata nu a gresit. In fiecare an previziunile lui s-au adeverit.

Asadar, inca nu putem renunta la ghete, manusi si haine groase, pentru ca nu vine primavara. Ramane de vazut acum daca ursul a avut sau nu dreptate. Cam o luna si jumatate de iarna mai avem inainte, daca judecam dupa reactia lui.

Acelasi lucru ne transmite si Phil, vestita cartita care stie an de an cat mai sta iarna cu noi.

Potrivit unei traditii venerabile, ce dateaza din 1887, in ziua de 2 februarie a fiecarui an, cartita e scoasa din barlog, ca sa-si caute umbra. Daca isi vede umbra, inseamna ca primavara se va lasa asteptata. In cei 123 de ani de preziceri - formulate mereu in acelasi orasel din Pennsylvania - de aproape 100 de ori Phil a anticipat iarna prelungita.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO