Un roman din 100 ia masa in oras si nu acasa. Cat de profitabila e piata restaurantelor din Romania

×
Codul embed a fost copiat

In Romania piata restaurantelor ramane una profitabila, dar si riscanta. Anual, aproximativ 600 de localuri intra in faliment doar in Bucuresti.

Este drept ca tot atatea le iau locul incercand sa-i atraga pe cei cu venituri medii si mari.

Multi proprietari, care au mesele pline, indiferent de sezon si de starea economiei, au acceptat mici compromisuri, preturi la jumatate pentru meniuri prestabilite sau reduceri considerabile pentru clientii fideli.

Doar un roman dintr-o suta ia pranzul mai mult la restaurant decat acasa. Corporatistul grabit si turistul care scaneaza meniul dupa promotii sustin acum incasarile restaurantelor "haute gastronomie".

"A crescut concurenta, e mai mare lupta pentru clienti. Nu fac preturile in functie de cat vreau sa-mi ramana in buzunar, ci in functie de pretul materiei prime. Daca vreau calitate buna, trebuie sa platesc mult", spune Jakob Hausmann, proprietar de restaurant.

Citește și
familie craciun uk
Un gest de Crăciun făcut față de un om fără adăpost s-a transformat într-o poveste de familie de 45 de ani

Intr-un restaurant, din doua comenzi pentru pranz una este pentru meniul prestabilit. Acest tip de oferta a fost atat de atractiv, incat a aparut inca un mecanism de fidelizare - 10% din valoarea fiecarei note de plata intra, sub forma de bani virtuali, pe un card de membru. Cu cat vii mai des, cu cat acumulezi mai mult. Au fost clienti care au "achitat" facturi de 500-600,  chiar 2000 de lei folosind nu un card de debit, ci pe cel de membru.

Cele mai frecventate restaurante sunt cele cu specific asiatic- chinezesc, japonez, vietnamez, thailandez. Intr-un astfel de local, profitul lunar depaseste 10.000 de euro.

120 de milioane de euro trec anual, in Romania, din portofelele clientilor in conturile restaurantelor.

Avem exemple in care un chef talentat si un management eficient au adus amortizarea inca din prima luna. Dar sunt multe si proiectele care au esuat, lasand investitorului pierderi chiar si de 3 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
"Pentru consumatori, umbra este gratis". Mesajul unui restaurant din Bihor. FOTO

Un utilizator www.stirileprotv.ro ne-a trimis astazi o imagine cel putin ciudata din Bihor.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.